Παυλόπουλος: Τα ελληνικά εθνικά θέματα είναι και θέματα της Ευρώπης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παυλόπουλος: Τα ελληνικά εθνικά θέματα είναι και θέματα της Ευρώπης

17:01 | 30/11/16
paylopoylos-ta-ellhnika-ethnika-themata-einai-kai-themata-ths-eyrwphs

Ευρωπαϊκό ζήτημα χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο ΠτΔ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε χώρα που έκανε εκστρατείες κατάκτησης

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για τα εθνικά μας θέματα, τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, τη λύση του Κυπριακού, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων διπλωματών που έλαβε χώρα σημερα, στην οποία παρίστατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

O κ. Παυλόπουλος συνέδεσε άρρηκτα τα εθνικά θέματα της Ελλάδας με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «μαζί με τα δικά μας εθνικά θέματα υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά θέματα, διότι τα ελληνικά εθνικά θέματα είναι και θέματα της Ευρώπης». Γεγονός που «είναι καλό να το αντιληφθεί και η Ευρώπη, διότι η Ελλάδα δεν αγωνίζεται μόνο για το εθνικό της συμφέρον, αγωνίζεται για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης» με αποτέλεσμα «και οι απειλές, οι οποίες εκτοξεύονται αυτήν τη στιγμή, αφορούν όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ξεκαθάρισε ότι «εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα δόγμα: Δεν διεκδικούμε τίποτε που δεν μας ανήκει. Ποτέ η Ελλάδα δεν υπήρξε μία χώρα που έκανε εκστρατείες κατάκτησης και η μόνη μεγάλη εκστρατεία, του Μ. Αλεξάνδρου, δεν ήταν κατάκτησης, αλλά μία εκστρατεία πολιτισμού περισσότερο».

«Με αυτήν τη νοοτροπία δεν επιδιώξαμε ποτέ να φτιάξουμε αυτοκρατορίες. Μας αρκεί η αυτοκρατορία του πνεύματος που είναι δεδομένη και η αυτοκρατορία της νοοτροπίας των Ελλήνων για ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους λαούς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέσα σε συτό το πλαίσιο, εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε κατ' ελάχιστο εκείνο που μας αναλογεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτή είναι η βαση πάνω στην οποία ξεκινάμε».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών