12:15 | 22/3/17
Εκτιμάται ότι εάν δοθεί η δυνατότητα bypass και ξεπεραστεί ο σκόπελος του να περάσει από τη Βουλή το μέρος αυτό της συμφωνίας, η δρομολόγηση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ μπορεί να "χωνευτεί"
Παρουσία του Γιώργου Σταθάκη που μετέβη από το Βερολίνο, ξεκινάει και πάλι σήμερα στις Βρυξέλλεςη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά, και υπάρχουν πληροφορίες πως, ό,τι είναι να γίνει, πιθανότατα θα γίνει σήμερα.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είναι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά το πακέτο μιας πιθανής συμφωνίας που, σε αυτή την περίπτωση θα αποτυπωθεί σε κάποιο προσύμφωνο, θα είναι συνολικό.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει τη δημιουργία μείζονος πολιτικού προβλήματος, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εάν φέρει στη Βουλή οποιαδήποτε ρύθμιση που να αναφέρεται σε χρονοδιάγραμμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Από την άλλη οι δανειστές έχουν θέσει ως αφετηρία των όποιων παρεμβάσεων στην ηλεκτρική αγορά, την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, συνδέουν μάλιστα την απαίτηση αυτή με υποχρέωση, όπως υποστηρίζουν, της ελληνικής πολιτείας, που απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινός τόπος ανάμεσα στις επιδιώξεις των δύο πλευρών, αναζητείται από σήμερα το πρωί σε μια διατύπωση που να καλύπτει ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, να ονοματίζει ρητά ως δομικά μέτρα για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της απόφασης του ευρωδικαστηρίου, αλλά και για την επίτευξη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σχετικά με τη μεταφορά μεριδίων, τη δρομολόγηση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗΔεύτερον, να μην θέτει σε αυτή τη φάση την υποχρέωση νομοθέτησης συγκεκριμένων αποφάσεων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά απλά να αναφέρει την υποχρέωση πώλησης μονάδων ως εξειδίκευση των υφιστάμενων μνημονιακών υποχρεώσεων.
Εκτιμάται ότι εάν δοθεί αυτή η δυνατότητα bypass και ξεπεραστεί ο σκόπελος του να περάσει από τη Βουλή το μέρος αυτό της συμφωνίας, η δρομολόγηση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ μπορεί να «χωνευτεί», στο βαθμό μάλιστα που οι πάντες έχουν πλέον προεξοφλήσει τη μείωση του παραγωγικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ και διατυπώνονται ήδη απόψεις, ακόμα και από το εσωτερικό της επιχείρησης, σύμφωνα με τις οποίες είναι προτιμότερη μια πιο μικρή αλλά υγιέστερη ΔΕΗ από τη διατήρηση του μεγάλου μεγέθους μαζί με τον κυκεώνα των προβλημάτων.
Κρίσιμο ζήτημα πάντως για τον επιδιωκόμενο συμβιβασμό (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στα υπόλοιπα μείζονα θέματα) αποτελεί ο οριοθέτηση του χρόνου κατά τον οποίο θα ληφθεί η απόφαση για τον «πυροβολισμό του αφέτη» και την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης των μονάδων. Η τρόικα πιέζει ώστε η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει άμεσα, μετά το review του Ιουνίου και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς με market test το Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει αξιολόγηση της προόδου τον Σεπτέμβριο και με βάση αυτή την αξιολόγηση να κριθεί το εάν και για πόσα Μεγαβάτ απαιτείται πώληση μονάδων.
Θοδωρής Παναγούλης
Σχετικά άρθρα