14:52 | 21/2/17
Καθώς η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα στα τέλη του Ιουλίου, οι κυριότεροι πιστωτές της χώρας εξακολουθούν να απαιτούν σκληρές περικοπές ως προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times
Ωστόσο, ο αρθρογράφος του κειμένου διαπιστώνει πως ορθά το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» . Αντίθετα η ανάλυση των Ευρωπαίων είναι λανθασμένη.«Έχοντας δέκα χρόνια παραλείψει την διάσωσή της, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση, θέτοντας ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομίας», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των χρεών της όσο η χώρα δεσμεύεται για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ πριν από τις πληρωμές τόκων το 2018.
Κατά τον αρθρογράφο, το ΔΝΤ λογικά κάνει λόγο για πλεόνασμα 1,5% υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δεσμευτούν για τη μείωση του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο είναι τόσο μεγάλο που ισούται περίπου με το 180% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.
Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έρθει σε διάφορες μορφές, όπως δίνοντας στη χώρα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή ή τη μείωση του οφειλόμενου ποσού.
Το νομισματικό ταμείο λοιπόν, έχει δίκιο, αναφέρουν οι New York Times αφού το «να απαιτεί κανείς από τη χώρα να έχει υψηλά πλεονάσματα ενώ η οικονομία της αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,4% είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό».
Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, το Ταμείο προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα αυξηθεί πάνω από 250% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι, αλλά αυτή η αισιοδοξία βασίζεται στην αμφίβολη υπόθεση ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει υψηλά πλεονάσματα για τις επόμενες δεκαετίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια για έργα που βελτιώνουν την οικονομία επισημαίνει το δημοσίευμα όπως για παράδειγμα να σιγουρέψει με κάποιο τρόπο ότι θα εισπράττονται οι φόροι.
«Η χώρα χρειάζεται επίσης, ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων και των επιχειρηματικών χρεών προς ασχοληθεί με επισφαλή δάνεια για την απελευθέρωση των τραπεζών έτσι ώστε να μπορούν να δανείζονται χρήματα» προσθέτει και τονίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να παραδεχτούν ότι η ανάλυσή τους για την Ελλάδα είναι λανθασμένη.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων