19:34 | 9/1/17
Συνεχίζεται ο παγετός στον Έβρο, αλλά ανοιχτό παραμένει το οδικό δίκτυο
Ο παγετός εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σήμερα στον Έβρο, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου παραμένεικαλυμμένο με χιόνι, με το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό) να παραμένει ανοιχτό, ενώ οι σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι και αύριο κλειστές μετά τις σχετικές αποφάσεις των δημάρχων.
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και η πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης.
Στο νησί της Σαμοθράκης, όπου εξακολουθεί να χιονίζει, ο δήμος καλείται για τέταρτη φορά το φετινό χειμώνα να αντιμετωπίσει μόνος τα παρελκόμενα των έντονων χιονοπτώσεων. Σε μία άνιση μάχη, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, καθώς στη φαρέτρα του δήμου υπάρχουν μόλις τέσσερα μηχανήματα και ένα μισθωμένο από την Περιφέρεια, έλλειψη χειριστών και γενικότερα προσωπικού αλλά κυρίως χρημάτων που δυσχεραίνει ακόμη και την κάλυψη των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των μηχανημάτων.
«Κρατάμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο με τις δικές μας πενιχρές δυνάμεις και έχουμε επωμισθεί, λόγω γεωγραφίας, όλο το βάρος του αποχιονισμού, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας», σημειώνει ο κ. Βίτσας, ο οποίος προχωρά στην περιγραφή του τρόπου υλοποίησης του δημοτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. «Αντιδήμαρχος χειρίζεται μέρα και νύχτα το αποχιονιστικό, ο υδραυλικός του δήμου -που τώρα έχει και την ευθύνη των ζημιών που η παγωνιά προκάλεσε στο δίκτυο ύδρευσης- είναι ο χειριστής του εκσκαφέα-φορτωτή και φυσικά δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει τις όποιες ζημιές γιατί προτεραιότητα είναι ο αποχιονισμός, ένας εργάτης καθαριότητας χειρίζεται ένα μικρό φορτωτή εντός οικισμών, ο ηλεκτρολόγος οδηγεί το φορτηγάκι και δύο εργάτες καθαριότητας, από τους τρεις που έχουμε, ρίχνουν αλάτι, ενώ ο μοναδικός χειριστής του δήμου οδηγεί το γκρέιτερ (ισοπεδωτήρα)». Επισημαίνει πως μέχρι στιγμής υπάρχει η άμεση επέμβαση του δήμου όμως «έχουμε εξαντλήσει το προσωπικό μας που δουλεύει νυχθημερόν και ήδη τα καύσιμα όλου αυτού του διαστήματος είναι πολλά και το κόστος το επωμιζόμαστε εμείς, ο πιο ανίσχυρος ως προς τις υποδομές και την οικονομική δυνατότητα δήμος της Περιφέρειας».
Όσον αφορά στη συνδρομή και τη στήριξη από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) και κατ' επέκταση Περιφέρειας, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού διευκρινίζει πως εκτιμά τη μίσθωση του ενός μηχανήματος και του ιδιώτη χειριστή από την Περιφέρεια, ωστόσο αναφέρει πως καλύπτει μόνο το 10-15% των υφιστάμενων αναγκών. Κατανοεί ότι η Περιφέρεια στην οποία έχει απευθυνθεί, βάση νόμου «δεν μπορεί να μας δώσει χρήματα, ίσως όμως μπορεί να μας βοηθήσει (με την εκπόνηση για παράδειγμα μελετών), ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα για την πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις δύο χειριστών και 4-5 εργατών, τους οποίους διαφορετικά δεν μπορούμε να πληρώσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχει κατ' επανάληψη σταθεί αρωγός αναλαμβάνοντας την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη Σαμοθράκη, προσφέροντας πολύτιμη συνεργασία και ουσιαστική έμμεση οικονομική βοήθεια.
Ο κ. Βίτσας επαναλαμβάνει πως καταλαβαίνει τα όποια αδιέξοδα δημιουργούνται λόγω νομοθεσίας αλλά και της ιδιαίτερης γεωγραφίας, σημειώνει ωστόσο πως είναι άδικο γι' αυτόν τον τόπο να μην υπάρχει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη διαπίστωση των όποιων κωλυμάτων, μια συνεννόηση που θα δείχνει ενδιαφέρον ουσιαστικό και όχι μια επιδερμική προσέγγιση και οχύρωση πίσω από εκφράσεις περί νομικών αδιεξόδων. «Στο δημότη που έχει ανάγκη μπορώ να πω ότι δεν προβλέπει ο νόμος να βοηθηθείς; Ότι ο καθαρισμός του χιονιού δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του δήμου; Αυτό το ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε στον ειδικό σχεδιασμό της Π.Ε.και της Περιφέρειας. Από την Περιφέρεια θέλουμε στήριξη στο βαθμό που είναι επιτρεπτός, να βγάλουμε το νησί από το αδιέξοδο των υποδομών, να το βγάλουμε από τον 19ο αιώνα και να το πάμε στον 21ο. Δεν ζητούμε υπερφίαλα πράγματα. Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες μας».
Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εδώ και μόλις δύο μήνες περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, καθιστά σαφές πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για κάθε δήμο και καταβάλλεται προσπάθεια διευκόλυνσης τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πάντα στο πλαίσιο που επιτρέπει ο νόμος. Στη βάση αυτή δηλώνει πως ήδη διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.
Σχετικά άρθρα