Ποιες αποδείξεις μετράνε για το χτίσιμο του αφορολόγητου – Το πλάνο του ΥΠΟΙΚ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ποιες αποδείξεις μετράνε για το χτίσιμο του αφορολόγητου – Το πλάνο του ΥΠΟΙΚ

13:08 | 12/1/17
poies-apodeieis-metrane-gia-to-xtisimo-toy-aforologhtoy-to-plano-toy-ypoik

Χωρίς ακόμα να έχει επισημοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο, το πλάνο που προκρίνεται πλέον του Υπουργείου Οικονομικών για το χτίσιμο του αφορολόγητου φαίνεται να περιλαμβάνει βασικά έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με το σενάριο που προτάσσεται μεταξύ άλλων για να καλύψουν το ποσό που απαιτείται βάσει του εισοδήματός τους για το αφορολόγητο οι πολίτες θα πρέπει να «μαζεύουν» αποδείξεις ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης, σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου.

Έτσι, μαζί με τις αποδείξεις καυσίμων κίνησης οι πολίτες θα είναι σε θέση να φτάσουν το όριο του αφορολόγητου ώστε να αποφύγουν την καταβολή του επιπλέον φόρου, 22%.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που αναφέρονται σε ρεπορτάζ, οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτουν το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ

Αυτοί με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ

Και αυτοί με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.

Οι δαπάνες που θα εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ναυτεμπορική σε ρεπορτάζ της, ο κατάλογος των δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου είναι μεγάλος.

Ειδικότερα:

1. Καταστήματα μαζικής εστίασης - catering (παροχή έτοιμων γευμάτων από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδικα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).

2. Γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, επιδιορθωτές ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης κ.λπ., υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά. επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, οικονομολόγους, λογιστές-φοροτέχνες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.

3. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

4. Καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο)

5. Τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού

6. Οινοπνευματώδη ποτά

7. Είδη ένδυσης και υπόδησης

8. Είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.

9. Πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα

10. Χημικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ.

11. Κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.

12. Συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής

13. Νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά

14. Καυσόξυλα

15. Λιπάσματα

16. Τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα

17. Άνθη

18. Αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, μεταλλικά νερά.


Όλες οι ανωτέρω δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα για να γίνουν δεκτές από την εφορία, ενώ για να αναγνωριστούν τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, καθώς και γενικότερα σε κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία της εφορίας, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών