13:16 | 26/12/16
Στο συρτάρι φαίνεται να έχει βάλει, εδώ και ένα χρόνο, η - κατά τ' άλλα "ευαισθητοποιημένη" σε θέματα ατόμων με αναπηρίες - πολιτεία, που προ ημερών τα θυμήθηκε με βαρύγδουπες ανακοινώσεις, αλλά στην πράξη δείχνει να αδιαφορεί "φωναχτά"
Η προσπάθεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Α.ΜεΑ για ισότιμη πρόσβαση των μελών της στη αναψυχή και τον τουρισμό - σε έναν χώρο με ανάλογες προδιαγραφές και οργάνωση - έχει μείνει χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα η προσπάθεια έχει και τοπικές προεκτάσεις, καθότι η ζητούμενη τοποθεσία βρίσκεται στην ανατολική Αιγιάλεια.ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ
Μήνες πριν, η Ε.Σ.Α.ΜεΑ., αποφάσισε μέσω έρευνας, να ζητήσει εγγράφως Δημόσιο κτήμα του στην παραλία της Ποροβίτσας Ακράτας, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί Παραθεριστρικό Κέντρο (τύπου κατασκήνωσης),παράλληλα με Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης καθώς και εγκαταστάσεις πολιτιστικών και ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων.Έκτοτε, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η ΕΤΑΔ Πάτρας, ουδεμία απάντηση - έστω και αρνητική έχουν δώσει - παρότι το αίτημα φέρει την ολόθερμη στήριξη του Περιφερειάρχη Δ.Ε Απ. Κατσιφάρα αλλά και του Δημάρχου Αιγιάλειας Θαν. Παναγόπουλου.
ΠΑΡΑΠΟΝΟ
Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και βοηθός του Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος, ερωτηθείς από την "Π" για την εξέλιξη του θέματος, εκφράζει απορία και δυσαρέσκεια."Πέρασε ένας χρόνος περίπου και δεν μας έχουν στείλει την παραμικρή απάντηση.'Εστω, να μας καλέσουν σε μία συζήτηση. Δεν ξέρουμε καν εάν εξετάζουν το αίτημά μας ή απλά το' χουν παρατήσει ή απορρίψει".
Στις αρχές της νέας χρονιάς, από πλευράς ΕΣΑΜεΑ, Περιφέρειας και οικείου Δήμου, θα ασκηθούν πιέσεις στην κρατική υπηρεσία, πολύ περισσότερο, αφού πρόκειται για αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη έκταση, που μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης επισκεπτών, πέραν των ΑΜεΑ.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιος χώρος για άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, ενώ η εκτίμηση που γίνεται από τους αποστολείς του αιτήματος, είναι πως αυτός θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες ακόμα και από το εξωτερικό.Αυτό δείχνει άλλωστε και η Μελέτη Βιωσιμότητας που έχει εκπονηθεί για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού, σε τριγωνική έκταση συνολικής επιφάνειας 25 στρεμμάτων, μεταξύ της όχθης του ποταμού Κράθι και κοινοτικού δρόμου, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
ΤΑ ΥΠΕΡ
Η καταλληλότητα του οικοπέδου- πάντα για το σκοπό που έχει ζητηθεί - διαθέτει καλή πρόσβαση με αυτοκίνητο, είναι επίπεδο, βρίσκεται κοντά σε οικισμούς και σε κομβικό σημείο για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, χιλιομετρικά καθόλου μακριά από Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα, ενώ θα μπορεί έχει απόλυτη σύνδεση με τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των περιοχών Ακράτας, Κραθίου- Παραλίας Συλίβαινας-Παραλίας Πλατάνου και Αιγείρας.Στόχος των ενδιαφερομένων είναι, το Κατασκηνωτικό Κέντρο να λειτουργήσει καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο περιοδικά, με εξυπηρέτηση περίπου 100 ατόμων ταυτόχρονα, σε ήπιες εγκαταστάσεις και χρήση όλων των υποδομών ανεξαρτήτως αναπηρίας. Προβλέπονται, μικρά σύγχρονα ισόγεια κτίσματα, κατά ενότητες, που θα διευκολύνουν την κίνηση και ζωή των ΑΜεΑ ισόγειος χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων για διαλέξεις, θέατρο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά., αναψυκτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνα και πολύ πράσινο.
Πηγή: pelop.gr
Σχετικές ετικέτες:ΑμεΑΑχαΐαΕλλάδαΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα