Προειδοποίηση Παυλόπουλου – Τσίπρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προειδοποίηση Παυλόπουλου – Τσίπρα

09:00 | 31/1/17
proeidopoihsh-paylopoyloy-tsipra

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα με μια σειρά επαφών που θα πραγματοποιήσει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός σε κοινή γραμμή έδωσαν τη στίγμα της ελληνικής πλευράς

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στη Σερβία και η κοινοβουλευτική ομάδα να ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή «μάχη» της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής για κόμματα και ΜΜΕ, ωστόσο όλη η προσοχή του Μαξίμου είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος  και στον τρόπο με τον οποίο θα ξεκλειδώσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

Η πίεση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές εντείνεται μέρα με τη μέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό χθες σε κοινή γραμμή να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν ένα παιχνίδι μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου να παίζεται στην «πλάτη της ελληνικής πλευράς» αναζητώντας τρόπο να απεγκλωβιστούν.

Σταθμός για τον πρωθυπουργό είναι η Σύνοδος Κορυφής της Μάλτας και οι επαφές που θα έχει στο περιθώριο προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όλα αυτά εν αναμονή της πρότασης, που σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να στείλουν οι δανειστές, που, όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά από τη στιγμή που θα περιλαμβάνει τη ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου.

Αυτό που θέλει να δει η κυβέρνηση είναι τι μπορούν να δώσουν οι εταίροι σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο χρέος και κατά πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι χρήσιμα συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό τη στιγμή που και οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος παρουσιάζουν μια αμφισημία. Από το δημοψήφισμα του Χρήστου Σιμορέλη, τις πρόωρες εκλογές του Στέλιου Κούλογου, μέχρι την απόρριψη όλων αυτών των σεναρίων από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Τις επόμενες ώρες το «μασάζ» προς την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα αναμένεται να είναι εντατικό από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της που μπορεί να παρουσιάσει.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να ξορκίζουν το ενδεχόμενο των εκλογών πιστεύοντας πως υπάρχει χρόνος και πεδίο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για αυτό το λόγο χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαψεύσει και τα σενάρια να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου να περάσουν τα νέα μέτρα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών