Κυπριακό: Η Αθήνα δε θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για πολυμερή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κυπριακό: Η Αθήνα δε θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για πολυμερή

18:59 | 17/11/16
kypriako-h-athhna-de-thewrei-oti-yparxoyn-akomh-oi-proypotheseis-gia-polymerh.

Τη θέση της Ελλάδας για την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων επανέλαβε ο Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν ασκήθηκε πίεση από Ομπάμα για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Οι διαβουλεύσεις όλων των πλευρών για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να καταλήξουν
σε μία πολυμερή διάσκεψη, για την οποία ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ΡΙΚ, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη χθες.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ.Τσίπρα, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται την Κυριακή στο Μοντ Πελεράν στην Ελβετία. Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι θα είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά δεν επιθυμούν οι συζητήσεις που επί του παρόντος είναι τριμερείς (ΟΗΕ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) να εξελιχθούν ακόμη σε πενταμερείς (δηλαδή με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μ.Βρετανίας), καθώς δεν θεωρούν ότι η εμπλοκή της Άγκυρας αυτή τη στιγμή θα ήταν εποικοδομητική.

Ουσιαστικά τη διεξαγωγή πενταμερών συνομιλιών επιθυμεί η Τουρκία προκειμένου να εμπλακεί στη συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων. Η κυπριακή πλευρά (με τη στήριξη της Αθήνας) απορρίπτει για προφανείς λόγους αυτό το σενάριο και μιλά για πολύμερή συνάντηση εάν και εφόσον Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν φτάσει ήδη σε ακτίνα συμφωνίας.

"Η θέση της Ελλάδας – να την επαναλάβω – είναι πολύ συγκεκριμένη: Ότι οφείλει να καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και, βεβαίως, να υπάρξει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Από εκεί και πέρα, για ειδικότερα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στα οποία ούτως ή άλλως η Ελλάδα – η Ελληνική Δημοκρατία – εμπλέκεται με συγκεκριμένο τρόπο, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, όσο αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Αλλά σας λέω ότι η σταθερή θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, έτσι ώστε η λύση που θα δοθεί στο κυπριακό πρόβλημα να είναι μια λύση δίκαιη και βιώσιμη", σημείωσε ο κ.Τζανακόπουλος.

Καθώς όμως το Κυπριακό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησε με τον κ.Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα (ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το θέμα), ο κ.Τζανακόπουλος ρωτήθηκε για τη στάση των Αμερικανών που φέρονται να επιθυμούν να υπάρξει λύση στο Κυπριακό εντός του 2016, πριν την επίσημη λήξη της θητείας Ομπάμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά στην πρόοδο των συζητήσεων, κάτι που όπως είπε αξιολογείται ως εξαιρετικά θετικό.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών