Τσίπρας για Κυπριακό: Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας για Κυπριακό: Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση

01:13 | 15/12/16
tsipras-gia-kypriako-exoyme-empeiria-apo-diapragmateysh

Τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης συζήτησαν Τσίπρας – Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ίδια γραμμή και απόλυτα ταυτισμένες

Σχεδόν τρεις ώρες και σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν με κάθε λεπτομέρεια την στρατηγική που θα ακολουθήσουν έως τις 12 Ιανουαρίου και την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας να αποτελούν τα δυο κορυφαία ζητήματα που τους απασχόλησαν.

"Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση", σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι "είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας", ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι "είμαστε στην ίδια γραμμή, απόλυτα ταυτισμένοι και συνεχίζουμε το διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις". Ο κ. Αναστασιάδης, την Παρασκευή, θα ενημερώσει και το ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 19:57 τοπική ώρα και έληξε στις 22:35, ενώ στη συνέχεια Τσίπρας και Αναστασιάδης αποχώρησαν, για να συνεχίσουν το διάλογο σε κοινό δείπνο.

Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής: «Ανοικτού τέλους» η διάσκεψη της Γενεύης

Η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη είναι «ανοικτού τέλους», δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης σημειώνοντας ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Μιλώντας, το βράδυ της Τετάρτης στο ΡΙΚ, ο κύριος Μαυρογιάννης δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Σημείωσε ότι παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες, εκ των οποίων ορισμένες πολύ σημαντικές, ειδικότερα στο περιουσιακό.

Ο κύριος Μαυρογιάννης, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές επανεξετάζουν τα ζητήματα του μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων, με στόχο να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη. Επίσης, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Αναφερόμενος στις συγκλίσεις, ο κύριος Μαυρογιάννης τόνισε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν συμφωνήσει εδώ και ένα χρόνο στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

Όπως ανέφερε, με βάση την συμφωνία, «όλοι οι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται, να διαμένουν, να δραστηριοποιούνται και να αποκτούν περιουσία σε όλη την επικράτεια της επανενωμένης Κύπρου».

Τόνισε ότι η μόνη εξαίρεση θα αφορά το μέγεθος της περιουσίας που θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

Ο κύριος Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «ο περιορισμός του 20% θα αφορά την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στην πληθυσμιακή αναλογία του τέσσερα προς ένα, ο κύριος Μαυρογιάννης δήλωσε ότι θα ισχύσει από την πρώτη ημέρα της λύσης. Συναφώς εξήγησε ότι συμφωνήθηκε πως η συγκεκριμένη αναλογία πληθυσμού δεν θα επιτρέπεται να αλλοιωθεί με πολιτογραφήσεις Τούρκων.

Την Πέμπτη οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν πολύωρη συνάντηση, κατά την οποία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της οικονομίας. Ωστόσο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει ακόμη.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών