14:07 | 23/12/16
Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, προσθέτοντας πως «είναι παράλογο και εκβιαστικό» το ενδεχόμενο μη ενεργοποίησής τους
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός μιλά στο koutipandoras.gr για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, την αμφίσημη στάση του ΔΝΤ, όπως επίσης και για την αλλαγή γραμμής της ΝΔ κατά τις ψηφοφορίες των έκτακτων μέτρων για νησιώτες και χαμηλοσυνταξιούχους.Διαβάστε τι απαντά για το αν η κυβέρνηση επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για το σχέδιο της σε περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. Ο υφυπουργός ασκεί δριμύτατη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της κατά τη ψήφιση του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ είναι ιδιαίτερα επικριτικός και προς τον πρόεδρο της ΝΔ για την υπόθεση «Κήρυκας Χανίων». «Η οικογένεια Μητσοτάκη, μάλλον είναι ανώτερη των υπολοίπων ημών Ελλήνων κατόχων δανείων ή και κόκκινων δανείων» αναφέρει με νόημα ο κ. Σαντορινιός.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τα χαρτιά του για το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου αναφορικά με την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των νησιωτών, απαντώντας παράλληλα για τον κίνδυνο επικράτησης της ακροδεξιάς ρητορικής στα νησιά που έχουν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Συνέντευξη στον Άγγελο Προβολισιάνο
Οι έκτακτες παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες προκάλεσαν την αντίδραση των πιστωτών και συγκεκριμένα το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Ανώνυμα ή επώνυμα ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δήλωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για την απόφαση αυτή. Θεωρείτε πραξικοπηματική πράξη την πρωτοβουλία του Ντάισελμπλουμ;
Προφανώς και η αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- ισοδυναμεί με παραβίαση της Συμφωνίας. Προφανώς και είναι πραξικοπηματική αυτή η απόφαση. Εμείς από την πλευρά μας, αντιδράσαμε άμεσα και σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι εξετέθησαν κάποιοι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, την ίδια ώρα που πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν και στήριξαν το αυτονόητο: το δικαίωμα μιας χώρας να προβαίνει σε μέτρα ελάφρυνσης των αδύναμων στρωμάτων της. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεπής προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις και τα μέτρα που ανακοινώσαμε δεν αφορούν το πλεόνασμα, αλλά την υπερείσπραξη από μη παραμετρικά μέτρα (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά, κα.).
Πιστεύω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα μέτρα για το χρέος θα ξεπαγώσουν, γιατί κάθε τι άλλο είναι παράλογο και εκβιαστικό. Όπως θεωρώ ότι θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση με θετικό πρόσημο. Το τι θα μείνει από αυτή τη διαδρομή, τεχνητής εμπλοκής, είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και τους λαούς της, που μέχρι τώρα έχουν σταθεί αλληλέγγυοι στον αγώνα των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, επιβίωση και προοπτική ελπίδας.
Με φόντο τους χειρισμούς Ντάισελμπλουμ και την παρέμβαση Σόιμπλε έχει ξεσπάσει κόντρα Κομισιόν – Βερολίνου, με τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας να στοχοποιείται από τους σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Θεωρείτε πως το γεγονός αυτό αναδεικνύει τα ρήγματα που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
Ναι υπάρχουν ρήγματα και αυτό έχει φανεί τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο, κυρίως, τις ώρες που έπρεπε να παρθούν γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι σκληρές πολιτικές που ασκούνται εδώ και καιρό, κάνουν δύσκολη την κοινή πλεύση Βορρά και Νότου, μέσα στην Ευρώπη. Η τάση να επικρατούν εθνικιστικά κόμματα στις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης, επίσης προβληματίζει και δυσκολεύει την κατάσταση. Κυρίως, όμως, αυτό που η Ευρώπη φαίνεται ότι χάνει, είναι τη δυναμική της να επιβάλει πολιτικές στο πνεύμα των ιδρυτικών της αρχών.
Βασική ελπίδα και στόχευσή μας είναι η αλλαγή των συσχετισμών μέσα στην Ευρώπη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στηρίζοντας τις προσπάθειες των αδελφών αριστερών κομμάτων, απευθυνόμενοι στο κόμμα ευρωπαίων σοσιαλιστών- και ζητώντας τους να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός-, ακόμη και οργανώνοντας την Σύνοδο των χωρών του Νότου, πριν λίγο καιρό, εδώ στην Αθήνα.
Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Έχει κερδίσει αρκετό έδαφος στη διεκδίκηση ήπιων δημοσιονομικών προσαρμογών και έχει φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είμαστε πια στο έλεος ούτε του Σόιμπλε, ούτε του ΔΝΤ. Η Κυβέρνηση αυτή, έχει αναδειχθεί βασικός συνομιλητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν αρνήθηκε ποτέ να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Τέλος, κάτι που πιστεύω ακράδαντα, είναι ότι η χώρα μας έδειξε στην Ευρώπη, μαζί με το λαό της, πως είναι να είσαι μια μικρή κουκίδα στα σύνορα της Ευρώπης, και όμως να σηκώνεις το βάρος του μεταναστευτικού σαν γίγαντας, υπερασπίζοντας της αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, για λογαριασμό όλου του ανεπτυγμένου κόσμου.
Για να απαντήσω και στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ ότι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφωνηθέντων αλλά και των κοινών μας συμφερόντων δεν αφήνει κανένα περιθώριο διεύρυνσης των ρηγμάτων ή δημιουργίας νέων. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, θα επιστρέψει στις αγορές και θα απελευθερωθεί από την μέγγενη των μνημονίων.
Μέχρι στιγμής η συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν προκύψει «λευκός καπνός»; Και για να γίνω πιο ακριβής: Αν όπως λέτε δεν υποχωρήσετε στα μέτρα που πιθανώς θα συζητηθούν, υπάρχουν σκέψεις για εκλογές ή ακόμη και για ρήξη;
Εγώ έχω διαφορετική εκτίμηση. Πιστεύω πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Ήδη τα μηνύματα είναι ευνοϊκά. Ειδικά στο ζήτημα των εργασιακών, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις, νομίζω ότι δεν έχει μείνει κανένα σοβαρό επιχείρημα, πια, των δανειστών, ώστε να ζητούν την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.
Και για να είμαι σαφής, ως προς το θέμα των εκλογών: οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Το 2019. Κανένα άλλο σενάριο δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και φυσικά θα ήταν επιζήμιο για την Ελλάδα και για το λαό της.
Το ΔΝΤ δεν αποσαφηνίζει αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας επιπλέον μέτρα για τα πλεονάσματα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, ποιες οι συνέπειες; Επιθυμεί η κυβέρνηση τέτοια εξέλιξη;
Εμείς επιθυμούμε την συνεργασία όλων των εταίρων για έναν κοινό στόχο: την έξοδο της Ελλάδας από την λιτότητα και τις στενές δημοσιονομικές επιταγές των προγραμμάτων σταθερότητας. Θέλουμε, όλοι οι θεσμοί, που κάθονται απέναντί μας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να είναι στο πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πισωγυρίσματα, τρικλοποδιές, δίκη προθέσεων και εκδικητικές τάσεις. Σε κάθε παράλογη απαίτησή τους, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν απέναντί τους έναν ολόκληρο λαό, υπερήφανο και ταλαιπωρημένο από τις λάθος συνταγές και τα λάθος νούμερα τους. Από το καλοκαίρι του 2015 έχει περάσει αρκετός καιρός και η ελληνική οικονομία δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Δεν είμαστε πια στριμωγμένοι. Διεκδικούμε την τήρηση και τον σεβασμό των συμφωνηθέντων, κάτι που εμείς κάνουμε. Καλούμε συνεχώς το ΔΝΤ να πάρει μια σαφή θέση και έναν σαφή ρόλο σε αυτή τη συνεργασία. Πρέπει να καταλάβει ότι οι παράλογες απαιτήσεις- όπως η εξαίρεση της Ελλάδας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις- δεν είναι βιώσιμος δρόμος. Δεν είναι καν πρόταση, μόνο προσπάθεια τορπιλισμού. Και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύσει τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού.
Η ΝΔ αν και δήλωσε «παρών» για την εφάπαξ 13η σύνταξη, υπερψήφισε την τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά. Πώς κρίνετε αυτή την αλλαγή γραμμής;
Προφανώς οφείλεται στην κοινωνική κατακραυγή. Με το «παρών», η Ν.Δ. απέδειξε περίτρανα ότι δίνει αναφορά σε συμφέροντα εκτός χώρας, ότι δεν προασπίζει τα δίκαια του ελληνικού λαού και ότι, κοινώς, όταν ο Σόιμπλε προστάζει, αυτοί υπακούν. Η πολιτική της ένδεια, το αδιέξοδο που βρίσκονται αλλά και η εξάρτησή τους από τους ευρωπαίους συν-ιδεολόγους τους, είναι εκκωφαντική και πασιφανής. Έστω και αργά, λοιπόν, έστω και κάτω από την πίεση του κόσμου των νησιών, η Ν.Δ. είπε ΝΑΙ στην αναστολή του ΦΠΑ. Δεν μας έκανε χάρη. Ήταν το αυτονόητο που έπρεπε να πράξει.
Στην Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, συνεισφέρατε στην ανάδειξη του θέματος «Κήρυκας Χανίων». Ποιο το σχόλιό σας για τις νέες αποκαλύψεις που αφορούν την υπόθεση ΚΗΡΥΞ ΑΕ;
Τόσο τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες της Επιτροπής, όσο και το πολύ καλό, πρόσφατο και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του Hot Doc, δείχνουν ότι η ιστορία αυτή έχει παρελθόν, στοιχεία βαθιάς διαπλοκής και αρνητικής πολιτικής επιρροής. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ή για διαρροή αναληθών στοιχείων, έπεσαν στο κενό.
Η αλήθεια είναι μια: η οικογένεια Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας την μακρά της παρουσία στα πολιτικά πράγματα αλλά και την επιρροή που μπορούσε να ασκήσει, πήρε δάνεια που έχουν φτάσει σε συνολικό ύψος, περίπου, 3 εκ., χωρίς να τηρηθούν οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες. Η οικογένεια Μητσοτάκη, δεν έλαβε ποτέ επιστολή κατάσχεσης από Τράπεζα, τα δάνεια της δεν χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, δεν μπήκε ποτέ στον Τειρεσία, δεν την πήρε ποτέ τηλέφωνο εισπρακτική εταιρεία και, φυσικά, ποτέ δεν πλήρωσε. Η οικογένεια Μητσοτάκη, μάλλον είναι ανώτερη των υπολοίπων ημών Ελλήνων κατόχων δανείων ή και κόκκινων δανείων, γιατί εκτός από το ότι τόσα χρόνια ζουν μέσα από το πολιτικό σύστημα και παράλληλα με αυτό, δανείζονται- ανεπιστρεπτί- χωρίς να φαίνεται που πάνε τα λεφτά, καταπατούν κιόλας και όλους τους νόμους και τραπεζικούς κανόνες.
Κυβερνητικά στελέχη χαιρέτησαν την υπερψήφιση της έκτακτης παροχής για τους χαμηλοσυνταξιούχους από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε πως η κίνηση αυτή από το κόμμα της κ. Γεννηματά ανοίγει μελλοντικό παράθυρο συνεργασίας;
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα λογικό άλμα, που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την επίμαχη τροπολογία, έχει βαρύτητα ως προς το ότι έσπασε την «ανίερη» κοινοβουλευτική- και πολιτική- «διδυμοποίηση» με την Ν.Δ. Η- παρά τις όποιες επικριτικές απόψεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης- απόφαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, να αποστασιοποιηθεί δηλαδή, από την απόλυτα συνταγμένη με τα συμφέροντα των δανειστών, γραμμή της Ν.Δ. και να ψηφίσει τελικά την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας μας, θεωρώ, ότι τίμησε τον κόσμο του και την ιστορία του. Από κει και πέρα, τα όποια σενάρια για μελλοντικό παράθυρο συνεργασίας, όπως σχολίασα, νομίζω ότι είναι φαντασία. Μας χωρίζουν πολλά από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και από εκείνα τα στελέχη που έχουν συγχρωτιστεί με τα εγχώρια συμφέροντα και μας ενώνουν πολλά με τον κόσμο της δημοκρατίας και της προοδευτικότητας που κάποτε στήριξε αυτόν τον χώρο.
Έχετε δηλώσει πως οι νησιώτες αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Με δεδομένο πως οι ελλείψεις σε βασικούς τομείς είναι πολλές και σημαντικές, ποιο το στρατηγικό σας σχέδιο για την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου; Κι αν υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νησιώτες των άγονων γραμμών;
Οι νησιωτικές πολιτικές, πολλές φορές εξαγγέλθηκαν, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ ήταν η μόνη μέριμνα για τα νησιά, ένα μέτρο που πολλές φορές, όπως έχω πει, χανόταν ανάμεσα στους μεσάζοντες και δεν έφτανε στις τσέπες των κατοίκων. Το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό, έχει δώσει πάρα πολλές υποσχέσεις στους νησιώτες, μέσα σε κλίμα ψηφοθηρικό, οι οποίες έμειναν στα λόγια. Ουδέποτε σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση, ανάπτυξη και ευημερία των νησιών μας.
Το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, πολύ πριν την δημιουργία του νέου Χαρτοφυλακίου Νησιωτικής Πολιτικής και την ανάληψη της ηγεσίας του από μένα. Όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός από την Νίσυρο: Δώσαμε 1,68 εκ ευρώ για τη ζωική παραγωγή των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Έχουμε διαπραγματευτεί και όλα δείχνουν πως κερδίζουμε την αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπου 14,3εκ € θα διατεθούν για την ενίσχυση του αγροκτηνοτροφικού τομέα των νησιών. Ενεργοποιούμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με αρχική χρηματοδότηση 50 εκ. € για την περίοδο 2017-2020. Ενισχύσαμε τις δημόσιες δομές των νησιών με: 112 μόνιμους γιατρούς και 107 επικουρικούς. 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, 460 άτομα ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών. Δώσαμε αυξημένα κίνητρα βαθμολογικά και οικονομικά για την στελέχωση των δομών υγείας απομακρυσμένων νησιών. Μέχρι το 2018 θα έχουν ανοίξει 27 Τοπικές Μονάδες Υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10εκ € που θα εξυπηρετήσουν 279 χιλιάδες νησιώτες. Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ΜΕΘ σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Λειτουργεί, εδώ και ένα μήνα, βάση αεροδιακομιδής στη Σύρο και αναμένεται η λειτουργία αντίστοιχης στη Μυτιλήνη. Σχεδιάζουμε την ενίσχυση την Γραφείων Φορολογούμενων στα νησιά ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να διεκπεραιώνουν πιο εύκολα τις υποθέσεις τους.
Η Κυβέρνηση μας, θα σεβαστεί το άρθρο 101 του Συντάγματος και τις επιταγές των Ευρωπαϊκών Συμφωνιών, που προστάζουν την ψήφιση πολιτικών υπέρ των νησιών. Υπάρχει ήδη ένας χάρτης μέτρων που συνοψίζονται σε φοροελαφρύνσεις ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ και του μεταφορικού κόστους, ειδική ρήτρα στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την υλοποίηση σχεδίων ανάπτυξης, ενίσχυση των δομών Παιδείας, Υγείας και δημοσίων υπηρεσιών, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων που θα προβάλλουν την νησιωτικότητα, ενίσχυση των αθλητικών υποδομών και τέλος, ενίσχυση του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα των νησιών και του τουρισμού, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες των τόπων μας με στόχο την ευημερία των ανθρώπων τους.
Σημαντική, δε πρωτοβουλία- του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , ενόψει και της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Μάλτα, είναι η προσπάθεια για δημιουργία ενός χρηματοδοτικού ταμείου, ειδικά για τα νησιά μας. Ένα ταμείο, που πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει στα πρότυπα του ευρωπαϊκού ταμείου συνοχής και να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στην ανάπτυξη των νησιών μας.
Οι νησιώτες έχουν επωμιστεί δυσανάλογα το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας χαρακτηρίζεται τουλάχιστον δυσλειτουργική. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης για τη Χρυσή Αυγή. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο της επικράτησης της ακροδεξιάς ρητορικής στα νησιά;
Ναι, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου έχουν επωμιστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης και το έχουν σηκώσει αγόγγυστα, με λίγα μέσα και με υψηλά τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Αλλά δε μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας στο σημείο που περιγράφετε την Συμφωνία «τουλάχιστον δυσλειτουργική». Η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, παρά τα προβλήματα που έχει, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσε την μόνη λύση για να μειωθούν, στο ελάχιστο, οι ροές προς τα νησιά, για να πάψουν οι θάλασσες μας να γίνονται υγροί τάφοι, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με δεδομένο ότι μόνο αυτή τη Συμφωνία κατάφερε η Ευρώπη να φέρει, αυτή τη Συμφωνία πρέπει να διαφυλάξουμε, να υπερασπιστούμε και να τηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε, σε όλα τα επίπεδα, για καλυτέρευση των όρων της- είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Αναφορικά με το θέμα της ιδεολογικής επικράτησης της Χρυσής Αυγής στα νησιά, λόγω του προσφυγικού, διαφωνώ κάθετα. Οι νησιώτες μας είναι άνθρωποι, φύση και θέση, δημοκράτες. Ξέρουν από προσφυγιά, ξέρουν από ξεριζωμούς. Έχουν καταφέρει μέσα σε μικρούς τόπους να μεγαλουργήσουν χάρη στο ανοιχτό πνεύμα τους, το πολυμήχανο του χαρακτήρα τους και των αρχών που φέρουν από γενιά σε γενιά. Η αξιακή ταυτότητα του νησιώτη είναι αντίθετη προς κάθε τι μισαλλόδοξο. Η Χρυσή Αυγή, αυτό το φασιστικό μόρφωμα, με τις γνωστές πρακτικές και μεθόδους που είναι πια γνωστές σε όλους, δεν έχει περιθώρια εκκόλαψης στα νησιά μας.
Πηγή: koutipandoras.gr
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΓερμανίαΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα