Παιχνίδια τακτικής για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παιχνίδια τακτικής για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης

08:57 | 24/1/17
paixnidia-taktikhs-gia-thn-epanekkinhsh-ths-aksiologhshs

"Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά" η τακτική του ΥΠΟΙΚ, το οποίο προτίθεται να κοινοποιήσει την πρόταση του για την απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης - Πολιτική βούληση ζητούν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών

Την τακτική όσο πιο αργά τόσο πιο καλά υιοθετεί το υπουργείο οικονομικών το οποίο προτίθεται να κοινοποιήσει την πρόταση του για την απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης, στην συζήτηση για την συνολική λύση για το χρέος. Την ίδια ώρα ακόμη και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν πολιτική βούληση από την Αθήνα.

Ο υπουργός οικονομικών έστειλε χθες μια επιστολή προαναγγελίας για την λύση αλλά όχι την ίδια την λύση. Προφανώς αν έχουν στο χέρι τους την λύση πολύ νωρίς ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν το καιρό να την απορρίψουν και να ζητήσουν περισσότερα από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Αν όμως η πρόταση έρθει στο παρά πέντε δεν θα υπάρχει καιρός για «συμμαχίες» σε βάρος της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά κοινοτική πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι αν τα παιχνίδια τακτικής δεν έχουν βάση σοβαρές υποχωρήσεις τότε και το Eurogroup της Πέμπτης θα παρέλθει χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, το Εurogroup δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει να γίνουν αρκετά πριν την επιστροφή διαφορετικά δεν έχει νόημα να πάνε οι επικεφαλής στην Ελλάδα, τόνιζε.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους θα πρέπει επίσης να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καταλήγοντας σε μια κοινή θέση με το ΔΝΤ. Αυτό αναμένεται να γίνει σε πολιτικό επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση Σόιμπλε - Λαγκάρντ και η δήλωση της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ότι θα παραμένει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα, χαρακτηρίζεται καταρχήν θετική, αλλά όπως τονίζουν αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα μια συζήτηση που διεξάγεται στο παρασκήνιο είναι το πόσο θα ρέπει να πειστεί η Αθήνα με τα μέτρα. Υπάρχει προς τo παρόν διχογνωμία για το αν αρκεί η ψήφιση της επέκτασης της διάρκειας ζωής του δημοσιονομικού κόφτη ή θα πρέπει να υπάρξει κάποια επιπλέον εξασφάλιση . Οι πιο ακραίοι (Γερμανία και Ολλανδία) σκέφτονται να προτείνουν την άμεση ψήφιση των μέτρων ανεξάρτητα αν θα είναι προληπτικά.

Από τους θεσμούς, μόνο η Κομισιόν εξακολουθεί να στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης, αντίθετα, το Βερολίνο κινείται στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ δεν παίρνουν θέση, ενώ από τις χώρες μέλη οι υποστηρικτές μας, οι Γάλλοι, είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι, αφού η σημερινή κυβέρνηση αποχωρεί το Μάιο.

Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν βέβαιο πως αν δεν υπάρξει πρόοδος στο μεθαυριανό Εurogroup, οι δανειστές θα σκληρύνουν τη στάση τους, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και θέτοντας πλέον επιτακτικά την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο το Φεβρουάριο.

Κι αυτό γιατί το Μάρτιο στην Ευρώπη ξεκινάει μια μακρά προεκλογική περίοδος, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου θα γίνουν εκλογές στην Ολλανδία, στη συνέχεια ακολουθούν τέσσερις γύροι (δύο προεδρικών και δύο βουλευτικών) από της 23 Απριλίου μέχρι της 18 Ιουνίου στη Γαλλία και τέλος στις 24 Σεπτεμβρίου οι βουλευτικές στη Γερμανία. Καμία από τις κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών δεν θέλει στην επικαιρότητα το ελληνικό ζήτημα την παραπάνω περίοδο, που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση το Φεβρουάριο θα μπει στο «ψυγείο» μέχρι το Φθινόπωρο, κάτι αδιανότητο με δεδομένες τις δανειακές ανάγκες της χώρας την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών