Μεγάλου κυβισμού, οι αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μεγάλου κυβισμού, οι αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς

11:37 | 9/3/17
megaloy-kyvismou-oi-allages-sthn-trapeza-peiraiws

Ενα και πλέον χρόνο αναζήτησης προσώπου κοινής αποδοχής και σύμφωνης γνώμης μετόχων και Διοικητικού Συμβουλίου, βρέθηκε στο πρόσωπο του κ. Χρήστου Μεγάλου, ο νέος διευθύνων σύμβουλος για την Τράπεζα Πειραιώς. Γνωστός και έμπειρος στην ελληνική και διεθνή αγορά, ο νέος ceo. Το παρασκήνιο από πέρυσι

Με τον Χρήστο Μεγάλου να αναλαμβάνει τα "ηνία" της Τράπεζας Πειραιώς, ξεκινάει μία νέα περίοδος για τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο , αναζητούσε διευθύνοντα σύμβουλο, μετά την αποχώρηση της προηγούμενης διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.

Η είδηση αυτή που επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ, δίνοντας τέλος σε μία προγενέστερη φημολογία και  φιλολογία ονομάτων για τη θέση του ceo στον Ομιλο Πειραιώς, έχει από ότι φαίνεται θετικό αντίκτυπο στην αγορά, που βλέπει στο πρόσωπο του κ. Μεγάλου, μία επιλογή κοινής αποδοχής . Αν και υπήρχε ο στόχος από τη διοίκηση Γ. Χατζηνικολάου, ως τα τέλη Μαρτίου να έχει λυθεί το θέμα της εξεύρεσης νέου διευθύνοντος συμβούλου, το γεγονός της επίλυσης χθες, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, καθώς επισφραγίσθηκε από την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Και όχι μόνο, καθώς τον κ. Μεγάλου έχουν εγκρίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος ( η οποία είναι ενήμερη), στο πλαίσιο της πρώτης πρότασης της Επιτροπής Επιλογής (Nomination Committee). Με μεγάλη διεθνή τραπεζική εμπειρία, αλλά και ενεργό ρόλο στην ελληνική τραπεζική αγορά ( όπως στο τιμόνι της  Εurobank), ο κ. Μεγάλου αναμένεται να συνεργασθεί ιδιαίτερα στενά με τον πρόεδρο της Τράπεζας, κ. Γ. Χατζηνικολάου, αποτελώντας ένα ισυχρό δίδυμο, έτοιμο προς δράση, που έχει ανάλογες προσλαμβάνουσες και παραστάσεις (αμφότεροι με εμπειρία στο εξωτερικό).

Τελευταίο πόστο του κ. Μεγάλου ήταν τα γραφεία της Fairfax στον Καναδά και μετά στο Λονδίνο, από όπου επέστρεψε. Σημειωτέον ότι ο κ. Μεγάλου κέρδισε την εκτίμηση του Prem Watsa της Fairfax, όταν το αμερικανικό fund έγινε στρατηγικός μέτοχος της Eurobank , στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, την οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Ελληνας τραπεζίτης.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς οι γνώσεις, οι γνωριμίες και οι επαφές του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς με μεγάλα διεθνή funds και επενδυτές του εξωτερικού, είναι μακράν (άλλωστε ο ίδιος είχε επί μακρόν εργασθεί για την Credit Suisse από το Λονδίνο,ως διευθύνων σύμβουλος υπεύθυνος για Ελλάδα και Κύπρο). Δεν είναι τυχαία όμως, για έναν άλλον σημαντικό λόγο. Το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς, ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι επίσης Αμερικανός επενδυτής, J. Paulson και μάλιστα ....όχι αδρανής, αλλά με έντονο διαμεσολαβητικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται η κόντρα Paulson- Σάλλα, η εμμονή του Αμερικανού επενδυτή να υποστηρίζει την επιλογή Ανθιμου Θωμόπουλου ( όταν ο τελευταίος είχε ήδη αποχωρήσει από την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την τελευταία ανακεφαλαιποίησή της) και την παλαιά διοίκηση να προτείνει διάφορα άλλα ονόματα, τα οποία, κόβονταν , κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με παρεμβάσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ( SSM). Aκόμα και στην περίπτωση του προτεινόμενου πέρυσι το καλοκαίρι, Χρ. Παπαδόπουλου, ο οποίος φάνηκε να είχε λάβει ήδη ένα πρώτο "πράσινο φως" από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκούσε το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας, κ. Γ. Πουλόπουλος, μετά την παραίτηση, του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Στ. Λεκάκου, ο οποίος πλέον είναι στο τιμόνι της MIG. Μετά την εκούσια αποχώρηση του προέδρου και ιδρυτή της, κ. Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρος είχε εκ πρώτης αναλάβει η κυρία Χαρά Απαγαλάκη και πρόσφατα σχετικά, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γ. Χατζηνικολάου.

Αναφορικά με τον επαγγελματικό βίο του κ. Μεγάλου, να σημειωθεί ότι από το Φεβρουάριο 2013, μέχρι την εκλογή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Eurobank, από την οποία αποχώρησε στη συνέχεια, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), της Επενδυτικής Τράπεζας Credit Suisse Europe με έδρα του το Λονδίνο. Από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe.

Από το 2002 μέχρι το 2010, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο. Την περίοδο 1997-2002 διετέλεσε Διευθυντής της Credit Suisse Europe και υπεύθυνος για την

Ελλάδα και Κύπρο.

Την περίοδο 1989-1997, ήταν Διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd), την επενδυτική τράπεζα της Barclays Worldwide. Αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πλέον παρέμεινε και εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1984 έως το 1986 εργάστηκε στην Arthur Andersen & Co, στην Ελλάδα.

Διατελεί Πρόεδρος των Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας από το 2010 μέχρι σήμερα.
Είναι Πτυχιούχος του Ελληνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc in Economics) και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Aston Μεγάλης Βρετανίας (1981-1982). Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Για το τυπικό μέρος της ιστορίας, υπενθυμίζεται ότι το  Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Χρήστο Μεγάλου ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση :" Ο κ. Μεγάλου είναι ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος που κατείχε υψηλές θέσεις ευθύνης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά το μεγαλύτερο μέρος των 31 ετών της σταδιοδρομίας του, εργάσθηκε σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με έδρα το Λονδίνο. Ο κ. Μεγάλου διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στη Eurobank Ergasias, μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα. Προηγουμένως κατείχε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στο investment banking του oμίλου Credit Suisse.

Η μεγάλη διεθνής εμπειρία του κ. Μεγάλου, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα προσδώσει ιδιαίτερη αξία στον ηγετικό του ρόλο στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε: "Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μεγάλου και να τον καλωσορίσω στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μεγάλη διεθνής εμπειρία, η γνώση για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση της ελληνικής αγοράς, θα είναι πολύτιμα στοιχεία για την επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ακόμα μείζονος σημασίας βήμα για την διαμόρφωση ενός ισχυρού Διοικητικού Συμβουλίου που θα διαθέτει την εμπειρία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να διασφαλίσει ότι η Τράπεζα θα ανταποκριθεί στις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης".

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για την εμπιστοσύνη που εξέφρασε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή να ηγηθώ της μεγαλύτερης ελληνικής Τράπεζας. Είμαι ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που μου δίνεται να αξιοποιήσω την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου και να συμβάλω στην νέα εποχή της Τράπεζας. Θα  ήθελα να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας. Προσβλέπω στη στενή συνεργασία μαζί τους σε ένα δημιουργικό και παραγωγικό περιβάλλον, έτσι ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στην ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία".

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών