18:24 | 22/2/17
Την Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με σκοπό να βρεθεί ο κοινός τόπος που θα οδηγήσει στο απαιτούμενο Staff Level Agreement
Η προνομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων που θα ισχύσουν από το 2019 θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, όπως επίσης και οι επικείμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας.Πράξη γίνονται τα λεγόμενα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μετά την αίσια έκβαση του τελευταίου Eurogroup που οδήγησε στο προσχέδιο πολιτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.
Τα επίδικα της διαπραγμάτευσης θα είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα προνομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ντε φάκτο από 1-1-2019, μετά από την υποχώρηση του ΔΝΤ, η οποία μετονομάστηκε σε «αλλαγή μείγματος πολιτικής». Το Ταμείο, ως γνωστόν, ζητούσε από το Δεκέμβρη του 2016 την εδώ και τώρα νομοθέτηση μέτρων ύψους περίπου 4,5 δις ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να είναι επιτεύξιμος ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μετά το πέρας του προγράμματος. Οι προαναφερθέντες επιδιώξεις της Ουάσινγκτον τέθηκαν στο περιθώριο και ο κοινός τόπος βρέθηκε στην προνομοθέτηση μέτρων που αφορούν μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό. Η κυβέρνηση δέχτηκε τον όρο του Ταμείου, θέτοντας ως αντίβαρο την παράλληλη προνομοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση του ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου. Δηλαδή, για κάθε μέτρο επιβάρυνσης, θα υπάρχει και το αντίστοιχο μέτρο ελάφρυνσης.
Με αυτή τη βάση, λοιπόν, το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα για τη συγκεκριμενοποίηση του ύψους των μέτρων, που κατά τα φαινόμενα θα αφορούν τη μείωση του ύψους του αφορολογήτου και της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προνομοθετηθούν και θα ισχύσουν στη βάση του ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου θα είναι τα εξής:
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40% και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης της Δευτέρας συμφωνήθηκε η επανεφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, με σκοπό να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας η κατακερματισμένη αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπό διαπραγμάτευση φαίνεται πως είναι το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, με τους δανειστές και ιδίως το Ταμείο να ζητούν την διεύρυνσή του.
Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως διευκρίνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Briefing της Τρίτης, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης ορίζει πως θα πρέπει να επέλθει συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης αναμένονται οι ανάλογες πολιτικές συγκρούσεις, αφού το Βερολίνο επιθυμεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 10 χρόνια. Στόχος που μόνο ρεαλιστικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων