15:28 | 16/3/17
Ξεκάθαρος ήταν κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απορρίπτοντας κάθε σενάριο ρήξης με τους δανειστές, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε οριακό σημείο
Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε τις δύο επιλογές που έχει η κυβέρνηση για την αίσια έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, ενημερώνοντας παράλληλα τους βουλευτές για τα ανοικτά ζητήματα που «σκαλώνουν» τις διαπραγματεύσεις.Ανένδοτη στάση τηρεί το ΔΝΤ στα εργασιακά, ενώ σημαντικές αποκλίσεις εντοπίζονται και στη φύση και το ύψος των αντιμέτρων που θα κληθεί να προνομοθετήσει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί το σχήμα του ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου.
Συγκεκριμένα, ως προς τα εργασιακά, το Ταμείο στυλώνει τα πόδια του για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εμμένοντας και στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. «Αγκάθι» παραμένει και το ύψος των περικοπών στο ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μετακυλίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να προκύψει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA).
Αναφορικά με τα αντίμετρα, προβλέπεται ότι θα είναι στοχευμένα. Κάτι που σημαίνει ότι για παράδειγμα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ (αν υπάρξει θα είναι μικρή) το βάρος θα δοθεί σε παροχές, σε υποδομές και σε είδος κατά της ακραίας φτώχειας, ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα (μείωση φορολογίας επιχειρήσεων).
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου, ενημέρωσαν για τα προαναφερθέντα ζητήματα 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς εξ αυτών να επιμένουν στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δανειστές παραμείνουν ανυποχώρητοι στην πλειοψηφία των ανοικτών θεμάτων.
Η απάντηση που έλαβαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento και του Δημήτρη Χατζηνικόλα, είναι ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: ή μια πολιτική λύση, την οποία επιδιώκει η Αθήνα ή η αποδοχή των σκληρών θέσεων του ΔΝΤ. Με την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν μεν προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, ωστόσο κανένας δεν φάνηκε διατεθειμένος να θέσει εν κινδύνω την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πέρα από τις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος τα αγεφύρωτα θέματα της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, η οποία θα έχει και επετειακό χαρακτήρα εξαιτίας της συμπλήρωσης 60 χρόνων μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957), η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κονότητας (ΕΟΚ).
Αύριο και μεθαύριο, στις «τηλεδιαβουλεύσεις» με τους εκπροσώπους των πιστωτών θα συζητηθούν αμιγώς μνημονιακές δράσεις, όπως «εξωδικαστικός συμβιβασμός», η ενέργεια και η λειτουργία του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, με την πιθανότερη πλέον ημερομηνία τεχνικής συμφωνίας να παραπέμπεται τον Απρίλιο.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων