14:31 | 17/1/17
Μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη ήρθε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου που δείχνει διαρκώς, εμπράκτως, ότι θέλει να βαδίσει σε νέους δρόμους αφήνοντας πίσω της τη μιζέρια του χθες
Αυτή τη φορά ο νέος στόχος που έχει τεθεί έχει άμεση σχέση με την προστασία των παραγωγών, από οποιοδήποτε μύκητα που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην παραγωγή.Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή ένα κέντρο ποιοτικού ελέγχου για τα φυτά που καλλιεργούνται στην περιοχή, αλλά και για νέες ποικιλίες, που η ανθεκτικότητά τους στις κλιματολογικές συνθήκες και σε μύκητες είναι άγνωστη έως τώρα.
Αναφερόμενος σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε στην «ΥΧ» ότι «η φιλοσοφία που έχουμε ως Ένωση, είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στα μέλη-παραγωγούς μας, ώστε να μπορέσουν να παράγουν προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στις τιμές που πρέπει.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε σε πειραματικό στάδιο την εφαρμογή ενός κέντρου ποιοτικού ελέγχου που θα μας δώσει γνώση για την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών, που μπορεί να προκύψουν λόγω και της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών. Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να τεστάρουμε και τις δυνατότητες που έχουν διάφορα φυτά, σε σχέση με τα στοιχεία του εδάφους. Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο εργασιών με επιτυχία, τότε θα έχουμε αποκτήσει ένα εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας».
Οι στόχοι
Για την υλοποίηση του σχεδίου, που προσεγγίζουν με ενδιαφέρον και οι παραγωγοί, ήδη έχουν παραχωρηθεί μικρές εκτάσεις όπου γίνεται στοχευόμενη καλλιέργεια. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου έχει ήδη φροντίσει να υπάρχει χημείο στις εγκαταστάσεις της, που λειτουργεί υποστηρικτικά, ενώ διαθέτει και μία ισχυρή ομάδα γεωπόνων, ικανή να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της έρευνας.
Ένας από αυτούς, ο κ. Δημήτρης Βλάχος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη προσπάθεια επεσήμανε στην «ΥΧ» ότι «ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με τα κηπευτικά ενώ παράλληλα κάνουμε πειραματικές επεμβάσεις σε αμπελοειδή και σε ελιές.
Προσπαθούμε με αυτές τις επεμβάσεις να εισάγουμε κάποιες μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο για την αντιμετώπιση ασθενειών και να δούμε την αποτελεσματικότητά τους ώστε να αποφασίσουμε εάν μπορούμε να τις προτείνουμε για εφαρμογή».
Στην ομάδα των γεωπόνων συμμετέχουν οι Αναστάσιος Αναστενάρης, που είναι και ο προϊστάμενός της, η Κωνσταντίνα Λαλιώτη, υπεύθυνη του καταστήματος στον Φενεό, ο Βασίλης Στάθης, υπεύθυνος του καταστήματος του Κρυονερίου και ο Λεωνίδας Τζωρτζάκης, υπεύθυνος του καταστήματος των Καλιάνων.
Όλοι αυτοί κινούνται συλλογικά και μεταφέρουν όλες τις εμπειρίες τους ώστε να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη στη μελλοντική δράση τους και στη μεταφορά γνώσης στους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο ερευνητικός κύκλος θα συνεχισθεί με τις εδαφολογικές αναλύσεις, που έχουν τεράστια σημασία για τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παρεμβάσεις μικρής κλίμακας κατά τις οποίες θα δημιουργείται τεχνητά κάποιο πρόβλημα ώστε να εξετάζεται η δυνατότητα ελέγχου τού και θεραπείας τού.
Η επέκταση
Όπως μας ενημέρωσαν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, ήδη παρακολουθούνται πάνω από δέκα είδη φυτών και αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί μέσα στο 2017. Μέσα στους σχεδιασμούς είναι και η αύξηση των δυνατοτήτων του Χημείου αφού θα αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο της έρευνας που θα γίνεται από την ομάδα Γεωπόνων της Ένωσης.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταγραφούν όλες οι παρενέργειες που θα φέρει μελλοντικά στην παραγωγή μία πιθανή κλιματική αλλαγή ευρύτερης κλίμακας από αυτές που ήδη καταγράφονται και αναστατώνουν την παραγωγή. Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η θέληση της διοίκησής της να προχωρήσει σε κινήσεις που θα τη βγάζουν έξω από μια απλή διαχειριστική λογική έχοντας αποδείξει με τις κινήσεις της μέχρι τώρα ότι δεν αρκείται σε έναν παθητικό ρόλο.
Για τον σκοπό αυτό οργανώνει όλο και καλύτερα τις ομάδες παραγωγών της, αλλάζει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και επεκτείνεται και πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής.
Η προσπάθεια που γίνεται με την Ομάδα Παραγωγών ελαιολάδου μέσω της ΕΑΣ Κιάτου είναι συνδεδεμένη άρρηκτα και με όλες τις άλλες κινήσεις για την προστασία της παραγωγής.
Η ακαρπία και όλα τα άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν στην Κορινθία δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο και οι άνθρωποι της Ένωσης έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι με ευχολόγια δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί κανένα πρόβλημα πλέον.
Απαιτείται συντονισμένη δράση, ξεκάθαροι στόχοι και αποτελεσματικότητα και συνεργασία όλων των δυνάμεων.
Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινούνται πλέον όλοι ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα
Πηγή: ypaithros.gr
Σχετικές ετικέτες:ΕΑΣ ΚιάτουΕλλάδαΚιάτοΚορινθίαΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα