09:39 | 25/1/17
"Αναγκαίος", σημαιοφόρος, "σύντροφος" και πάντα μάχιμος για την υπεράσπιση των δεξιόστροφων θέσεων του, ο Πάνος Καμμένος - Όλες οι φορές που έβαλε βόμβες στα θεμέλια της κυβερνητικής σύμπραξης τα τελευταία δύο χρόνια
Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, "αναγκαίος κορμός" δεξιών καταβολών σε "αριστερή κυβέρνηση", υπουργός Εθνικής Άμυνας, "εγγυητής" σταθερότητας και εκδρομέας ανά την επικράτεια για στρατιωτικούς και μη, λόγους.Ο Πάνος Καμμένος φορώντας το κουστούμι του, τη γραβάτα του (σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς του εταίρους) και ενίοτε, την παραλλαγή, ακολουθεί πιστά το δόγμα του κόμματος του, τονίζοντας άμα τη συγκυρία πως είναι σύμμαχος μεν, αλλά δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι φωτογραφίες του προέδρου των ΑΝΕΛ κάνουν συχνά πυκνά τον γύρο του διαδικτύου. Άλλες φορές απεικονίζεται να συνδιαλέγεται με το αρχιερατείο της χώρας για το καλό του ακροατηρίου του βάζοντας βόμβες στα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε φωτογραφίζεται μέσα σε καταδρομικά αεροσκάφη ή προσφάτως με "Τα ΝΕΑ" ανά χείρας, άλλοτε μέσα σε υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού και άλλοτε τείνοντας χειραψία προς τον ίδιο τον... πλανητάρχη.
Δίπλα από τη σημαία, πάνω στο κόκκινο χαλί, μπροστά από το τεθωρακισμένο "Θηρίο" του Ομπάμα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν ο άνθρωπος που καλωσόρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Με τις διαδοχικές του εκλογικές νίκες κόντρα στις δημοσκοπικές προβλέψεις, ο υπουργός Άμυνας είναι εδώ για να διασφαλίζει την οριακή, αλλά συμπαγή, κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αποτελώντας τον πυλώνα συνέχισης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Το μη κλείσιμο της αξιολόγησης άλλωστε, αφήνει ανοιχτά ζητήματα για την αμέσως επόμενη περίοδο.
Να σημειωθεί εδώ πως ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θέλει να ελέγχει απόλυτα το κόμμα του (πρόσφατα "παραίτησε" το Γιάννη Μοίρα από γραμματέα), θέλει να διαψεύσει για τρίτη φορά τις δημοσκοπήσεις και να μπει στη Βουλή, για αυτό επενδύει στην εκκλησιαστική ψήφο και εναντιώνεται στη ΝΔ ως προς τη ψήφο των ενστόλων.
Τελευταίο "χτύπημα" του Πάνου Καμμένου, ήταν τα σχόλια του στις 24 Γενάρη, μία μόλις μέρα πριν την επέτειο των δύο ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τους επτά νεοσύλλεκτους που φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον "Αλβανικό Αετό", στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι. Ο υπουργός ανέφερε πως "υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο αναβίωσης του αλβανικού εθνικισμού, που εκφράστηκε πρόσφατα και με τι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τους Τσάμηδες", προχωρώντας σε μια γενικευτική, αν μη τι άλλο, σύνδεση.
Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως οι ποινές θα επιβληθούν βάσει του στρατιωτικού κώδικα, κάτι που δεν έπραξε βέβαια μετά την 25η Μαρτίου του 2015, όταν άνδρες των ΟΥΚ καταγράφησαν σε βίντεο να φωνάζουν συνθήματα εθνικιστικού περιεχομένου.
Μάλιστα, ο κ. Καμμένος, σχολιάζοντας την εκλογή Τραμπ, δεν δίστασε να δηλώσει υποστηρικτής του, "όπως και οι περισσότεροι Έλληνες των ΗΠΑ", όπως υποστήριξε. Δηλώσεις που απηχούν ξεκάθαρα το κόμμα που εκπροσωπεί και θα εντείνονται σταδιακά όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Ψηφίζοντας για το εκλογικό του σώμα
Ο Π. Καμμένος είναι εδώ για να ψηφίζει τα πάντα. Τα πάντα; Σχεδόν δηλαδή, πέραν εκείνων που δεν ευχαριστούν και τόσο το ακροατήριο του, καθιστώντας τον "βαρίδι" για την πιο αριστερίζουσα πλευρά του νυν ΣΥΡΙΖΑ, που έχει βέβαια "απαλλαχτεί" από τις "αγκυλώσεις" της ΛΑ.Ε., οι οποίες δεν θα δέχονταν μεταμνημονιακό μασάζ.Η Ιερή συμφωνία Καμμένου – Ιερώνυμου ήταν άλλωστε εκείνη που εκπαραθύρωσε τον κ. Φίλη, ενώ σε άλλα "ευαίσθητα" κοινωνικά ζητήματα ο ίδιος επέλεξε ή να απέχει, ή να ακολουθεί τη "γραμμή" του κόμματος του. Ας θυμηθούμε τί έγινε σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης και το περιβόητο τζαμί.
Τον Δεκέμβρη του '15, το σύμφωνο συμβίωσης "πέρασε" από τη Βουλή με 194 ΝΑΙ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διχάστηκαν με πέντε βουλευτές να καταψηφίζουν, 3 να υπερψηφίζουν και τον αρχηγό τους Πάνο Καμμένο να... απουσιάζει ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.
Τον δε Αύγουστο του περασμένου καλοκαιριού, άνοιξε ο δρόμος για το τέμενος της Αθήνας με 206 ψήφους υπέρ. Τι έκανε ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του; Καταψήφισε αποκλειστικά και συγκεκριμένα, το άρθρο του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ που προβλέπει την επιτάχυνση των εργασιών ανέγερσης του Τεμένους στον Βοτανικό.
Όλα καλά με το ακροατήριο των ΑΝΕΛ και πάλι, παρότι οι εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν πριν λίγους μήνες τα μνημόνια που κατακεραύνωναν ακραιφνώς, προτού οδηγηθούν στον θώκο της εξουσίας.
Η καταψήφιση των ΑΝΕΛ για το τζαμί που έχει γίνει γεφύρι της Άρτας, μπορεί να μην δημιούργησε κανένα πρόβλημα για την υπερψήφιση του σχετικού άρθρου, όμως αποκαλύπτει πολλά σχετικά με τις σχέσεις των δύο συμμάχων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
"Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο, αποδείξαμε μαζί ότι μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες".
Πάνος Καμμένος στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Φυσικά και δεν μπορούμε να μην σταθούμε στις δηλώσεις Ιερώνυμου για τον "κλαμένο Καμμένο" τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των θρησκευτικών στα σχολεία, με τον Αρχιεπίσκοπο να λέει στον Α. Παπαχελά, χαρακτηριστικά:"Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, ευθύς, το ομολόγησε. Είπε "αν μου πείτε Μακαριότατε, δε συμφωνείτε, δε θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί". Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε".
Κορωνίδα των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει όμως στην αριστερόστροφη κυβέρνηση, είναι το Καστελόριζο. Τον Δεκέμβρη του '16, ο υπουργός βρέθηκε στο ακριτικό νησί με κυβερνητικούς βουλευτές και εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, "για να ευχηθεί στους ακρίτες", όπως είπε, προκαλώντας σωρεία σχολίων. Εκτός του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Βίτσα, στην αποστολή συμμετείχαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και Νίνα Κασιμάτη, όπως και οι Ηλίας Κασιαδιάρης και Χρήστος Παππάς από την Χρυσή Αυγή, με την αντιπολίτευση να απέχει και να κατακεραυνώνει την κυβερνητική συμμαχία για την εκδήλωση αυτή.
Και μέσα σ' όλα, ο κ. Καμμένος εξακολουθεί να δηλώνει συχνά πυκνά μέσα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις πως ναι, είναι ακόμα αντιμνημονιακός. Η θέση του ως υπουργός Άμυνας, του δίνει αυτή τη δυνατότητα, ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύει ο ίδιος. Αυτό που αποδεικνύεται είναι πως οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ περισσότερο ενδιαφέρονται για αμυντικά, εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα, και λιγότερο για τα ζητήματα μνημονιακής διαχείρισης.
Έτσι, ο πρόεδρος τους εξακολουθεί να ενασχολείται με όσα τον έφεραν σε μια θέση που ούτε θα ονειρευόταν όντας στη ΝΔ πως θα κατάφερνε να φτάσει, αφήνοντας στην άκρη το προσφυγικό για "τους δίπλα".
Αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του προχωρούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού προς άγραν ψήφων, ή αλλιώς για να αναθερμάνουν τους πιστούς οπαδούς τους, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία. Κίνηση εντυπωσιασμού ήταν βέβαια και αυτό το αξέχαστο “συντρόφισσες – σύντροφοι” στο συνέδριο του πλειοψηφούντος κυβερνώντος κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν έχει καταφέρει να κατευνάσει τις ψηφοθηρικές κορώνες, διέσωσε ωστόσο τον κ. Μουζάλα όταν εκείνος δεχόταν τα πυρά του Καμμένου επειδή είχε αποκαλέσει τη πΓΔΜ, Μακεδονία. Διέσωσε και τη μη στράτευση στα 18, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, μιας και παραείναι πολλά τα μέτωπα αυτή τη στιγμή για να φορτώσει στη ράχη του άλλο ένα.
Το σίγουρο όμως είναι το εξής: Όσο κι αν γρυλίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όσο κι αν ωρύεται, δεν πρόκειται να φύγει από τη συμμαχία, ούτε αυτός, ούτε τα στελέχη του. Οι κόντρες που έχουμε δει μέχρι σήμερα εξωτερικεύονται στα πλαίσια επικοινωνιακής πολιτικής και μόνο, κι όποιος πιστεύει το αντίθετο, πλανάται.
Ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει μέχρι τέλους να παριστάνει μια σχεδόν ακίνδυνη βόμβα που ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη να εκραγεί, και να προσθέτει τις δικές του δεξιές πινελιές σε μια κυβέρνηση η οποία θέλει να υπερασπίζεται ακόμη τις αριστερές καταβολές της, ως προς το κοινωνικό της έργο.
Και αυτό είναι πρόβλημα και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.
Χρήστος Δεμέτης
Σχετικές ετικέτες:ΑΝΕΛΠάνος ΚαμμένοςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων