09:48 | 27/1/17
Τα δύο σενάρια που επεξεργάζονται στο Μοσχάτο - Απομακρύνεται από τον ορίζοντα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης - Φόβοι για επανάληψη του 2015
Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο και του ναυαγίου του Eurogroup για την ελληνική πλευρά, δηλώνοντας μετά την ετοιμότητά του να κυβερνήσει και την ετοιμότητά του να αναλάβει το «βάρος των δύσκολων αποφάσεων» και των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».Πρόκειται για ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, τη στιγμή που στο Μοσχάτο η πρώτη αποτίμηση που κάνουν για τα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης είναι πως χάθηκε ένα ακόμα ορόσημο για την Ελλάδα και πλέον τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και για την κυβέρνηση και για την κοινωνία.
«Πιστεύω πως το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της ατολμίας, της ακινησίας, της αντίληψης της εξουσίας ως αυτοσκοπού» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία του χτες στην παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη «η υπεράσπιση της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια προνόμια της διακυβέρνησης, αλλά οι ευθύνες της. Διότι αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το αύριο της χώρας. Διότι γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις βαριές αυτές ευθύνες».
Η παρέμβαση αυτή του κ. Μητσοτάκη είχε στραμμένο το βλέμμα στα όσα εκτυλίσσονται με την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο στη ΝΔ θεωρούν πολύ δύσκολο για το προσεχές διάστημα ενώ εκτιμούν ότι θα συνοδευτεί με πιο πολλά μέτρα και βαρύτερες δεσμεύσεις με ακόμα πιο επώδυνες και μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνουν ότι είναι πολύ πιθανή μια επανάληψη του σκηνικού του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σ’ αυτό υποστηρίζουν ότι συντελεί και η ευθυγράμμιση ΔΝΤ και Ευρωπαίων. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη διαβλέπουν τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση και την χώρα με την πλάτη στον τοίχο διότι από τη στιγμή που ο Φεβρουάριος δεν διαφαίνεται ο μήνας που θα κλείσει η αξιολόγηση τότε αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα μετατεθεί για μετά τον εκλογικό κύκλο της Ευρώπης (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας για Ελλάδα και Ευρώπη.
Τα δύο σενάρια βάση των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει τη στρατηγική του για το επόμενο διάστημα είναι τα εξής: Το μεν πρώτο λέει ότι ο πρωθυπουργός «στο τέλος, ασθμαίνοντας, θα δεχθεί τα πάντα, αφού ένα πράγμα τον απασχολεί μόνο, η παραμονή του στην εξουσία. Με κάθε τρόπο. Με κάθε μέσο. Ανεξαρτήτως κόστους. Ανεξαρτήτως επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία». Το δε δεύτερο δεν αποκλείει μπροστά στο αδιέξοδο ακόμα και εκλογές με τη λογική ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα «σκηνοθετήσει άλλη μια τεχνητή σύγκρουση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, υψώνοντας για άλλη μια φορά το λάβαρο της αντίστασης και χτίζοντας νέα τεχνητά διλήμματα».
Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε και χτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας μια αποτίμηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναφερόμενος και στις μελλοντικές εξελίξεις στο φόντο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Φτάσαμε πολύ κοντά στο δρόμο δίχως επιστροφή. Και δεν τον έχουμε αποφύγει οριστικά ακόμη. Διότι εξακολουθούμε να έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, παρότι η βούληση του ελληνικού λαού έχει αναμφισβήτητα μεταστραφεί. Διότι αν υπάρχει ένα καλό που έκανε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι συνέτριψε οριστικά το λαϊκίστικο αφήγημα του εύκολου δρόμου για την έξοδο από την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτικήEurogroup
Σχετικά άρθρα