Σε δραματική κατάσταση οι αγρότες της Κρήτης (φωτο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε δραματική κατάσταση οι αγρότες της Κρήτης (φωτο)

15:30 | 12/1/17

Τεράστιες οι ζημιές στους ελαιώνες λόγω του χιονιού

Δραματική είναι η εικόνα στους ελαιώνες στις ορεινές, αλλά και στις ημιορεινές περιοχές της Κρήτης,
ενώ το μέγεθος της καταστροφής των ελαιοδέντρων αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο, καθώς με το λιώσιμο των χιονιών οι παραγωγοί πηγαίνουν στις καλλιέργειές τους.

Από το βάρος του χιονιού, ειδικά κατά την χιονόπτωση της Κυριακής, έσπασαν τα κλαδιά σε χιλιάδες ελαιόδεντρα φέρνοντας τους αγρότες σε πλήρη απόγνωση για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί ενώ θα πρέπει να πληρώσουν εργατικά και άλλα έξοδα για να γίνει το κλάδεμα των σπασμένων ελαιοδέντρων, η καταβολή αποζημιώσεων φαντάζει κάτι το αβέβαιο και μακρινό.

Δεύτερον, γιατί ενώ στην φετινή ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ελιών και ελαιολάδου στην Κρήτη ήταν ως γνωστόν μικρή και όλοι περίμεναν την επόμενη χρονιά, με τις ζημιές που έπαθαν τα δέντρα, για την πλειοψηφία των αγροτών και η επόμενη χρονιά θα είναι «κακή» σε ότι αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου. Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο ασθενειών από τα σπασίματα των κλαδιών.

Αναλυτικότερα, οι δειγματοληπτικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν το βίαιο «κούρεμα» των ελαιοδέντρων με τα σπασμένα κλαδιά να κρέμονται από τα δέντρα.

Η σωστή καλλιεργητική πρακτική επιβάλλει την άμεση κοπή των σπασμένων κλαδιών και τοποθέτηση ειδικών σκευασμάτων στις «πληγές», διαφορετικά με τις βροχές υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, όπως του βακτηριδίου που προκαλεί το «καρκίνωμα» στα ελαιόδεντρα.

Όμως από την άλλη, οι παραγωγοί πρέπει να αφήσουν τα κλαδιά στο χωράφι προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Επίσης στις περιπτώσεις που κάποιοι είχαν ελαιόκαρπο και θέλουν να αποζημιωθούν, δεν πρέπει να τον μαζέψουν.

Οι δύο δυνατότητες αποζημιώσεων

Η μια αφορά στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοδέντρων που είχαν καρπό και τα οποία ήταν σχετικά λίγα καθώς στις περισσότερες περιοχές είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, ενώ σε άλλες οι ποσότητες είναι μικρές.

Η δεύτερη αφορά στα σπασμένα ελαιόδεντρα που δεν είχαν καρπό και όπως φαίνεται έως τώρα αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, και τα οποία μπορούν να αποζημιωθούν μόνο μέσω των ΠΣΕΑ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία -συνοπτικά- προβλέπει την βεβαίωση ζημιών σε ένα μεγάλο συνολικό ποσοστό ενός νομού συνολικά και την σύνταξη σχετικού φακέλου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα πρέπει να σταλεί στις... Βρυξέλλες (ΕΕ) για να εγκριθούν οι αποζημιώσεις.

Από την παλαιότερη εμπειρία και επειδή εκτιμάται πως το υπουργείο δεν πρόκειται να υποβάλλει φάκελο για κάθε περιοχή ξεχωριστά, αλλά συνολικά για όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας που επλήγησαν, οι καθυστερήσεις αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες και εάν τελικά εγκριθούν αποζημιώσεις, αυτές θα πρέπει να αναμένονται μετά από κάποια... χρόνια.

Για δεύτερη χρονιά πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της Κρήτης

Στην προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη ήταν πολύ μικρή καθώς λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη του 2016 δεν έγινε σωστή καρπόδεση, κάτι το οποίο δεν αναγνωρίστηκε από το υπουργείο που αρνήθηκε να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Όμως και την επόμενη περίοδο -τουλάχιστον- η παραγωγή ελαιολάδου για πάρα πολλούς κρητικούς παραγωγούς αναμένεται μειωμένη καθώς τα σπασμένα-κλαδεμένα ελαιόδεντρα χρειάζονται χρόνο για να «επανέλθουν».

Και σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον χιονιά και τον παγετό οι ζημιές σε αμπέλια, οπωροφόρα (εσπεριδοειδή), αβοκάντο, κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από θανατώσεις αιγοπροβάτων, οι οποίες μπορεί να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ή χρόνια για να δουν οι παραγωγοί χρήματα στους λογαριασμούς τους.



Πηγή: flashnews.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών