Καλύτερη συμφωνία με όπλο την υπεραπόδοση της οικονομίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Καλύτερη συμφωνία με όπλο την υπεραπόδοση της οικονομίας

19:05 | 10/2/17

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διάσκεψη Τσακαλώτου – δανειστών, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει καλύτερη λύση τόσο για τα προληπτικά μέτρα όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο ίδιος παράγοντας σημειώνει ότι “δεν θα κλείσουμε σήμερα”

Την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2016, έχει εντάξει στην συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για το σύνολο του 2016 (μέχρι και σήμερα υπήρχαν επίσημα στοιχεία μόνο μέχρι και το Νοέμβριο ) με στόχο να συμπεριληφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της 2,2% του ΑΕΠ που είχε η ελληνική οικονομία στις εκτιμήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του ΔΝΤ.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει καλύτερη λύση τόσο στα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι θεσμοί όσο και στην μακροχρόνια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης σε συγκεκριμένα θέματα όπως οι στόχοι δεκαετίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης δεν διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι απαιτήσεις των θεσμών είναι για εκ των προτέρων μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Δεν κλείνουμε σήμερα

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι η σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά δεν πρόκειται να καταλήξει σε σε συμφωνία αφού μένουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά.

Σε ότι αφορά τον χρόνο που αναμένεται να έχουμε οριστική συμφωνία η ίδια πηγή σημείωνε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη «στο τέλος του κόσμου» οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την σημερινή συνάντηση, τόνιζε ότι κατά την σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση αλλά όχι και η λύση που θα δοθεί για την ελάφρυνση του χρέους.

Παρόντες στην συνάντηση εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι Μπενουά Κερέ της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ από τον Ευρ. Μηχανισμό Στήριξης και ο Πόουλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ μαζί βέβαια με την ε πικεφαλή του Ταμείου στην Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέκσου.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών