15:43 | 11/3/17
ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για μία "συνθετική λύση"
Ο δρόμος προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο έχει και ορισμένες λακκούβες, καθώς οι εταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία) δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν για μία σειρά από οργανωτικά ζητήματα.Η συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, μέσα στην οποία όμως αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην καθυστερήσει άλλο η προετοιμασία για το συνέδριο, το οποίο έχει ως στόχο την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία θέλει να κρατά θετικούς τόνους, είναι να δοθεί μία λύση συνθετική των απόψεων που ακούγονται και να τεθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων.
Προς τι όμως ο "καυγάς";
Το πρώτο σημείο τριβής αφορά στον τρόπο εκλογής των συνέδρων. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ποσοστό να εκλεγεί και ένα ποσοστό να οριστεί από τα κόμματα. Μάλιστα η εισήγηση είναι η ισορροπία αυτή να οριστεί στο 50%- 50%, τα ακριβή ποσοστά όμως είναι ανοιχτά προς συζήτηση.Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως δεν επιθυμούν όπως λένε "ένα συνέδριο διαδρόμων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων", αλλά ένα "συνέδριο με εμπροσθοβαρή πολιτικά χαρακτηριστικά, όπου θα συζητηθούν θέσεις για το μέλλον της χώρας και της παράταξης" για αυτό και προτείνουν τον ορισμό του 50% των συνέδρων. Επικαλούνται εξάλλου ότι η εκλογή συνέδρων από μηδενική βάση μπορεί να οδηγήσει στο να μείνουν εκτός εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων που μετέχουν στο σχήμα και σχολιάζουν "Θέλουμε μία προσπάθεια που θα σέβεται όλους τους συμμετέχοντες, να μην καταλήξουμε ΠΑΣΟΚ and friends".
Το ΚΙΔΗΣΟ προτείνει από την άλλη να οριστούν όλοι οι σύνεδροι από τα κόμματα που θα μετέχουν, με τη λογική ότι το συνέδριο είναι προγραμματικό, αλλά και προφανώς προκειμένου να έχει διασφαλίσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό συνέδρων χωρίς το άγχος της κάλπης.
Οι Κινήσεις των Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θέλουν αντίθετα ένα ενιαίο κόμμα από το μηδέν. Οι Κινήσεις μαζί με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς υπό το Σπύρο Λυκούδη, είχαν πρόσφατα καταθέσει τη δική τους πρόταση για ανοιχτό συνέδριο με εκλογή επικεφαλής από τη βάση, πρόταση στην οποία είχε ανταποκριθεί θετικά η Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη- Ραγκούση, η οποία έχει ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους με το Ποτάμι.
Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει στο δίλημμα του τρόπου ανάδειξης των συνέδρων, επιθυμεί όμως εκείνη να αποφασίσει για το τι θα κάνει με τους δικούς της συνέδρους.
Το δεύτερο σημείο τριβής, που υποκρύπτεται πίσω από τη συζήτηση περί συνέδρων αφορά στον τρόπο εκλογής του επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Το πρόβλημα φέρεται να ξεκινά από το γεγονός ότι ενώ στις συναντήσεις των αρχηγών των τεσσάρων εταίρων δεν έχει τεθεί ζήτημα για τη Φώφη Γεννηματά, στη συνέχεια γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις με το ερώτημα μήπως πρέπει να εκλεγει αρχηγός από τη βάση. Η κ.Γεννηματά σύμφωνα με πληροφορίες έχει πει στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση πως δε έχει θέμα, καθώς εκείνη ήταν που είχε ανοίξει πρώτη τη συζήτηση περί εκλογής αρχηγού από τη βάση, "επόμένως εάν θέλετε, πάμε". Καθώς όμως ουδείς το έχει θέσει κατά τις συναντήσεις επίσημα, το ερωτηματικό αυτό απλώς πλανάται στην ατμόσφαιρα, γεγονός οπωσδήποτε όχι υποβοηθητικό στη συζήτηση για την οργάνωση του συνεδρίου.
Σχετικές ετικέτες:ΔΗΜΑΡΔημοκρατική ΣυμπαράταξηΚίνημα Δημοκρατών ΣοσιαλιστώνΠΑΣΟΚΠολιτική
Σχετικά άρθρα