09:40 | 5/1/17
Η Γαλλία εξέδωσε την Τρίτη το πρώτο πράσινο ομόλογό της, και έτσι έγινε η δεύτερη χώρα που το πράττει, μετά την Πολωνία. Αλλά η απουσία διεθνών προτύπων έχει εγείρει ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας
Τα πράσινα ομόλογα εκδίδονται για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον.H Γαλλία δεν ήταν η πρώτη χώρα η οποία εξέδωσε πράσινα ομόλογα. Παρά τις τυμπανοκρουσίες γύρω από το γαλλικό σχέδιο, το Παρίσι έμεινε πίσω από Βαρσοβία στα μέσα Δεκεμβρίου. Η πολωνική κυβέρνηση εξέδωσε 750 εκατομμύρια ευρώ κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση της οικολογικής της μετάβαση. Αυτή η πρόσκληση χρηματοδότησης των ομολόγων της από την Βαρσοβία έγινε ευνοϊκά δεκτή από τους επενδυτές, αλλά όχι όμως χωρίς σκεπτικισμό. Η HSBC, η τράπεζα η οποία οργανώνει την έκδοση του ομολογιακού δανείου, δεν έδωσε λεπτομέρειες των έργων που θα χρηματοδοτήσει.
Πολωνικό "greenwashing";
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Πολωνία εξακολουθεί να βραδυπορεί αναφορικά με τη δράση για το κλίμα. Η Βαρσοβία εναντιώνεται στη μεταρρύθμισης της αγοράς άνθρακα και αντιστέκεται στην ανάληψη δεσμευτικών ορίων εκπομπών για τους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών, οι οποίοι εξακολουθούν να εκπέμπουν CO2 ανεξέλεγκτα.Η Νιγηρία και το Λουξεμβούργο έχουν ανακοινώσει επίσης την επικείμενη έναρξη των κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση της δικής τους ενεργειακής μετάβασης. «Σε αντίθεση με άλλα ομόλογα που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών, τα γαλλικά« πράσινα ομόλογα» υποχρεώνουν το κράτος να εντοπίζει τις δαπάνες που απαιτούνται για την ενεργειακή και οικολογική μετάβαση, και να αναφέρει τις δαπάνες για τις επενδύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση» όπως δήλωσε το υπουργείο οικολογίας.
Μια πολλά υποσχόμενη αγορά
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, η αγορά πράσινων ομολόγων ήταν συνολικής αξίας 41 δισ. δολάρια το 2015. Αλλά αυτή η τιμή θα μπορούσε να διπλασιαστεί για το 2016. Η μερίδα του λέοντος της αγοράς αυτή τη στιγμή κατέχεται από αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και επιχειρήσεις, καθώς και από τοπικές αρχές.Η είσοδος κρατών με μεγάλο δανεισμό στην αγορά πράσινων ομολόγων θα μπορούσε να της δώσει μια σημαντική ώθηση. Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 0,13% του συνόλου της αγοράς ομολόγων. Για την περαιτέρω επέκτασή της, η ΕΕ εξετάζει την ανάπτυξη ενός κοινού προτύπου το οποίο θα διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια δεν προορίζονται για έργα που είτε δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή δεν πληρούν συγκεκριμένα πράσινα κριτήρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EurActiv
Σχετικές ετικέτες:ΓαλλίαΟικονομίαΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα