Μητσοτάκης: Ιδεοληψίες της κυβέρνησης στα εργασιακά, ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις (βίντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Ιδεοληψίες της κυβέρνησης στα εργασιακά, ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις (βίντεο)

14:35 | 23/11/16
mhtsotakhs-ideolhpsies-ths-kyvernhshs-sta-ergasiaka-asxoleitai-me-tis-syllogikes-symvaseis

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι στις 5 Δεκεμβρίου δε θα υπάρχει συμφωνία και αναρωτήθηκε γιατί να μην υπερισχύουν οι επιχειρησιακές με τη συμφωνία εργαζομένων - Τόνισε ότι από μόνη της η ρύθμιση χρέους δεν επαρκεί - Απαράδεκτες οι τοποθετήσεις Ερντογάν, εθνικιστικό κρεσέντο από Αλβανία, σημείωσε

Την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης επέρριψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγείται από τις δικές του ιδεοληψίες και ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις αντί με τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και προειδοποίησε ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, δε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ούτε θα ενταχθούν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας εκτίμησε μάλιστα ότι η ρύθμιση χρέους θα είχε ήδη έρθει εάν δεν υπήρχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και ότι μία ρύθμιση χρέους από μόνη της δεν αρκεί εάν δε γίνουν τολμηρές αλλαγές στην οικονομία και πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Έκανε επίσης λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις Ερντογάν, εθνικιστικό κρεσέντο από την Αλβανία και ορατή κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό, περιγράφοντας ένα διεθνές περιβάλλον ρευστότητας στο οποίο η Ελλάδα είναι στο περιθώριο και επιρρίπτοντας την ευθύνη και για αυτό στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα όσον αφορά στα εργασιακά, τα οποία αποτελούν το κύριο λόγο του χάσματος στις διαπραγματεύσεις, ο κ.Μητσοτάκης ουσιαστικά κινήθηκε στη λογική του ΣΕΒ, ο οποίος έχει διαφωνήσει με το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο θέμα των συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.

"Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Καθυστερεί κι άλλο και όπως φαίνεται δε θα υπάρχει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου. Και χωρίς συμφωνία δε θα έχουμε εκταμίευση της δόσης και άρα δε θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και δε θα ανοίξει η συζήτηση για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Η τρέχουσα αξιολόγηση κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά γιατί η κυβέρνηση αντί να έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας οδηγείται από τις δικές της ιδεοληψίες. Ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις αντί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πρόσθετες επενδύσεις", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνέχισε λέγοντας ότι πράγματι στα εργασιακά πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα το κοινοτικό κεκτημένο και οι βέλτιστες πρακτικές, ανέφερε όμως ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύουν αυτά που επικαλείται η κυβέρνηση και αναρωτήθηκε γιατί για παράδειγμα σε μία επιχείρηση που κινδυνεύει με λουκέτο και εφόσον οι εργαζόμενοι και η διοίκηση συμφωνήσουν σε μία επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή να μην υπερισχύει της κλαδικής.



"Έρχονται να μας πουν κάποιοι ότι οι ξένοι συνδικαλιστές ξέρουν καλύτερα από τους εργαζόμενους της ίδιας της εταιρείας", σχολίασε και αναρωτήθηκε ποιος διαφωνεί ότι χρειάζονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και περιορισμός των προνομίων των συνδικαλιστών, αλλά και ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι ο περιορισμός της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, καλώντας την κυβέρνηση να μη ρισκάρει την αποτυχία για χάρη ορισμένων "ημέτερων" συνδικαλιστών και κομματαρχών.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών των κυβερνώντων ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Υπάρχουν συγκεκριμένα τέσσερις βόμβες για τις οποίες η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε, είπε και συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, τα κόκκινα δάνεια, η μαύρη τρύπα στα ταμεία και η ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που επιδεινώνεται.

"Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο με ανάπτυξη 2,7%, στόχος θα είναι κάποια στιγμή μεσα στο 2017 να φτάσουμε εκεί που είμασταν στο τέλος του 2014. Ποια μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας;" αναρωτήθηκε, σχολίαζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, έσυρε τη χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια, διέλυσε την πραγματική οικονομία, φόρτωσε με βάρη τις ελληνικές οικογένειες και σήμερα προσπαθεί να φτάσει εκεί που είμασταν πριν δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του με εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λοζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Στο οικονομικό δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνια και οίκτο, αυτό όμως δεν αρκεί για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Η σύσκεψη στο Βερολίνο, -Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία - δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Αν δεν είχαμε τη θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι πλειοψηφικό σήμερα, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η κοινωνία δεν αντέχει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η τάση για πολιτική αλλαγή αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ έχει πετύχει μία σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι εμπόδισαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακύρωσαν τον νόμο Παππά και πέτυχαν μεγαλύτερο αριθμό αδειών και έλεγχο της διαδικασίας της αδειοδότησης από ένα αναβαθμισμένο ΕΣΡ.

"Ιδεοληψία" δεν είναι τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά ο απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός Μητσοτάκη. Το δήθεν νέο, είναι Θατσερισμός δεκαετίας 1980 αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών