15:45 | 6/2/17
Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όσον αφορά το ελληνικό χρέος το Ταμείο το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διατηρήσιμο (βιώσιμο) προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.Το Ταμείο υποστηρίζει αρχικά ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία «δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική» επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται «δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» όπως μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, καθώς θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν δραστικά. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.
Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε νωρίτερα εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου όπου συναντήθηκε με συνεργάτες του, ότι «η αβεβαιότητα θα τελειώσει», ενώ κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης».
Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real FM εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς εν τω μεταξύ κατά πόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει, με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ο κ. Παππάς απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».
Το Βερολίνο από την άλλη αντιδρά ανοικτά στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα «εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό θα τερματιστεί».
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στη Μάλτα για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην ανάγκη άμεσης λήψης πρωτοβουλιών ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ήτοι μέσα στον Φεβρουάριο.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςαξιολόγησηδανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα