“Πόλεμος” Μαξίμου με τη ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

“Πόλεμος” Μαξίμου με τη ΝΔ

11:47 | 30/12/16
polemos-maksimoy-me-th-nd

Προσωπικά στοχεύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύοντας πως η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί από την επιλογή της να μην στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους και το έκτακτο επίδομα που δόθηκε από την κυβέρνηση

Ανεβάζει τους τόνους το Μαξίμου στοχευμένα προς τον πρόεδρο της ΝΔ σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον «εσωτερικό πόλεμο» που δέχεται τη στιγμή που η ίδια δίνει έναν «αγώνα δρόμου» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αναδείξουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για τη πορεία της οικονομίας, αλλά μόνο να συντηρήσει την ρητορική που έχει αναπτύξει όλο το τελευταίο διάστημα για προσφυγή στις κάλπες.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στο αίτημα του για εκλογές προκαλώντας φθορά στον ίδιο, αλλά και στο κόμμα του. «Οι νέες ισορροπίες στην Ευρώπη, αλλά και οι υποστηρικτικές δυνάμεις δίπλα στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα επιθυμούσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας», δηλώνουν πολλά κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πιστεύοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται αντίθετη ακόμα και με τους συμμάχους της στην Γηραιά Ήπειρο.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η χθεσινή διαμάχη με το Μαξίμου να αναδεικνύει τις «προθέσεις» του πρόεδρου της ΝΔ για περικοπή κοινωνικών δαπανών και απολύσεις συμβασιούχων υπενθυμίζοντας την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέσα σε αυτό κλίμα από την κυβέρνηση θεωρούν ότι η ΝΔ είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα και από το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου ανέδειξε περίτρανα πως δεν περιέχει καμία δέσμευση για τη χώρα σε αντίθεση με όσα λέγονταν από την οδό Πειραιώς.

Παρά τις περιοδείες του πρωθυπουργού, αλλά και πολλών κορυφαίων στελεχών που αναμένεται να κορυφωθούν από τις αρχές του χρόνου και μετά, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να «ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές. Τη στιγμή μάλιστα, που όπως δηλώνουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ δεν έχει ανατραπεί. Τόσο η κίνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους όσο και η συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια για επαφή με τον κόσμο ευελπιστούν πως σύντομα θα μικρύνει την ψαλίδα που υπάρχει με τη ΝΔ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά, ωστόσο πως η εκλογολογία μπορεί να σταματήσει μόνο μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι η τελευταία ανάπαυλα για το σύνολο των μελών της Ηρώδου Αττικού, καθώς από τη Δευτέρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα δεδομένα εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο και στενούς του συνεργάτες. Τηρώντας στάση αναμονής περιμένουν την έναρξη των διαβουλεύσεων μετά τις 2 Ιανουαρίου.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, πως τόσο στο μέτωπο των εργασιακών όσο και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων δείχνει να μην είναι εύκολη η σύγκλιση με την άλλη πλευρά. Ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αφήνει περιορισμένα χρονικά περιθώρια στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Θεωρείται βέβαιο πως από τη Δευτέρα και όλο το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει και πάλι μια νέα σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις σε συντονισμό με το κόμμα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών