Στο φως το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη μείωση του ελληνικού χρέους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο φως το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη μείωση του ελληνικού χρέους

18:23 | 30/11/16
sto-fws-to-sxedio-toy-eyrwpaikoy-mhxanismoy-statherothtas-gia-th-meiwsh-toy-ellhnikoy-xreoys

Η εμπιστευτική πρόταση που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, θα μπορούσε να μειώσει το βάρος χρέους της χώρας κατά σχεδόν 22% ως το 2060 αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal

Ένα εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, και έχει καταρτίσει ο ESM, περιγράφει τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο προσεχές μέλλον για να μειωθεί το μεγάλο φορτίου χρέους της Ελλάδας. Το έγγραφο προτείνει την ελάφρυνση του χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060, θα μείωνε την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

Το πλαίσιο των μέτρων που προτείνει ο ESM

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, η πιο αποτελεσματική εκ των οποίων θα «κλειδώνει» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από το να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Συγκεκριμένα ο ESM προτείνει την ανταλλαγή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έναντι σταθερών επιτοκίων, την εφαρμογή swap επιτοκίων για να καθοριστούν οι δόσεις που καταβάλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια του ESM καθώς και κάποιες μελλοντικές εκταμιεύσεις δανείων προς την Ελλάδα με σταθερό επιτόκιο.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εισηγείται παράλληλα την επιμήκυνση ορισμένων δανείων από τα 28,3 έτη στα 32,5, και την άρση της ποινής στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, σε σχέση με τους παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Πάντως, ενώ τα μέτρα αυτά που παρουσιάζονται στο έγγραφο θα μειώσουν συνολικά κατά 21,8% του ΑΕΠ το χρέος το 2060, ο ESM προειδοποιεί στο έγγραφο ότι η τελική επίδραση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με το έγγραφο διευκρίνισε πάντως πως «πρόκειται για έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης». Όπως εξήγησε ο ίδιος, το εν λόγω έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας». Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.

«Ρεαλιστική μια συνολική συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ»

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστικό να υπάρξει συνολική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ για τη δεύτερη αξιολόγηση, το θέμα του χρέους, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους, εξέφρασε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, όπως το δημοσιονομικό και οι εργασιακές αλλαγές, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «αν υπάρχει καλή θέληση, τότε είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και όπως ξέρετε οι συνεδριάσεις μας δεν δεσμεύονται από γραφειοκρατικά ημερολόγια, είμαστε ευέλικτή».

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι το ζήτημα των εργασιακών δεν θα κλείσει σε επίπεδο τεχνοκρατών αλλά σε «ανώτερο επίπεδο», δηλαδή σε αυτό των υπουργών, ενώ αν και φάνηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δεν απέκλεισε νέα συνεδρίαση αν αυτή χρειαστεί. Ο αξιωματούχος σημείωσε συγκεκριμένα ότι εκτιμά πως την Δευτέρα θα ακουστεί μια πολύ καλή αξιολόγηση από την πλευρά των θεσμών, με ελάχιστα ανοιχτά σημεία και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για το πότε θα γίνει η ενεργοποίηση των όποιων αποφάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο στο Eurogroup θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και όχι τα μεσοπρόθεσμα ή τα μακροπρόθεσμα. Τόνισε μάλιστα, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν θα διευκρινιστούν, διότι θα εξαρτηθούν από τις αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας. 

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών