Στα 100 καλύτερα του κόσμου το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στα 100 καλύτερα του κόσμου το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

14:38 | 9/3/17

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος», δήλωσε ο πρύτανης

Στα 100 καλύτερα του κόσμου κατατάσσεται το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων
ανά Ειδικότητα της Quacquarelli Symonds -QS (https://www.topuniversities.com/universities/aristotle-university-thessaloniki#sub).

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, κηρύσσοντας σήμερα το πρωί, στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, την έναρξη των εργασιών της 30ης επιστημονικής συνάντησης, που διοργανώνει το Τμήμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και για τη Φιλοσοφική μας Σχολή.

Μόλις προχθές η διεθνής κατάταξη της QS κατατάσσει το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας στις θέσεις 51-100, μεταξύ όλων των πανεπιστημίου του κόσμου» ανέφερε ο κ. Μήτκας και πρόσθεσε: «Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήμουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μια συνάντηση κυρίως οικονομικού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος και εκεί άκουσα έναν ξένο ομιλητή, που μόλις είχε επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, να αναφέρει, μιλώντας για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της Ελλάδας, ότι "η γη σας είναι στρωμένη με χρυσάφι, απλώς δεν ξέρετε πώς να το εκμεταλλευτείτε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς μου συμβάλλετε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ανακαλύπτοντας τον πλούτο που είναι κρυμμένος στη γη της Ελλάδας"».

«Νέα ευρήματα στον σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό»

Στην αρχαιολογική ανασκαφή στο πλαίσιο των εργασιών για το μετρό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός για την αρχαιολογική ανασκαφή ήταν 15 εκατ. ευρώ, έχουμε φτάσει ήδη στα 120 εκατ. ευρώ». «Οι αρχαιολογικές ανασκαφές όχι απλώς συνεχίζονται, αλλά καθώς βρίσκουμε νέα ευρήματα έχουμε μπροστά μας και νέες προοπτικές ανάδειξής τους και αναφέρομαι στην Αγίας Σοφίας», επισήμανε.

Ο κ. Μυλόπουλος υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διάνοιξη των δίδυμων σηράγγων 9,5 χιλιομέτρων, από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Ν.Ελβετία, ενώ σημείωσε ότι μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και την έγκριση της μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου, θα ξεκινήσουν κι εκεί οι εργασίες.

Στην επιστημονική συνάντηση, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στις 11 Μαρτίου, θα γίνουν 89 ανακοινώσεις, για την αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο από την Καστοριά ως τον Έβρο. Αρχαιολόγοι από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο και ξένες αρχαιολογικές αποστολές θα παρουσιάσουν νέα ανασκαφικά ευρήματα, ενώ καθώς φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια αδιάλειπτης διεξαγωγής της συνάντησης, θα γίνουν και ανακοινώσεις με χαρακτήρα συνθετικό και ερμηνευτικό.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών