Σύγκρουση στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σύγκρουση στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία

15:53 | 15/12/16
sugkroysh-sth-voylh-gia-thn-onomastikh-pshfoforia

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αναμένεται να περάσουν τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα της Συνόδου Κορυφής. "Παρών" από Ν.Δ., αποχή από Ποτάμι, "όχι" από Ένωση Κεντρώων

Την ώρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ονομαστική ψηφοφορία επί των μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

Η στόχευση του Μαξίμου ήταν διπλή: Αφενός να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στη Σύνοδο και ειδικότερα απέναντι στη Γερμανία, πως υπάρχει ευρύτερη πολιτική στήριξη στις εξαγγελίες Τσίπρα, ώστε να ζητήσει το "ξεπάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αφετέρου να εκθέσει τη Ν.Δ. στο εσωτερικό και στα μάτια των ψηφοφόρων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αρχικώς είχε εξαγγείλει ότι θα ψήφιζε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους παρά τις αντιρρήσεις της, επανεξέτασε τη στάση της, καταλήγοντας στο "παρών", ώστε να αποφύγει να μπει στη διελκυστίνδα που θέλει να βάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση.

"Μετά τις εξελίξεις δικαιωνόμαστε" εκτιμουν στη Ν.Δ. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήριζαν άλλωστε "βότσαλο στον ωκεανό" το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση θα πάρει αυτά τα χρήματα πίσω στο πολλαπλάσιο, ενώ δεν κάνει τίποτε για τους μακροχρόνια ανέργους και τα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει αυτό που ο ίδιος παρουσίασε ως απόλυτη επιτυχία, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. "Δεν θα του δώσουμε  άλλοθι σε ένα τυχοδιωτικό παιχνίδι" ξεκαθάριζαν.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το "παρών" της Ν.Δ. δείχνει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και όσον αφορά στην επιμονή των εταίρων σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και διότι αποδέχθηκαν τον τρόπο με τον οποίο μετουσιώθηκε ο στόχος του τρίτου προγράμματος σε φορομπηχτική πολιτική από την κυβέρνηση. Σημείωναν επίσης ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στην ανάγκη μείωσης των στόχων για πρωτογενές στο 2% και σε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για μείωση δαπανών και φορολογίας.

Το Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δίνει με τη στάση αυτή διαπιστευτήρια στους δανειστές, μετατρέποντας έτσι τη συζήτηση για την ονομαστική ψηφοφορία σε πολιτική σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα.

Αν και η απόφαση Τσίπρα να μην υποχωρήσει στις γερμανικές πιέσεις και να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει ευρύτερη στήριξη στα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά, ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εκλογών, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι στόχος είναι να βρεθεί λύση και εκτιμούν μαλιστα ότι αυτό θα συμβεί.

"Το παιχνίδι θα γυρίσει. Και τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο", έλεγε στο News247 κορυφαίος υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη και ουσιαστικά μόνο τη Γερμανία απέναντι της. Επικαλούνταν δε ως προς αυτό, τις αντιδράσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

 Άλλες πηγές ανέφεραν ότι στην Κομισιόν επικρατεί οργή για την παρέμβαση Σόιμπλε, καθώς ουσιαστικά αμφισβήτησε το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαπραγμάτευση. Στην κυβέρνηση ελπίζουν συνεπώς ότι θα καταφέρουν καταρχήν να ξεπεράσουν το νέο σκόπελο Σόιμπλε και στη συνέχεια να κλείσουν την αξιολόγηση καταρχήν, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση για το θέμα των πρωτογενών και προτιμώντας μία λύση με το ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή, προκειμένου να μην αναγκασθούν να υπογράψουν νέα μέτρα.

"Νέα μέτρα δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται" έλεγε στο News247 έτερο κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι στην πραγματικότητα το εκλογικό παράθυρο ανοιχτό, όχι όμως ως επιλογή, αλλά ως αναγκαστική λύση και για την ακρίβεια ως απειλή απέναντι στους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς, οι οποίοι όπως φάνηκε από την προχθεσινή διαρροή στο ΜΝΙ αντιδρούν στο ενδεχόμενο εκλογών (και) στην Ελλάδα στο εκλογικό για την Ευρώπη έτος 2017.

Τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά θα υπερψηφίσει (εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ) και το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ωστόσο διαφοροποιήθηκε από την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλώνοντας ότι το Κίνημα θα έπρεπε να επιλέξει την αποχή. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και προφανώς θα ψηφίσει "ναι".

Την αποχή επέλεξε αντίθετα το Ποτάμι, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε επίσης στη Βουλή. "Το Ποτάμι δεν θα παίξει το παιγνίδι Τσίπρα-Σόιμπλε. Του καλού και του κακού λύκου. Μαζί αποφάσισαν 2.5 δισ. νέους φόρους και  πλεονάσματα 3.5%!" σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω twitter, ενώ άφησε αιχμές και για τη Ν.Δ.: "Υπάρχουν οι φοβισμένοι της αντιπολίτευσης με τα "ναι μεν αλλά", υπάρχουν και οι βουλευτές από το Ποτάμι που τολμούν να πουν όχι στην κοροϊδία!".

Τα μέτρα θα ψηφίσει και το ΚΚΕ, παρ' όλο που δηλώνει ότι τα θεωρεί κοροϊδία και επιμένει στη δική του πρόταση για θεσμοθέτηση της 13ης και 14ης σύνταξης που έχουν καταργηθεί. Μάλιστα ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον Περισσό και την ΕΡΤ, καθώς στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων μεταδόθηκε ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι το ΚΚΕ με τη Χ.Α. θα καταψήφιζαν τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μετά την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, η ΕΡΤ ζήτησε συγνώμη.

 Η στάση της Χ.Α. δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Θα καταψηφίσει η Ένωση Κεντρώων, ενώ αρχικά είχε πει ότι θα στήριζε τα μέτρα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών