Δημήτρης Λιάκος: Να δείξουμε θάρρος στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δημήτρης Λιάκος: Να δείξουμε θάρρος στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

18:03 | 3/3/17
dhmhtrhs-liakos-na-deiksoyme-tharros-sthn-diaxeirish-toy-idiwtikou-xreoys

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, από το βήμα του 2ου  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε τόσο στο ιδιωτικό χρέος όσο και στο δημόσιο. Τι ανέφερε για τον  εξωδικαστικό συμβιβασμό

Θέμα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους άνοιξε επισήμως ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ,
από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κατά την συζήτησή του με τον καθηγητή Λαρς Φελντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Walter Eucken και μέλος της επιτροπής σοφών της γερμανικής κυβέρνησης. Θέμα της συζήτησης ήταν: «Growth vs. debt».

«Όσο συζητάμε με τους θεσμούς υπάρχει ενδιαφέρον και από την δική τους πλευρά για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά την διαχείριση και την εξεύρεση λύσης. Τις αναζητούμε και για το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος, που πρέπει να μειωθεί», σημείωσε ο κ. Λιάκος. Τόνισε ότι το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και είναι πανευρωπαϊκό θέμα» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δείξουμε θάρρος ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να πούμε πόσα μπορείς να πάρεις και πόσα να ρυθμίσεις».

Ως προς το δημόσιο χρέος, ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι η επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων με το μοντέλο του παρελθόντος, δηλαδή με βάση την κατανάλωση εισαγωγών με δανεικά, θα μας οδηγήσει στο ίδιο σημείο και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει η επιμήκυνση της λήξης του χρέους, επειδή έτσι θα «δημιουργήσουμε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια».

Γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές στην φορολογία των επιχειρήσεων πρότεινε στην ίδια συζήτηση ο καθηγητής Λαρς Φελντ, ως αναγκαίο επόμενο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με οι προτάσεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα 3,5% την επόμενη 20ετία δεν είναι ρεαλιστικές.

«Λένε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα αποδώσουν. Είναι μία τεράστια παρεξήγηση για το πώς λειτουργούν οι δυνάμεις της αγοράς. Πρέπει να τις απελευθερώσουμε, δίνοντας ελευθερία στις επιλογές, όσο υπάρχουν περιορισμοί, κανένας δεν επενδύει», σημείωσε.

Ο κ. Φελντ είπε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  στην Ελλάδα δεν έγιναν όπως έπρεπε και τόνισε οτι θα ήταν προτιμότερο να έχουν γίνει με ένα «μπιγκ μπανγκ», ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι μέχρι ενός σημείου η Ελλάδα έχει εκπληρώσει υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα.

Μίλησε εμφατικά για αλλαγές στην δομή του φορολογικού συστήματος και μειώσεις στην φορολογία εισοδημάτων, αλλά κυρίως των επιχειρήσεων. «Χωρίς φορολογικό κίνητρο δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Πρέπει να υπάρχει προσδοκία στους επενδυτές ότι δεν θα αυξηθεί το φορολογικό βάρος. Όταν αναδιαρθρώνεται το φορολογικό σύστημα, έχει σημασία η φορολογία των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Φελντ και προσέθεσε: «Ο δημόσιος τομέας παραμένει ακόμη πολύ μεγάλος και αυτό θα πρέπει να το δείτε, όπως και τις καταναλωτικές δαπάνες».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών