19:53 | 16/2/17
Σε μπαράζ δηλώσεων αναφορικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης προχωρούν και σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι δημιουργώντας για πολλοστή φορά μια εικόνα «Βαβέλ» εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας
Το γαϊτανάκι των δηλώσεων άνοιξε σήμερα ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Βέμπερ δήλωσε σύμφωνα με τη SZ ότι «στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» και φέρεται να πρότεινε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Σύμφωνα με τη SZ μάλιστα η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα».
Ωστόσο την ίδια στιγμή που ο Βέμπερ εμφανιζόταν θετικός ως προς το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του ΔΝΤ, ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων Φόλκερ Κάουντερ διέψευσε ότι διαφαίνεται αλλαγή στάσης του Βερολίνου ως προ το ΔΝΤ. «Να μην έχει αυταπάτες η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ΔΝΤ δεν θα δοθεί η επόμενη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου, εκφράζοντας εκ νέου την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Διαφορετικά, είπε «δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Τις δηλώσεις Βέμπερ απέρριψε εν τω μεταξύ και ο επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού Χανς Μίχελμπαχ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση.
Σύμφωνα με τη DW, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν τις δηλώσεις Βέμπερ στην εφημερίδα SZ με την επισήμανση ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στη DW ότι δεν βλέπουν να επαρκεί ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
«Ήξεις αφήξεις» και από την Κομισιόν
Περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τη β’ αξιολόγηση, διαπιστώνει εν τω μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου στο πρακτορείο Bloomberg η Κομισιόν. «Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων» ανέφερε ενδεικτικά, εστιάζοντας στις αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι υπάρχει «χάσμα» στον καθορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.Ερωτηθείς για το προσεχές Eurogroup, εκτίμησε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι σύντομη, εκφράζοντας ωστόσο, την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, είναι πιθανή εντός του Μαρτίου. Η καθυστέρηση επίτευξης μιας συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει σε όλους και όχι μόνο στην Ελλάδα, επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο «euro2day».
Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την κατάσταση που επικρατούσε στις αρχές του 2015, όταν η χώρα απέφυγε το Grexit. Χαιρετίζοντας την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και 2016, ο Ντομπρόφσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και τους στόχους του 2017 λέγοντας πως τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί. Πρόσθεσε δε πως μιας ισχυρή ανάπτυξη εξαρτάται από το αν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «ολοκληρώσουν την εφαρμογή όσων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν καθυστερήσει».
Κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η επιστροφή ΔΝΤ και Σόιμπλε στον ρεαλισμό
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της σημείωσε, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου πως σημείο κλειδί για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι η επιστροφή του ΔΝΤ αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον ρεαλισμό. Συγκεκριμένα, για το Ταμείο ανέφερε ότι πρέπει να ευθυγραμμίσει τις εισηγήσεις του με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ενώ για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ είπε: «Περιμένουμε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».Σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε πως η συζήτηση έχει ως σκοπό την υιοθέτηση συμφωνίας, η οποία θα εμπλέκει όλους όσοι βρίσκονται στο πρόγραμμα. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε επίσης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως η κυβέρνηση στοχεύει σε συμφωνία με τους θεσμούς «χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας», με την κυβερνητική προσπάθεια να επικεντρώνεται στη γεφύρωση των διαφωνιών που έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στους θεσμούς.
Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας πως αν η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε όχι μόνο θα είχε υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά θα υπέγραφε κι άλλες. Στο στόχαστρο του κ. Τζανακόπουλου βρέθηκαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κ.κ. Μοσκοβισί και Σόιμπλε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κριτικάρει τα λεγόμενα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, όπως επίσης και τις «κλειστές πόρτες» κατά τη συζήτηση με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ. «Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και εξήγησε: «μέχρι χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση, τώρα μας κατηγορούν ότι καθυστερούμε, αύριο θα μας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά». Και συνέχισε σχολιάζοντας: «Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα». «Ζητάμε να μας απαντήσει με παρρησία: θέλει το κλείσιμο της αξιολόγησης; συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα 4,5 δις μετά τη λήξη του προγράμματος; Συμφωνεί με τις προβλέψεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν;», ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδανειστέςδιαπραγμάτευσηΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα