10:41 | 10/11/16
Αλά Brexit διαχείριση της εκλογής Τραμπ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Στη νίκη Κλίντον πόνταρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Οι γαλάζιες αποχρώσεις στην προσέγγιση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών - Οι ιδεολογικές αναζητήσεις στη δεξιά πολυκατοικία για την παγκοσμιοποίηση, τις ελίτ και το έθνος-κράτος μετά τις αμερικανικές εκλογές
Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για να καταλήξει η ΝΔ να συστήσει προς τα στελέχη της ψύχραιμη αντιμετώπιση του εκλογικού αποτελέσματος που έφερε τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Στο γαλάζιο στρατόπεδο με ελάχιστες εξαιρέσεις βρέθηκαν σε αμηχανία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα επιθυμούσε αλλά και θεωρούσε ότι εύκολα ή δύσκολα θα επικρατούσε η Χίλαρι Κλίντον.Το αποτέλεσμα προκάλεσε μούδιασμα και αφού προηγήθηκαν τοποθετήσεις που είχαν διαφορετικές αποχρώσεις χρειάστηκε αρχικά μέσω «πηγών του Μοσχάτου» και αργά χτες το απόγευμα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ από τα Χανιά να τοποθετηθεί με τρόπο ανάλογο της αντιμετώπισης του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό«Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές, γεωπολιτικά σημαντικές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα παραμένει σημαντική και χωρίς αστερίσκους για τη ΝΔ. Νωρίτερα από αρκετά στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Τσιάρας είχε εκφραστεί δημοσίως η άποψη, η οποία στην ουσία της έλεγε ότι η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα και η συνάντησή του Αμερικανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα εκ των πραγμάτων αποδυναμώνεται εξ’ αιτίας της ήττας της δημοκρατικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον. Μάλιστα το γεγονός αυτό χρησιμοποιήθηκε από το Μαξίμου για να κατηγορήσει τη ΝΔ για υπονόμευση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση που εκφράστηκαν και δημοσίως. Πιο χαρακτηριστική του σοκ που προκάλεσε ήταν η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος απηχώντας το κλίμα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και χρησιμοποιώντας ένα στίχο των REM με τιτίβισμά του υποστήριξε ότι ήρθε «το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε» συστήνοντας «σκέψη, περισυλλογή και δράση».
Αντίθετα διαφορετική και σαφώς πιο καθησυχαστική προσέγγιση έχει ο συντονιστής μετανάστευσης της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κικίλιας που θεωρεί ότι «η αμερικανική πολιτική είναι σταθερή και η διασπορά μας έχει ρίζες και στα δύο κόμματα».
Η άποψη περί σταθερότητας της αμερικανικής πολιτικής ασχέτως της προεδρικής αλλαγής, είναι κυρίαρχη εντός της ΝΔ παρά το όποιο κλίμα αναμονής από τα γαλάζια στελέχη της μέχρι ο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει τα πρώτα απτά δείγματα γραφής ως πρόεδρος, καθώς αρκετοί βουλευτές δεν παραβλέπουν και τα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων. Σχεδόν βεβαιότητα εκφράζει ως προς τη σταθερότητα της γεωπολιτικής αντίληψης των ΗΠΑ εκφράζει ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και καραμανλικοί βουλευτές.
Ελίτ vs έθνος. Η μάχη της δεξιάς πολυκατοικίας
Πάντως η εκλογή Τραμπ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και για το εσωτερικό της ΝΔ στο χώρο της ιδεολογικής αναζήτησης και της πολιτικής στάσης έναντι των ελίτ και των λαϊκών στρωμάτων ειδικότερα τώρα που και άλλα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ θέλουν να αποκομίσουν οφέλη από τη νίκη του Τραμπ ως νίκη κατά του «διεφθαρμένου κατεστημένου». Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετούνται η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έσπευσε πρώτος να συγχαρεί για τη νίκη του τον Ντόναλντ Τραμπ.Υπέρ του Τραμπ είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρινίζει ότι αυτή η τοποθέτησή του έγινε πριν ο ίδιος γίνει αντιπρόεδρος της ΝΔ και κινείται στο πλαίσιο της επίσημης κομματικής γραμμής. Ωστόσο και λόγω του ειδικού ρόλου που έχει αναλάβει να απευθύνεται για λογαριασμό της ΝΔ σε δεξιό ακροατήριο εξέφρασε την άποψη ότι «κάτι μας λέει για την αντίδραση των λαών» στο δίπολο έθνος-κράτος από τη μια και παγκοσμιοποίηση από την άλλη σημειώνοντας παράλληλα ότι ζούμε ιστορικές στιγμές εξαιτίας του φαινομένου ότι «οι ελίτ της Δύσης αρχίζουν να χάνουν».
«Καμπανάκι και για τη ΝΔ» θεωρεί την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής από την άποψη του πόσο πραγματικά αποστασιοποιημένο από τις ελίτ εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής δεν συμμερίζεται τις παλιότερες τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και παράλληλα πιστεύει ότι η ΝΔ θα πρέπει να έχει πιο κριτική τοποθέτηση για τη στάση της ΕΕ στην ελληνική κρίση και ιδίως για το πώς χειρίζεται το ζήτημα του χρέους.
Σχετικές ετικέτες:εκλογές ΗΠΑΗΠΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΝτόναλντ ΤραμπΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων