13:07 | 16/3/17
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν έχουν επανειλημμένα «εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν έχουν επανειλημμένα «εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP», αναφέρει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι η πλήρως ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ ρωτούσε, επίσης, την Επιτροπή σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρός του, Osman Baydemir, και πώς δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Ο κ. Χαν επισημαίνει στην απάντησή του ότι η Κομισιόν έχει καλέσει την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας, ενώ έχει ζητήσει επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Αναλυτικά η απάντηση του Γιοχάνες Χαν:
“Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Στην έκθεσή της του 2016, η Επιτροπή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν έτος στην Τουρκία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Νοεμβρίου 2016 συμφώνησε ότι οι προβληματισμοί αυτοί θα εξακολουθήσουν να εκφράζονται με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο.
Η ΕΕ εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με κατηγορίες που αφορούν την εικαζόμενη υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και για άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του HDP, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Mogherini, στη δήλωσή της εξ ονόματος της ΕΕ της 8ης Νοεμβρίου 2016, υπενθύμισε ότι η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και, μολονότι αναγνωρίζει την ανάγκη της να λάβει τα ανάλογα μέτρα, καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο”.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Γιοχάνες ΧανΔημήτρης ΠαπαδημούληςΚομισιόνΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΤουρκία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων