10:03 | 19/12/16
Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων όταν τα τελευταία χρόνια, την εποχή των μνημονίων, δεν έχει υπάρχει ούτε ένας προϋπολογισμός που να κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους
Η Ελλάδα μετά το 2009 εισήλθε στην αέναη εποχή των μεταρρυθμίσεων. Για επτά χρόνια μεταρρυθμιζόμαστε αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα στο ΑΕΠ δεν έχει ακόμα προκύψει.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας χρειαζόταν πολλές μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω όμως ότι η κυριότερη έπρεπε να αφορά τον ρεαλισμό του προϋπολογισμού. Τα τελευταία πολλά χρόνια ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις σχεδόν στο σύνολο των προϋπολογισθέντων μεγεθών.
Και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό για την εποχή πριν από την αυγή των μεταρρυθμίσεων. Τώρα όμως;
Τώρα που ο προϋπολογισμός συντάσσεται ουσιαστικά από τις υπηρεσίες των θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έπρεπε τα προϋπολογιζόμενα μεγέθη, είτε είναι δημοσιονομικά είτε μακροοικονομικά, να κινούνται πλησίον της πραγματικότητας.
Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων όταν τα τελευταία χρόνια, την εποχή των μνημονίων, δεν έχει υπάρχει ούτε ένας προϋπολογισμός που να κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Κάτι αντίστοιχο βέβαια ισχύει και για τον προϋπολογισμό του 2017. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις που εμπεριέχονται στα οικονομικά μεγέθη. Πολύ δύσκολα να τεκμηριωθεί η πρόβλεψη για 2,7% μεταβολή του ΑΕΠ. Ακόμα δυσκολότερη η υλοποίηση της πρόβλεψης για την αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αν υπάρχει τεκμηριωμένη αμφιβολία για την εξέλιξη των παραπάνω μεγεθών τότε τίθεται εν αμφιβόλω το σύνολο του προϋπολογισμού.
Και τότε επανερχόμαστε στο ίδιο σενάριο των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα μ αυτό ο προϋπολογισμός με τον απολογισμό δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.
Και με μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να προβλέψω ότι και του χρόνου τέτοια εποχή στην σύγκριση μεταξύ προϋπολογισμού και απολογισμού του 2017 θα λέμε τα ίδια πράγματα παρόλο το ευρύτατο μεταρρυθμιστικό έργο.
Του καθηγητή οικονομικών ΔΠΘ,
Σχετικές ετικέτες:κρατικός προϋπολογισμόςΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων