Ρέγκλινγκ: Οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν από τις εξαγγελίες Τσίπρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρέγκλινγκ: Οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν από τις εξαγγελίες Τσίπρα

15:19 | 17/12/16
regklingk-oi-stoxoi-toy-programmatos-den-allazoyn-apo-tis-eksaggelies-tsipra

Ο διευθυντής του ESM, Κλαους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως η περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε πολύ πιο δύσκολη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως 13η σύνταξη και ΦΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα

Στην Ελλάδα και την πορεία του προγράμματος στήριξης αναφέρθηκε ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo. Στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση των θεσμών, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως τα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα, για επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και πάγωμα ΦΠΑ δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος για το 2017/18. Όπως είπε "τα κράτη - μέλη θα αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει".
Σε ό, τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο διευθυντής του ESM σχολίασε πως οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα έχουν αλλάξει ριζικά. "Η βελτίωση των όρων δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δις ευρώ ή 4,5% του ΑΠΕ κάθε χρόνο. Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις επικρίσεις που τονίζουν στην Ευρώπη πως έχει επιβάλει σκληρά μέτρα στην Αθήνα, χωρίς όμως αυτά να φέρνουν αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους τονίζει: "Το ύψος του ελληνικού χρέους άλλαξε επειδή το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε, αλλά το συνολικό του ποσό (σε απόλυτους αριθμούς) παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία 5-6 χρόνια".

Συνεχίζοντας τις αναφορές στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ, αφού τόνισε πως ο μηχανισμός σταθερότητας απεδείχθει επιτυχημένος για τέσσερις από τις πέντε χώρες - πλην της Ελλάδος - σημείωσε πως η περίπτωση της χώρας μας δεν έχει καμία ομοιότητα με τις υπόλοιπες.

Όπως είπε η περίπτωση της Ελλάδας είναι ειδική για τρεις λόγους:

1. Σε περίοδο κρίσης τα προβλήματα της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα

2. Η κρατική διοίκηση  υπήρξε αδύναμη και χρειάζονταν τεχνική βοήθεια και ενίσχυση

3. Το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε μεγάλη διαφωνία με τη νέα κυβέρνηση.

Το νέο πλαίσιο μας προετοιμάζει καλύτερα για την επόμενη κρίση. Η Ευρώπη αποδίδει πολύ καλύτερα από όσο πιστεύει το κοινό.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών