Άλλο ένα κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Άλλο ένα κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα

13:56 | 9/2/17
allo-ena-krisimo-ewg-gia-thn-ellada

Μία ακόμα κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, με τον Γιώργο Χουλιαράκη να μην εκπροσωπεί την Ελλάδα και τη θέση του να παίρνει ο σύμβουλός του Π. Νικολαΐδης

Στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των θεσμών, προσπαθώντας να βρουν τα απαιτούμενα σημεία σύγκλισης προκειμένου να γεφυρωθούν οι αποστάσεις. «Περιμένουμε όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους» δηλώνει έλληνας αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως παρά τις πρωτοβουλίες που πήρε το τελευταίο διάστημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει. Κάτι αντίστοιχο επανέλαβε πρόσφατα και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, με το τρίγωνο του εκβιασμού κατά της Ελλάδας να ολοκληρώνεται με τις απαιτήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να επέλθουν νέες μειώσεις συντάξεων.

Όπως επισήμανε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος η Ελλάδα επιμένει στη μη νομοθέτηση οποιοδήποτε προληπτικών μέτρων, εννοώντας τη μείωση του αφορολογήτου και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μία λύση «πακέτο». Δηλαδή, εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης, να προσδιοριστεί με σαφήνεια το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι της χώρας για μετά το 2018, με απώτερο σκοπό την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό που έχει αντιπροτείνει εδώ και μερικές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δανειστές, προσπαθώντας να «ξεπαγώσει» τις διαπραγματεύσεις, είναι ο μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων.

Η εν λόγω πρόταση χαρακτηρίστηκε από τους πιστωτές «μια καλή βάση συζήτησης», όμως απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να βγει λευκός καπνός. «Αυτό που περιμένουμε σήμερα», λέει κυβερνητικός παράγοντας, «είναι όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το αν θέλουν πραγματικά μια συμφωνία ή παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους». Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι θέλει τη συμφωνία, όπως και «μέχρι που μπορεί να φτάσει».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών