17:14 | 16/3/17
Το εκλογικό μπαλάκι πέταξε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας ανησυχία για τα εθνικά θέματα και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Έστειλε μήνυμα στον Καμμένο με μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο επικαλέστηκε τρις
Το εκλογικό μπαλάκι πέταξε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδατης Νέας Δημοκρατίας, όπου εξέφρασε ανησυχία για τα εθνικά θέματα και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας με την παραμονή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στην εξουσία, ενώ έστειλε μήνυμα στον Πάνο Καμμένο χρησιμοποιώντας μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο επικαλέστηκε τρις, στον απόηχο και των τελευταίων εσωκομματικών συζητήσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού καταρχήν έκανε λόγο για μαζική επιστροφή των πολιτών στη ΝΔ και δήλωσε "τις εκλογές δε θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τις κερδίσει η ΝΔ", έκανε εκτενή αναφορά στην ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Τόνισε ότι ακόμη και τώρα που "ο ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει" οι Έλληνες παραμένουν προσηλωμένοι στη στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία εξασφάλισε στη χώρα σταθερότητα και ειρήνη. Χαρακτήρισε εθνική ήττα το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απομακρυνθεί από το σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα ή να περιθωριοποιηθεί σε μία κατακερματισμένη Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και πρόσθεσε "εκεί μας φέρνει η μαύρη διετία 2015- 2017, η χειρότερη περίοδος της Μεταπολίτευσης".
Ξεκαθάρισε μάλιστα, απευθυνόμενος και στο Βερολίνο και το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "δε θα επιτρέψουμε σε καποιους στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας που δε μπορεί να μετέχει στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", αλλά και απευθυνόμενος στο εσωτερικό: "Δε θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στην άκρη". Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στην πρώτη ταχύτητα και δήλωσε: ¨Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης"
Συνέδεσε μάλιστα την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τα εθνικά θέματα. "Εάν κάποιος αμφισβητεί ότι αυτή η επιλογή ειναι προς το συμφέρον της χώρας, ας ρίξει μία ματιά στην ταραγμένη γειτονιά μας. Δεν είμαστε Λουξεμβούργο ή Δανία. Εχουμε γείτονες απρόβλεπτους και με γεωπολιτικές στοχεύσεις συχνά όχι δεδομένες", είπε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αιχμές για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι και στα εξωτερικά θέματα η χώρα πληρώνει την ανεπάρκεια της διακυβέρνησης 2015-2017. Τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαιού και πως ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει για την ενότητα των Ελλήνων και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια. "Όλα αυτά όμως θέλουν σοβαρότητα, νηφαλιότητα, ψυχραιμία, δεν επιτρέπεται ελαφρότητα, δε σηκώνουν ψευτοπαλικαρισμούς", πρόσθεσε, "δείχνοντας" τον κ.Καμμένο.
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος τις τελευταίες εβδομάδες για την ενημερώση των Ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι βρήκε και κατανόηση και ανταπόκριση. "Διότι η εξωτερική πολιτική θέλει συνομιλητές και κατάλληλες συμμαχίες, κυρίως όμως θέλει συγκεκριμένη στρατηγική" συνέχισε και πρόσθεσε: "Όπως μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση και αυτό πρέπει να τ καταλάβουν οι κυβερνώντες".
Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως μήνυμα- αιχμή προς τον κ.Καμμένο, οι επικλήσεις του οποίου στις καραμανλικές αρχές της παράταξης είχαν προκαλέσει την αντίδραση των καραμανλικών, που ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στον υπουργό Άμυνας, ενώ ταυτόχρονα δεν έκρυβαν την οργή τους για όσους απο τη ΝΔ χρεώνουν στο καραμανλικό στρατόπεδο τις δηλώσεις που κάνει κάθε τόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε στη συνέχεια σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση. "Ο κ.Τσίπρας και η παρέα του είναι ανίκανοι, όταν δεν είναι ψεύτες. Για αυτό και οι ξένοι ζητούν μέτρα που δεν ήταν στο τραπέζι και δε θα ήταν αναγκαία, εάν η Ελλάδα δεν είχε αυτή την κυβέρνηση", είπε. Υποστήριξε ότι η κατάσταση θυμίζει το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η κυβέρνηση έλεγε πως η συμφωνία καθαρογράφεται. "Σα να διαβάζουμε προπέρσινες εφημερίδες" σχολίασε.
"Λένε πολλοί ότι η κυβέρνηση πάει ξανά να παίξει τη χώρα στα ζάρια και να ξεπεράσει το δικό της αδιέξοδο στήνοντας έναν εκβιασμό των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων", συνέχισε και ξεκαθάρισε: "Τους το λέμε ξεκάθαρα, ας το ξεχάσουν από τώρα. Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είναι δικά τους, πριν λίγους μήνες κανείς δε θα τα ζητούσε και σε λίγους μήνες φοβάμαι ότι θα ζητάνε περισσότερα."
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε "ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα" και τόνισε: "Δε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Είναι ανηθικη αποπειρα εξαπάτησης των πολιτών, καθώς τα αρνητικά μέτρα θα εφαρμοστούν επί τόπου ενώ οι ελαφρύνσεις μετά και υπό προϋποθέσεις. Ας τα ψηφίσουν ή ας πάνε σε εκλογές, το δίλημμα είναι δικό τους, όχι δικό μας".
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2015, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που είχε χαρακτηρίσει την καταψήφιση των μέτρων τώρα "τσάμπα μαγκιά" ενοχλημένος από δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί σφάλματος της ΝΔ προ διετίας.
Ο κ.Μητσοτάκης (ο οποιος τότε εξάλλου εξαρχής είχε υποστηρίξει την ψήφιση του τρίτου μνημονίου υπό την απειλή του Grexit) τόνισε ότι το καλοκαίρι του 2015 η ΝΔ έκανε το εθνικό της καθήκον, στηρίζοντας τη χώρα και όχι τον Αλέξη Τσίπρα. Σχολίασε μάλιστα ότι "αυτό ήταν και το δίδαγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή". Εξέφρασε όμως την άποψη ότι πλέον το κόστος της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι πολύ μεγάλο καθώς "ο Τσίπρας και η παρέα του δε μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση". Ανέφερε ότι "δε βιαζόμαστε εμείς (για εκλογές), η χώρα βιάζεται" και διαφώνησε με την τακτική του ώριμου φρούτου. "Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να αφήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη βρώμικη δουλειά και μετά να έρθουμε εμείς να αναλάβουμε. Τετοια προσέγγιση δεν ταιριάζει στην ιστορία μας", είπε, αιτιολογώντας το αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ που βρίσκονταν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά: «Η ΝΔ, διαχρονικά, είναι δύναμη σταθερότητας. Το 2009 είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ήταν μπροστά, έγκυρα και έγκαιρα. Το 2014 μία κυβέρνηση της ΝΔ ήταν έτοιμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά το 2015 επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού».
Περιέγραψε τη στρατηγική της ΝΔ ως ένα τρίγωνο με τρεις κορυφές. Η πρώτη είναι το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ "Ολοι καταλαβαίνουν ότι δε μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, ωστόσο το 3,5% είνα λάθος, είναι βραχνάς που θα πνίξει την ελληνική οικονομία. Οι στόχοι για το πρωτογενές πρέπει να μειωθούν, είμαστε οι πρώτοι που το ζητήσαμε και θα εξακολουθήσουμε να το ζητάμε εντός και εκτός της Ελλάδας".
Η δεύτερη κορυφη του τριγώνου είναι το τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ (που συναντήθηκε χθες με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών) χωρίς γενναία ρευστότητα δε γυρνάμε στην ανάπτυξη. Χρειάζεται επίσης, τονισε, γενναία ρύθμιση των κόκκινων δανειών. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική ρύθμιση που πρότεινε η ΝΔ "και ας την παρουσιάσει ως δική της, δεν πειράζει, αφού δεν μπορούν να φτιάξουν μία ρύθμιση της προκοπής".
Η τρίτη κορυφή του τριγώνου είναι οι αλλαγές στο κράτος με τον κ.Μητσοτάκη να τονίζει ότι χρειάζεται μία επανάσταση με μείωση της πολυνομιας, της κακονομίας, της γραφειοκρατίας, με αξιολόγηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Κατήγγειλε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ για κομματικό πελατειακό κράτος.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αντιγράφει τα άρθρα του Τόμσεν
Οι προγραμματικές προτάσεις που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιγραφή των άρθρων του Πολ Τόμσεν στο μπλογκ του. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, άλλωστε, στηρίζουν από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης όλες τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Το μόνο τρίγωνο που υπάρχει πίσω από τα παχιά λόγια περί “τριγώνου μεταρρυθμίσεων”, είναι το εξής: απολύσεις, διάλυση του κράτους πρόνοιας, ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων.Και σίγουρα είναι κάπως παράδοξο, αν όχι προσβλητικό για τους πολίτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός «διοικητικής απορύθμισης και απολύσεων» να υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Τα θαλασσοδάνεια και οι μίζες από τη Ζίμενς είναι πολύ νωπά στη μνήμη του ελληνικού λαού, όπως και οι πολιτικές ισοπέδωσης του κράτους που ο ίδιος εφάρμοσε.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων