Αισιόδοξα μηνύματα για την έκβαση του Eurogroup | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αισιόδοξα μηνύματα για την έκβαση του Eurogroup

15:17 | 20/2/17
leptes-isorropies-en-opsei-tou-krisimou-eurogroup

Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, πως το Βερολίνο δεν περιμένει συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα

«Δεν περιμένουμε τελική συμφωνία στο Eurogroup, θα είναι μάλλον μια αποτίμηση της προόδου, και με αυτή την προσδοκία έφυγε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, προσθέτοντας πάντως πως οι επικεφαλής των θεσμών θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα σχετικά σύντομα.

Η Αθήνα πάντως αναζητά στο σημερινό Eurogroup πολιτική συμφωνία σε τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τυχόν συμφωνία άλλωστε θα σηματοδοτήσει πιθανότατα αφ’ ενός την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην ελληνική πρωτεύουσα ώστε να προχωρήσουν οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αφ’ ετέρου θα ξορκιστεί το φάντασμα του Φεβρουαρίου του 2015 που βύθιζε την Οικονομία στη δημοσιονομική ασφυξία.

Ήδη άλλωστε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία πολιτική συμφωνία». Και αυτό διότι είναι η πρώτη φορά που όλες οι πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αποκρυσταλλωμένα τόσο τα σημεία διαφωνίας τους, όσο και τις «εκπτώσεις», στις οποίες καλούνται να προβούν για να βγει λευκός καπνός στις Βρυξέλλες. Στο Μαξίμου εξάλλου σημειώνουν πως έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης με τους δανειστές, το οποίο φέρει θετικό πρόσημο. Ως εκ τούτου, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για να καμφθούν οι αντιδράσεις του ΔΝΤ και να μετέχει στο πρόγραμμα προς ικανοποίηση του Βερολίνου, υπό την προϋπόθεση αυτά να συνοδεύονται από ένα προκαθορισμένο πακέτο αντισταθμιστικών.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο αποψινό Eurogroup με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ έχει κάνει σωρεία λαθών στους υπολογισμούς σειράς οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Στην παρούσα φάση πάντως, τη θετική πορεία της ελληνικής Οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζουν οι κοινοτικοί παράγοντες στο σύνολό τους σχεδόν. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι «η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι πως θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε πως συμφωνεί με την πρόσφατη διαπίστωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από ό,τι η Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το πιστοποιούν ο ΟΟΣΑ, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, μια συνάντηση από την οποία οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κριθούν πολλά. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την Κυριακή, σε συνέντευξή του στη Realnews, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών