Στο τραπέζι κόκκινα δάνεια και υγεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο τραπέζι κόκκινα δάνεια και υγεία

11:17 | 16/11/16
sto-trapezi-kokkina-daneia-kai-ygeia

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση περνά η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς κύριο θέμα συζήτησης είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων - Ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα του τραπεζικού συστήματος - Στο μικροσκόπιο και η υγεία

Το δύσκολο θέμα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων ύψους 108 δις ευρώ θα πέσει σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι με τους θεσμούς, μαζί βέβαια με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις τράπεζες .

Η συζήτηση θα γίνει με το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, με την Αθήνα να έχει εξαντλήσει και την άτυπη παράταση που είχε πάρει μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου.

Στα μέσα Νοεμβρίου το θέμα της διοίκησης της Εθνικής αλλά και του ΤΧΣ θα έπρεπε να έχει οριστικοποιηθεί.

Στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας και των εκπροσώπων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας που θα διαπραγματευτούν το θέμα είναι να πάρουν μια τελευταία παράταση μέχρι και το τέλος του μήνα με την δέσμευση ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διοικητικές αλλαγές .

Το δεύτερο σκέλος της συνάντησης με το οποίο θα ασχοληθούν ο σημερινός υπουργός ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα παραμείνει στο θέμα λόγω της εμπειρίας, έστω και αν δεν είναι της τωρινής του αρμοδιότητας, ο νέος υπουργός ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης αλλά και της αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου που έχουν τις δικές τους δυσκολίες.

Το στοίχημα της εκκαθάρισης των περίπου 400.000 επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια ύψους 60 δις ευρώ έχει οριστικοποιηθεί ως πλαίσιο αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν και μια σειρά από λεπτομέρειες , δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο του νόμου. Συγκεκριμένα:

Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία οι επιχείρηση με κόκκινα δάνεια θα χαρακτηρίζεται βιώσιμη ή μη βιώσιμη.

Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το καθεστώς των αξιολογητών και των διαμεσολαβητών, αφού οι πρώτοι θα κρίνουν μια επιχείρηση σχετικά με την βιωσιμότητα της και οι δεύτερη θα μεσολαβούν μεταξύ της επιχείρησης και των πιστωτών της για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την αναδιάρθρωσης.

Θα πρέπει επίσης το δημόσιο, να καθορίσει την στάση του σχετικά με την συμβολή του στην αναδιάρθρωση κάποιας επιχείρησης. Θα πρέπει δηλαδή να καθοριστεί ποιοι από τους φόρους θα μπορούν να υποστούν κούρεμα και ποιοι όχι και πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση που θα γίνεται στην επιχείρηση ( αριθμός δόσεων κατάργηση προσαυξήσεων).

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μια φόρμα ελαφρύνσεων και για τις κόκκινες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία .

Ένα τελευταίο θέμα που θα πρέπει να ρυθμιστεί θα είναι το εύρος και χρόνος της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που θα ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του δανεισμού των επιχειρήσεων . Οι τράπεζες θέλουν πλήρη ασυλία σε όλα τα στελέχη τους ενώ το υπουργείο ανάπτυξης υπο την προηγούμενη πολιτική ηγεσία ήθελε να βάλει φραγμούς ώστε να αποφευχθούν αθέμιτες πρακτικές.

Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει και επανεξέταση της διαδικασίας εκκαθάρισης του συνόλου των κόκκινων δανείων που περιλαμβάνουν και τα 44 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών.

Στο μικροσκόπιο και η υγεία

Η πρώτη συνάντηση τη ημέρας θα γίνει το μεσημέρι μεταξύ των δανειστών και του υπουργού υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού για τις δαπάνες του συστήματος υγείας.

Ειδικότερα θα πρέπει να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του ποσοστού χρήσης των αντιγράφων φαρμάκων ( γενόσημων ) στο ΕΣΥ και ανα επανεξεταστούν αφενός οι ανάγκες αλλά οι μηχανισμοί επιστροφής ( rebate , claw back ) από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φαρμακαποθήκες των δαπανών [που υπερβαίνουν τα μηνιαία και τριμηνιαία πλαφόν δαπανών που θέτει το υπουργείο υγείας.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών