08:06 | 1/11/16
Με βάση τα στοιχεία της επιχείρησης υπολείπονται αδιακανόνιστα χρέη περί το 1 δις. ευρώ - Ολοένα και περισσότεροι προτιμούν να αφήνουν απλήρωτο το ποσό ως τα 1.000 ευρώ και όταν το ξεπερνούν, να εξοφλούν το ποσό που υπερβαίνει το όριο αυτό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 έχουν διακανονίσει τις οφειλές του περισσότεροι από 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής πλέον του 1,335 δις ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της επιχείρησης υπολείπονται αδιακανόνιστα χρέη περί το 1 δις. ευρώ.Ωστόσο η ΓΕΝΟΠ έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τα νούμερα κάνοντας λόγο για συνολικό ύψος χρεών περί τα 3 δις. ευρώ, υπολογίζοντας στις οφειλές και εκείνα τα ποσά που έχουν μεν διακανονιστεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό, γύρω στο 85% των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, τηρούν τους όρους της ρύθμισης. Όμως το χρονικό διάστημα των 36 μηνών - 3 χρόνια - για την εξόφληση των απλήρωτων λογαριασμών είναι πολύ μεγάλο και είναι άγνωστο σε ποιό βαθμό θα εξυπηρετείται η ρύθμιση μέχρι τη λήξη της.
Παράλληλα εμφανίζονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ σημαντικό παραμένει το πρόβλημα με τους πελάτες της ΔΕΗ που διατηρούν συστηματικά ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους της τάξης των 1.000 ευρώ. Λόγω του ότι δεν γίνονται αποκοπές για οφειλές μέχρι τέτοιο ύψος, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός πελατών προτιμά να αφήνει απλήρωτο το ποσό ως τα 1.000 ευρώ και όταν το ξεπερνά, να εξοφλεί το ποσό που υπερβαίνει το όριο αυτό.
Την ίδια στιγμή, με το φαινόμενο της ακύρωσης στην πράξη ενός από τα λίγα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει τους μεγάλους οφειλέτες, δηλαδή της αποκοπής της σύνδεσης, βρίσκεται αντιμέτωπη η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνεργεία της επιχείρησης βρίσκουν σε πολλές περιπτώσεις επανασυνδεδεμένα παράνομα τα ρολόγια στα οποία έχει γίνει αποκοπή, και μάλιστα υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτό γίνεται με τη συνεργασία επίορκων υπαλλήλων του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Η μέθοδος αυτή αφορά σε ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών (περίπου 40.000) οι οποίοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις και μεγάλα χρέη και είναι «σκληροί» κακοπληρωτές, είναι δηλαδή αποφασισμένοι να μετέλθουν κάθε μέσου για να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να πληρώνουν.
Ούτως ή άλλως η μέθοδος της αποκοπής λόγω χρεών είναι ένα «εργαλείο» που έχει γίνει πολύ… αμβλύ πλέον, αφού δεν κόβεται το ρεύμα για χρέη μέχρι 1000 ευρώ (στην πράξη το όριο είναι πολύ παραπάνω), ενώ και σε εκείνες τις περιπτώσεις που ζητείται η αποκοπή, ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι αρμόδιος για να την υλοποιήσει δεν εμφανίζεται ταχύς και πρόθυμος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν αφήσει κατά το παρελθόν να εννοηθεί στελέχη της μητρικής.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΔΕΗ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, «συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προσέλευση των πελατών της για διακανονισμό των οφειλών τους με αμείωτο ρυθμό, και ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων, αποφάσισε, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία και στους υπόλοιπους πελάτες, να παρατείνει την ισχύ του συνολικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016».
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΗληξιπρόθεσμες οφειλέςΟικονομίαοφειλές
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων