«Όχι» σε απομακρυσμένες δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Όχι» σε απομακρυσμένες δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων

00:37 | 9/12/16
ochi-se-apomakrismenes-domes-filoxenias-anilikon-prosfigon

Ημερίδα για την προστασία τους

Σε χώρους μέσα στον αστικό και κοινωνικό ιστό θα έπρεπε να βρίσκονται οι δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων προκειμένου να επιτυγχάνεται η
ομαλή ένταξη τους. Επιπλέον, τα προσφυγόπουλα που εντάχθηκαν σε σχολεία, είναι μάλλον υπερβολικά εμβολιασμένα παρά ελλιπώς.

Οι εκτιμήσεις έγιναν στη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Άρσις» με θέμα την προστασία των ανήλικων προσφύγων στο πλαίσιο του Mario Project που έχει ως στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας ανηλίκων σε κίνηση στην Ευρώπη.

«Δεν πιστεύω στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων, που είναι σε απομακρυσμένα σημεία και όχι μέσα στην κοινωνία», ανέφερε, στο περιθώριο της ημερίδας, η υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της «Άρσις», Βαλμπόνα Χυστούνα. Εξήγησε δε ότι στο «safe space» προσωρινής προστατευτικής φύλαξης ανηλίκων, που λειτούργησε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, οι μητέρες - πρόσφυγες ήταν ιδιαίτερα προστατευτικές στα ασυνόδευτα παιδιά και προσπαθούσαν, με όποιον τρόπο μπορούσαν, να τα βοηθήσουν.

«Τα παιδιά πρέπει να μένουν σε μικρά διαμερίσματα, διάσπαρτα μέσα στην πόλη ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να δημιουργείται ασπίδα προστασίας τους»«, είπε χαρακτηριστικά η κ. Χυστούνα, τονίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει επαρκής προστασία τόσο θα αυξάνονται και τα εξαφανισμένα παιδιά.

Αλλωστε, πολλά παιδιά που εγκαταλείπουν τις δομές φιλοξενίας και εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε κράτηση στο Τμήμα δίωξης παράνομης μετανάστευσης Μυγδονίας μέχρι να βρεθεί εκ νέου, χώρος φιλοξενίας.

«Εχουμε πολλά περιστατικά ανηλίκων που 'πέρασαν' 3 και 4 φορές από το τμήμα», αποκάλυψε ο διοικητής, Ιωάννης Χατζηλαζαρίδης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2013, το Τμήμα ασχολήθηκε με 27 υποθέσεις ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών, το 2014 με 82 υποθέσεις, το 2015 με 103 και φέτος, ως το τέλος Νοεμβρίου, με 180 υποθέσεις.

«Παλαιότερα, ελλείψει σχετικών δομών φιλοξενίας, οι ανήλικοι έμεναν ως 40 μέρες στα κρατητήρια αλλά πλέον ο χρόνος αυτός έχει συρρικνωθεί και είναι περίπου μία εβδομάδα», είπε ο κ .Χατζηλαζαρίδης.

Υπερβολικά εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα

Μάλλον υπερβολικά εμβολιασμένα παρά ελλιπώς, εκτιμά ότι είναι τα προσφυγόπουλα που πηγαίνουν σχολείο η παιδίατρος των Γιατρών του Κόσμου Αγγελική Κοσματοπούλου.

«Τα παιδιά που είναι ακάλυπτα εμβολιαστικά είναι όσα γεννήθηκαν στην Ελλάδα από πρόσφυγες καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια που πλήττουν φυσικά και τα Ελληνόπουλα. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και τα παιδιά κάτω των 5 ετών που όμως δεν φοιτούν σε σχολεία», ξεκαθάρισε η κ.Κοσματοπούλου.

Όσον αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία σχετικά με την περίθαλψη των προσφυγόπουλων, η προϊσταμένη κοινωνικής υπηρεσίας του Ιπποκρατείου, Παναγιώτα Πενέλη, έθεσε ως πρωταρχική την απουσία μεταφραστών καθώς τα παιδιά και οι συνοδοί τους δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση και κυρίως, οι γιατροί αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς.

«Έχουμε χιλιάδες περιστατικά που τα αντιμετωπίσουμε με μόνο έναν μεταφραστή», σημείωσε η κ. Πενέλη.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών