Αισιόδοξος για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος ο ESM | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αισιόδοξος για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος ο ESM

21:29 | 20/4/17
Αισιόδοξος για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος ο ESM

«Η Ελλάδα μπορεί όντως να είναι το επόμενο success story, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος»

Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημειωτέων αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε τρομακτική λιτότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας υπήρξε πολύ ισχυρή και θετική, αφού ενώ το έλλειμμα το 2009 ανερχόταν στο 15%, ο προϋπολογισμός της περυσινής χρονιάς ήταν ισοσκελισμένος.

Ο ίδιος μιλώντας για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του, εμφανίστηκε σχετικά επιφυλακτικός καθώς όπως είπε η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060 και έως τότε μπορεί να συμβούν πολλά, τόνισε ωστόσο ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μιλώντας για τα μακροπρόθεσμα μέτρα εξήγησε ότι μ’ αυτά η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί.

Αναφερόμενος στα οφέλη της δανειοδότησης από τον ESM, εξήγησε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί έως 10 δισ. ευρώ ετησίως -από τα χαμηλά επιτόκια του προγράμματος, παράμετρος η οποία είναι κατά τον ίδιο πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Κατά τα λοιπά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και προσέθεσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου, ενώ επιβεβαίωσε την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη.

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Ενώ πάντως θεσμοί και Αθήνα εμφανίζονται βασιζόμενοι στα νούμερα που καταδεικνύουν την υπεραπόδοση των στόχων, το ΔΝΤ δια της επικεφαλής του εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα επιμένοντας ότι  τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μεταξύ άλλων από την Ουάσινγκτον ότι  το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια πάντως παραδέχθηκε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Ταμείο αποδέχθηκε χθες μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσής την υπεραπόδοση των στόχων αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για τα πλεονάσματα του 2016 και του 2017, γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό άλλωστε τόνισε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επανέλαβε αναφορικά  με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018 ότι τα σενάρια αυτά είναι απολύτως ανυπόστατα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι το ΔΝΤ σε προηγούμενη έκθεσή του είχε εκτιμήσει το πρωτογενές πλεόνασμα 33 φορές χαμηλότερα, πράγμα το οποίο κατά τον ίδιο αφ’ ενός ήταν η αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης και αφ’ ετέρου είναι σήμερα η απόδειξη ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ήταν αδικαιολόγητες.

Μιλώντας για την επικείμενη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συζητήσεις με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ. Κατά τον κ. Τζανακόπουλο σταθερή θέση της Αθήνας παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. «Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» εξήγησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η επιστροφή των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα σε πέντε ημέρες θα σηματοδοτήσει πρακτικά και την οριστικοποίηση του συμπληρωματικού μνημονίου με το ΔΝΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μικρής, όπως διευκρίνισε, χρηματοδότησης το οποίο θα έχει διάρκεια ενός έτους. Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα έρθουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα απάντησε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μάϊου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου στη συνέχεια να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών