Οι πέντε πιο “έξυπνες” πόλεις του κόσμου (φωτο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι πέντε πιο “έξυπνες” πόλεις του κόσμου (φωτο)

15:29 | 11/3/17
oi-pente-pio-eksypnes-poleis-toy-kosmoy

Πόλεις που βλέπουν το μέλλον, κοινότητες που ανοίγουν πρωτοποριακά μονοπάτια για το αστικό περιβάλλον της νέας εποχής

Τι πρέπει να διαθέτει μια πόλη για να χαρακτηριστεί "έξυπνη"; Θεωρητικά θα μπορούσαμε να μιλάμε κατ' αναλογία, για όλα εκείνα που κάνουν μια τηλεόραση ή ένα κινητό τηλέφωνο "έξυπνο". Καινοτομία, εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα, πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την ενέργεια και το περιβάλλον. Ποιες όμως είναι οι χώρες και οι πόλεις που κινούνται με γοργότερο ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι έξυπνες χώρες

Από το 2008 το Πανεπιστήμιο του Cornell σε συνεργασία με το INSEAD και το World Intellectual Property Organization καταρτίζουν τη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας, που πρόκειται επί της ουσίας σε μια λίστα με χώρες που στοχεύουν στην καινοτομία και «παράγουν» σειρά καινοτόμων εγχειρημάτων.

Οι κορυφαίες δεκαπέντε χώρες της φετινής λίστας είναι… παλιοί γνώριμοι για τους ανθρώπους που την καταρτίζουν, αφού κυριαρχούν παγίως και στις επτά γενικές κατηγορίες: στην έρευνα, στις υποδομές, στους θεσμούς, στην αγορά, στην επιχειρηματική κουλτούρα, στη γνώση και στη δημιουργικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη λίστα, οι 10 χώρες που ζουν και επενδύουν περισσότερο στο μέλλον στην τεχνολογία και τις εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και πρακτική είναι:

10. Γερμανία (στη 12η θέση το 2015)
09. Ολλανδία (στην 4η το 2015)
08. Δανία (10η θέση το 2015)
07. Ιρλανδία (Μια θέση πιο πάνω από το 2015)
06. Σιγκαπούρη (7η το 2015)
05. Φινλανδία (6η το 2015)
04. ΗΠΑ (5η το 2015)
03. Ηνωμένο Βασίλειο (2η το 2015)
02. Σουηδία (3η θέση το 2015)
01. Ελβετία
...και οι έξυπνες πόλεις

Ωστόσο, φαίνεται πως οι επενδύσεις σε επίπεδο κρατών στην καινοτομία διαφέρουν σημαντικά από τον τρόπο που ζει και αναπτύσσεται μια μικρή αστική κοινωνία (ή και μεγαλύτερη). Μια πόλη λοιπόν χαρακτηρίζεται ως "έξυπνη" με βάση πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

H Juniper Research είναι μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που προσφέρει κάθε χρόνο τη λίστα με τις πέντε πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου. Η λίστα προκύπτει έπειτα από μελέτη 40 διαφορετικών παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, τις μεταφορές, την ενέργεια, τα ελεύθερα δεδομένα και την οικονομία.


Σιγκαπούρη

Μπορεί σύμφωνα με τη λίστα Cornell, η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω από Φινλανδία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία, Ωστόσο στις πόλεις που διαθέτουν την πιο έξυπνη τεχνολογία, η Σιγκαπούρη κατόρθωσε να πάρει την πρώτη θέση για το 2016, εκτοπίζοντας τη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για την πρωτοπόρο στην συλλογή πληροφοριών από διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητας που μπορούν να κάνουν τη ζωή των πολιτών της πιο εύκολη.

Εκτός από κλασικές εφαρμογές που αφορούν στην εξεύρεση θέσεων στάθμευσης, τον βιώσιμο φωτισμό της πόλης και τη διαχείριση αποβλήτων, έχουν αναπτυχθεί και εφαρμογές "Τηλε-Υγείας". Ηλικιωμένοι φέρουν, με τη θέλησή τους, ανιχνευτές που μπορούν να ειδοποιήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση που παραμείνουν ακίνητα για ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ασθενής να "επισκεφθούν" εικονικά τον γιατρό τους, χωρίς να βγουν από το σπίτι.


Βαρκελώνη

Η ισπανική πόλη έχει αποδειχθεί μοναδική στην προώθηση έργων υποδομής και καινοτομιών που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Πέραν των ειδικών έξυπνων συστημάτων για την κυκλοφορία των οχημάτων, το παρκάρισμα, η πόλη διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Η μεσογειακή πόλη διαθέτει ήλιο 200 μέρες το χρόνο, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να επιβάλλουν τη χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων σε όλα τα μεγάλα κτίρια, προκειμένου να παρέχουν ζεστό νερό.

Επιπλέον, το δίκτυο υβριδικών "καθαρών" λεωφορείων, αλλά και εκείνο των δημοτικών ποδηλάτων που ξεπερνά τους 400 σταθμούς σε όλον τον αστικό ιστό την καθιστά μια από τις πρωτοπόρες στον τομέα της οικολογικής συνείδησης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η διαχείριση των αποβλήτων, με υπόγειους αγωγούς που συνδέονται με τους κάδους σκουπιδιών και μεταφέρουν τα απορρίμματα χωρίς να χρειάζεται η μεταγωγή τους με οχήματα καθαριότητας.


Λονδίνο

Μπορεί η βρετανική πρωτεύουσα να παρουσιάζει σημαντικά σημάδια κούρασης, μέσα στους αιώνες, ωστόσο οι προσπάθειες για είσοδο στην νέα εποχή που γίνονται αποδίδουν καρπούς.

Από τη θέση σε εφαρμογή ηλεκτρικών ποδηλάτων, με δυνατότητα δανεισμού από μια σειρά σταθμών ανά την πόλη, ως τα 300+ σημεία έξυπνου πάρκινγκ, οι Λονδρέζοι βρίσκουν σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά τους.

Από την άλλη, η έκθεση σημειώνει πως η πόλη θα μπορούσε να βρεθεί πιο ψηλά, αν είχε προβλέπει περισσότερα στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια αδυναμία που αρχίζει σιγά, σιγά να αντιμετωπίζεται . Στα σκαριά υπάρχει φιλόδοξο σχέδιο που θα μετατρέψει τον Τάμεση στο πιο eco-friendly μέσο θέρμανσης της πόλης. Επιπλέον, στόχος της πόλης είναι να τοποθετήσει ηλιακά πάνελ σε κτίρια, προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή τους.


Σαν Φραντσίσκο

Ως μια από τις πρωτεύουσες της τεχνολογίας, δεν θα μπορούσε να μην επενδύσει σε έξυπνες λύσεις και να λείπει από τη λίστα των "έξυπνων πόλεων" του κόσμου.

Και μπορεί τα ρετρό καμιόνια του τραμ και οι χαρακτηριστικές ανηφόρες να αποτελούν σήμα κατατεθέν της, δεν παύουν ωστόσο να προβάλουν και σοβαρά προβλήματα.

Οι παρεμβάσεις του δήμου, έχουν δημιουργήσει έξυπνες μεθόδους πληρωμής κομίστρων για όλα τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Το έξυπνο πάρκινγκ της πόλης, αλλάζει την τιμή στάθμευσης, ανάλογα με τη διαχρονική επάρκεια ή μη θέσεων στην εκάστοτε περιοχή.

Το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται μεταξύ των πιο πρωτοπορειακών πόλεων στον κόσμο, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό κτιρίων με ηγετική ενεργειακή και περιβαλλοντική σχεδίαση.


Όσλο

Το Όσλο, όπως φυσικά και σειρά πόλεων της σκανδιναβικής χερσονήσου, πρωτοπορεί σε οικολογικές επιλογές και καθαρές λύσεις σε ενεργειακό και διαχείριση αποβλήτων.
Εξοπλισμένη με 65χιλ έξυπνες μονάδες LED φωτισμού, η πόλης μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για τη φωταγώγηση δραστικά, ενώ μπορεί να αλλάζει την ένταση του φωτός ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (ομίχλη, ήλιος, συννεφιά κτλ).

Το έξυπνο σύστημα αναγνώρισης πινακίδων οχημάτων, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να μην κινούνται με το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πόλης, ενώ ένα επιπλέον δίκτυο ποδηλατόδρομου ως το 2019 θα οδηγήσει στον πλήρη αποκλεισμό οχημάτων εκεί.

Άλλωστε, ο στόχος της πόλης είναι ως το 2030 να είναι κατά 95% περιβαλλοντικά ουδέτερη, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές αερίων από την κίνηση οχημάτων και την αντικατάστασή τους με πιο καθαρές μορδές ενέργειας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών