«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» παρατείνεται ως τις 5 Φεβρουαρίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» παρατείνεται ως τις 5 Φεβρουαρίου

22:00 | 17/1/17
to-navagio-ton-antikithiron-paratinete-os-tis-5-fevrouariou

Εκτίθενται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά

Παρατείνεται ως τις 5 Φεβρουαρίου η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές
ανακαλύψεις», την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς). Όπως ενημερώνει το Ίδρυμα, η παράταση γίνεται λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Συγκεκριμένα, περισσότερους από 2.000 επισκέπτες έχει δεχθεί η ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, όπου εκτίθενται για πρώτη φορά τα νέα ευρήματα από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, επισκέπτονται καθημερινά την έκθεση περίπου 150 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η έκθεση περιλαμβάνει 30 αντικείμενα που εντοπίστηκαν κατά την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014 - 2016, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Η σύγχρονη έρευνα στο χώρο του σπουδαιότερου ναυαγίου στον κόσμο, το οποίο σηματοδότησε τη γένεση της υποβρύχιας αρχαιολογίας, αποσκοπεί στο να συμπληρώσει τις γνώσεις μας σε σχέση με το ίδιο το πλοίο, οι ιδιαιτερότητες του οποίου φαίνονται στον εξοπλισμό και το μέγεθος του κελύφους του, αλλά και σε σχέση με το φορτίο του.

Το σκαρί που χάθηκε στα Αντικύθηρα γύρω στο 50 π. Χ. ήταν γεμάτο θησαυρούς, έργα τέχνης και τεχνολογίας, που συνθέτουν ένα από τα πιο πλούσια φορτία της αρχαιότητας. Σε αυτό το ναυάγιο βρέθηκε ο τελειότερος υπολογιστικός μηχανισμός της αρχαιότητας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, και χρησιμοποιήθηκε η υψηλότερη καταδυτική τεχνολογία από την εποχή των πρώτων ερευνών έως σήμερα. Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού.

Επίσης, εκτίθενται μοναδικά τμήματα από τον εξοπλισμό του ίδιου του σκάφους, καθώς και ένα κομμάτι από τον ξύλινο σκελετό του, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Μεγάλο μέρος του υλικού εκτίθεται σε δεξαμενές γλυκού νερού, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης. Μία ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει την εικόνα του ναυαγίου. Τμήμα του ανθρώπινου σκελετού, που εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο του 2016, εκτέθηκε για περιορισμένο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας του υλικού.

Το συγκεκριμένο εύρημα συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2016 του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», καθώς αποτελεί το πρώτο εύρημα ανθρώπινων καταλοίπων σε αρχαίο ναυάγιο 40 χρόνια μετά την ανακάλυψη της διαδικασίας γενετικής ανάλυσης (DNA). Από τις επικείμενες αναλύσεις αναμένεται να ληφθούν απαντήσεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την πιθανή γεωγραφική προέλευση του νεκρού.

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό (βίντεο, ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα ευρημάτων που δεν εκτίθενται, φωτογραφίες και σχέδια), με στόχο να δοθεί εν συντομία μία ολοκληρωμένη εικόνα του ναυαγίου και των σύγχρονων ερευνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει κλειστή στις 30/1.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών