Σαλμάς: «Συγκαλυπτικά» πορίσματα των επιθεωρητών Υγείας εμπόδισαν την παραπομπή στον εισαγγελέα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σαλμάς: «Συγκαλυπτικά» πορίσματα των επιθεωρητών Υγείας εμπόδισαν την παραπομπή στον εισαγγελέα

13:25 | 12/1/17
salmas-sygkalyptika-porismata-twn-epioewrhtwn-ygeias-empodisan-thn-parapomph-ston-eisaggelea

Τόσο το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας το 2013, που ήταν «συγκαλυπτικό», όσο και το αντίστοιχο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης συντάχθηκαν έτσι ώστε η υπόθεση του χρηματισμού δημόσιων λειτουργών να μην πάει στον εισαγγελέα αλλά μόνο στο ΣΔΟΕ, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη

«Ο πολυεθνικές και ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου προσπαθούν να βελτιώσουν την θέση τους στην αγορά, άλλες με θεμιτούς και άλλες με αθέμιτους τρόπους, δεν είναι όλες άγιες, γι αυτό και η Novartis έχει τιμωρηθεί το 2016 με πρόστιμα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία, την Κορέα, την Κίνα. Ελέγχονται σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι κάτι που προκαλείται κυρίως από το θεσμικό πλαίσιο στις ΗΠΑ κατά της διαφθοράς» ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.

O κ. Σαλμάς αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν τον ίδιο στα σχετικά πορίσματα κατά τη συγκεκριμένη θητεία του στο υπουργείο Υγείας (από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013), ανέφερε ότι έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της δαπάνης για φάρμακα. Την παραλάβαμε στα 4 δισ. ευρώ και την παραδώσαμε στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου (σ.σ. στον Άδωνι Γεωργιάδη) στα 2,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2013, όπως είπε.

Ηταν κρίση που υποχρέωσε το πολιτικό σύστημα να ανασυνταχθεί και να αρχίσει να διορθώνει τα κακώς κείμενα, όπως παραδέχθηκε, αποδίδοντας αντίστοιχες προσπάθειες και στους προκατόχους του.

Ο κ.Σαλμάς ανέφερε ότι τότε υπέπεσε στην αντίληψή του ότι υπάλληλοι στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν σε συνέδρια και ταξίδευαν στο εξωτερικό, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από φαρμακευτικές εταιρείες. Την ώρα που είχαν την ευθύνη των τιμών του φαρμάκου, εισηγούνταν σχετικά, πήγαιναν στα συνέδρια αυτά, όπως είπε.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική ευθύνη είναι στον υπουργό που υπογράφει».

Μετά την εντολή στους επιθεωρητές Υγείας να ερευνήσουν το θέμα, αυτοί συνέταξαν ολιγοσέλιδο πόρισμα, το οποίο «στο τέλος περιέγραφε αδρά» το ότι οι φαρμακευτικές χρηματοδοτούσαν ενδιάμεση εταιρεία και αυτή πλήρωνε τα έξοδα των υπηρεσιακών στελεχών.

Στη συνέχεια, όπως είπε, επικοινώνησε προσωπικά με τον Λέανδρο Ρακιντζή, τότε Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια με επιστολή του τόνιζε ότι το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας «είναι συγκαλυπτικό», καθιστώντας τον «υπεύθυνο έναντι του νόμου» για την ανάδειξη της διαδρομής του χρήματος και τον εντοπισμό προσώπων και λογαριασμών.

Παρά ταύτα, αν και ακολούθησε ένα πόρισμα του Σώματος Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης 50 σελίδων, στο τέλος «πάλι είχε προτάσεις», είπε ο κ.Σαλμάς.

Πάρθηκαν πειθαρχικά μέτρα, αντικαταστάθηκαν διευθυντές στις διευθύνσεις φαρμάκου, μέλη των επιτροπών τιμών φαρμάκων, υπάλληλοι, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για το πώς διοργανώνονται τα συνέδρια, πώς συμμετέχουν γιατροί, συνέχισε ο κ.Σαλμάς, αλλά το σημαντικό ήταν ότι πού θα κατέληγε το πόρισμα, στο ΣΔΟΕ ή στον εισαγγελέα.

Υπήρξαν άλλα πορίσματα, πάλι με φαρμακευτικές και χρηματισμούς γιατρών, που έφτασαν στον εισαγγελέα και οδήγησαν σε τιμωρίες και φυλακίσεις, αυτό το πόρισμα όμως δεν «έδειχνε» εισαγγελέα, πήγε στο ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα.

Οι επιθεωρητές είναι αυτοί που κρίνουν το αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, είπε ο κ.Σαλμάς και υποστήριξε ότι το θέμα του φαρμάκου δεν είναι ευνοϊκό για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το ζητούμενο είναι σε αυτή την υπόθεση ή μελλοντικές να υπάρξουν τιμωρίες, όπως στην Τουρκία όπου επεβλήθησαν πρόστιμα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε το θεσμικό πλαίσιο, αν εντοπιστεί χρηματισμός, να τιμωρηθεί μία εταιρεία;» αναρωτήθηκε ο κ.Σαλμάς. «Εάν το πόρισμα τελικά πάει στον εισαγγελέα και αυτός δει ότι υπάρχουν δωρεές σε επιστημονική εταιρεία που κάλυπτε έξοδα υπαλλήλων, εκτός από αυτούς, πού θεωρείται σήμερα η εταιρεία παράνομη; Θέλει θεσμικό πλαίσιο» για να γίνει αυτό, όπως είπε.

Απέρριψε εξάλλου τις αναφορές σε «σκάνδαλο διπλάσιο της Siemens» χαρακτηρίζοντάς τες υπερβολικές. Όπως υποστήριξε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η δαπάνη φαρμάκου στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, έχει μειωθεί πάρα πολύ ο τζίρος της βιομηχανίας και μειώθηκαν οι τιμές σε 18 χώρες στον πλανήτη λόγω των αντίστοιχων μειώσεων στην Ελλάδα.

Τέλος, στο ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης σημείωσε ότι όπως θεσμοθετήθηκαν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους γιατρούς, θα πρέπει να δημιουργηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα ώστε κάθε πάθηση να έχει συγκεκριμένη διαδικασία διάγνωσης και σχετικών εξετάσεων.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών