07:21 | 20/3/17
Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για την κυβέρνηση με το Eurogroup να σηματοδοτεί και τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας - Σε Ρώμη και Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει "ξεκλειδώσει" πολιτικά τα ζητήματα αγκάθια
Χωρίς να υπάρχει σύγκλιση σε σημαντικά ζητήματα προσέρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σημερινό Eurogroup έχοντας ως βασικό στόχο την καταγραφή προόδου και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έτσι ώστε έως στις 7 Απριλίου να δοθεί η τελική λύση. Ο υπουργός των Οικονομικών θα επιχειρήσει να έχει μια σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των εταίρων σε σχέση με όλα τα ανοιχτά θέματα, καθώς υπάρχει κυρίαρχη η άποψη πως η στάση τους είναι αμφίσημη ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.Το δύσκολο πεδίο στο οποίο έχει βρεθεί η Αθήνα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι πέρα από τα δημοσιονομικά, τα πλεονάσματα μετά το 2019 και το χρέος σε βασικά ζητήματα για να κλείσει το staff level agreement όπως τα εργασιακά και τα ενεργειακά δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος. Ας σημειωθεί πως το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, όμως συζητείται κατόπιν απαίτησης της ελληνικής κυβέρνησης.
Στόχος του Μαξίμου παραμένει η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα δίνει μια αναπτυξιακή προοπτική και αλλαγή σελίδας. Για αυτό, άλλωστε και η διαπραγματευτική ομάδα έχει ως σημείο αναφοράς τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων και αντίμετρων που θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πολιτική λύση
Οι διεργασίες από σήμερα και στο εξής αναμένεται να είναι παράλληλες και σε πολιτικό επίπεδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Στο Μαξίμου καταγράφουν τους "φίλους" που μπορούν να παρέχουν στήριξη αυτή τη δύσκολη στιγμή προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν σενάρια που θέλουν την διαπραγμάτευση να τραβάει μέχρι το καλοκαίρι. Άνγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Φρανσουά Ολάντ, Πιέρ Μοσκοβισι, Τζιάνι Πιτέλα, αλλά και η "μετακόμιση" του Μάρτιν Σουλτς από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο δίνουν κάποιες δυνατότητες πολιτικού χειρισμού στον Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να "σηκώσει το τηλέφωνο" πριν τις 24 - 25 Μαρτίου που θα βρεθεί στο Βατικανό και την Ρώμη μαζί τους ομολόγους του.Η επιμονή ευρωπαϊκών δυνάμεων (Γερμανία, Ολλανδία) για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δυσκολεύει τα πράγματα, γιατί μπορεί να μην ομολογείται, αλλά αν ήταν στο χέρι της ελληνικής πλευράς θα επιδίωκε την απομάκρυνση του.
Πιθανότατα στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου ο πρωθυπουργός να βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, καθώς με τους άλλους ηγέτες της Ε.Ε θα κληθούν να συζητήσουν το "καυτό" ζήτημα του brexit.
Μια πρώτη προσπάθεια για πολιτική διευθέτηση αναμένεται να γίνει για άλλη μια φορά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup σε επίπεδο θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συναντά τους επικεφαλής.
Η προσοχή σε κόμμα και βουλευτές
Ο κίνδυνος και η ανησυχία για την κυβέρνηση είναι να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις που θα δοκιμάσουν σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η γραμμή στην οποία εξακολουθεί να κινείται ο πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον είναι το κλείσιμο της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν ξορκίζοντας σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.Οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της άποψης βλέπουν πως σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα χάσει το βασικό αφήγημά της και θα πέσει σε στρατηγικό κενό. Αυτομάτως η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το πρόγραμμά της και να αλλάξει το περιβάλλον και την κακή δημοσκοπική εικόνα, που σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδο.
Το βλέμμα του Μαξίμου εξακολουθεί να βρίσκεται στην κοινοβουλευτική ομάδα γιατί η ανησυχία, όπως εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από αρκετούς βουλευτές στον Ευκλείδη Τσακαλωτο και την Έφη Αχτσιογλου, είναι έκδηλη τόσο για τις μειώσεις στις συντάξεις όσο και για τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή.
Έχουν ήδη ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των 144, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό πριν από την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας. Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην οποία τα 151 μέλη της θα πρέπει να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν δει πολύ θετικά το κάλεσμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για προτάσεις στο κομμάτι των αντιμέτρων και ήδη οι πρώτες ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι προκείμενου να μεταφερθούν στην οδό Νίκης.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Αντώνης Αντζολέτος
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων