16:04 | 1/2/17
Τι αναφέρει ο γ.γ. Παιδείας για τη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας
Εντός της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η νέα φάση του προγράμματος μεταφοράς των προσφυγόπουλωνστο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με την οποία καλύπεται πλέον το 100% των υφιστάμενων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, όπως προκύπτει από δηλώσεις -στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM»- του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή.
Κατά τον ίδιο, ο αριθμός των προσφυγόπουλων, που θα χρειαζόταν να εισαχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είχε αρχικά υπερεκτιμηθεί, καθώς ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι αυτά ανέρχονταν σε περίπου 20.000 παιδιά, στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τα 7.000 άτομα (ο αριθμός αυτός αφορά παιδιά 7-15 ετών, που χρειάζεται να απορροφηθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση).
«Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι είναι το 1/3 από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι από 15 ετών και πάνω και γι αυτά τώρα ετοιμάζουμε το δεύτερο πρόγραμμα, με τεχνική εκπαίδευση, που θα γίνει όμως σε άλλους χώρους, άρα δεν έχουμε εμπλοκή με σχολεία. Θα δούμε, μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ» διευκρίνισε ο κ. Παντής.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, καθώς και με τον γενικό γραμματέα και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κοινοβούλιου «και εντός των τριών-τεσσάρων ημερών θα βγει μία επίσημη ανακοίνωση για την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών των σχολείων που δέχονται να εκπαιδεύσουν παιδιά των προσφύγων, επιπρόσθετων αναγκών σε καθαριότητα, φύλαξη και θέρμανση [...] Αυτό το επιπρόσθετο το έχουμε συνεννοηθεί και θα καλυφθεί από τον πρόεδρο της Βουλής».
Επιπλέον, ο υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, αυτή τη στιγμή διερευνά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης χορηγιών για να υπάρξει από ένα σύστημα υπολογιστών σε κάθε σχολείο που θα φιλοξενήσει τα παιδιά των προσφύγων.
Στενή είναι και η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. «Από εκεί παίρνουμε το "πράσινο φως" για τις όποιες μετακινήσεις (προσφυγόπουλων). Κι αν δεν έχουν ανοίξει ακόμη κάποια σχολεία με μετακινήσεις παιδιών από κέντρα φιλοξενίας, οφείλεται στο ότι δεν έχουμε ακόμα πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας, όχι μόνο για τον εμβολιασμό, καθώς γίνεται και έλεγχος επιδημιολογικός, γιατί μπορεί να υπάρχει [...] μία επιδημία γρίπης, ας πούμε.
Όταν λοιπόν τα παιδιά αυτά εμφανίζουν αυξημένο ποσοστό γρίπης, δεν τα πηγαίνουμε στα σχολεία. Άρα λοιπόν υπάρχει πλήρης έλεγχος από το υπουργείο Υγείας κι εμείς κάνουμε τις μετακινήσεις και πηγαίνουμε τα παιδιά αυτά στα σχολεία μόνο και εφόσον έχουμε πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας» σημείωσε ο κ. Παντής, διευκρινίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος των σταδιακών μετακινήσεων στα σχολεία. «Στα σχολεία πηγαίνουμε ακολουθώντας επί της ουσίας το κύμα εμβολιασμών και το κύμα ελέγχων που κάνει το υπουργείο Υγείας» υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο επαναφέρει διάταξη για διαγραφή από τους πίνακες αναπληρωτών, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται στις θέσεις τους, ο κ. Παντής το διέψευσε κατηγορηματικά διευκρινίζοντας: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το υπουργείο να αλλάξει αυτό [που ισχύει] και το υπουργείο να επιφέρει με κάποιο τρόπο μία ποινή σε αυτούς που δεν αποδέχονται την ανάληψη υπηρεσίας.
Βέβαια, αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε, είναι ότι αυτό εκ των πραγμάτων δυσκολεύει τα πράγματα. Διότι όταν έχουμε έναν κατάλογο και παίρνουμε 200 κι από αυτούς τους 200 οι 20 δεν αποδέχονται, πρέπει να ξανατρέξουμε όλη τη διαδικασία και πρέπει να ξανακάνουμε 20 πράγματα, διοικητικές πράξεις που δυσκολεύουν πολύ τη ζωή όλων μας, αλλά και το αποτέλεσμα. Μπορούμε δηλαδή έτσι να αργήσουμε να έχουμε δασκάλους και καθηγητές, είναι πιο χρονοβόρα η διαδικασία».
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδαπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων