22:39 | 6/4/17
Η Αθήνα συνεχίζει μέχρι την ύστατη στιγμή τις προσπάθειες για μία συμφωνία στη Μάλτα, με την Κομισιόν σε συμβιβαστικό ρόλο και ενώ ΔΝΤ και Γερμανία χαμηλώνουν τις προσδοκίες για την αυριανή συνεδρίαση
Μέχρι και την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα, στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο συνεχίζεται το παιχνίδι μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, αλλά και των δανειστών μεταξύ τους.Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης αναχώρησαν στις πεντέμισι το απόγευμα για τη Μάλτα, όπου όμως δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση για απόψε και αφού η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η συμβιβαστική πρόταση με σφραγίδα Κομισιόν για μέτρα σε δύο δόσεις, ακυρώθηκε λόγω κωλύματος του εκπροσώπου του Ταμείου. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η διαρροή εκ Βρυξελλών νωρίτερα σήμερα πως το ΔΝΤ τελευταία στιγμή έθεσε νέα εμπόδια στην προσπάθεια για συμφωνία, επαναφέροντας το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητώντας την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Η διαρροή αυτή είχε σκοπό να βάλει φρένο στο Ταμείο, αλλά και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν καν τεθεί τέτοιο ζήτημα λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup.
Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ότι το Ταμείο ζητά τη λήψη μέτρων από το 2018. Πράγματι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πάγια αμφισβήτηση από πλευράς του Ταμείου της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2018, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, την οποία είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει η νομοθέτηση του "κόφτη", εξακολουθεί να αιωρείται ως μέσο πίεσης για την εφαρμογή μέτρων από το 2019.
Κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά, ενώ η συμβιβαστική τελευταία πρόταση προέβλεπε την επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ σε δύο χρονιές. Το 1% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπή συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 από την μείωση του αφορολόγητου. Στην πρόταση του υπουργού οικονομικών, η περικοπή του αφορολόγητου θα εφαρμόζονταν το 2019 και οι περικοπές στην συντάξεις το 2020. Σε μια προσπάθεια, να είναι εντός και το ΔΝΤ η πρόταση προβλέπει, ότι αν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε όλα τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μαζί το 2019. Ωστόσο η πρόταση αυτή δε συζητήθηκε χθες λόγω της αναβολής της τηλεδιάσκεψης.
Μάλιστα η πηγή της βρυξελλιώτικης διαρροής κάρφωσε και το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, θέτοντας ερωτηματικά για τη στάση Σόιμπλε αύριο στο Eurogroup.
Κατόπιν τούτων ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ερωτηθείς άν το ΔΝΤ βλεπει δημοσιονομκό κενό για το 2018, απάντησε πως δε μπορεί να το επιβεβαιώσει και ότι δε θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις.
Η Κομισιόν επιθυμεί λοιπόν σαφώς να παίξει συμβιβαστικο ρόλο (κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή πρόταση) στη διαπραγμάτευση, συγκλίνοντας με την ελληνική επιθυμία για λύση εδώ και τώρα, όμως ΔΝΤ και Βερολίνο δεν έδειξαν να θεωρούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Μάλτα. Τόσο ο Σόιμπλε (πιο ξεκάθαρα) όσο και ο Ράις χαμήλωσαν τον πήχυ των προσδοκιών για την αυριανή ημέρα, αν και δεν έδωσαν ούτε εικόνα αδιεξόδου.
Νωρίτερα πάντως και στον απόηχο του χθεσινού μηνύματος του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής πριν το Πάσχα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και τον διαβεβαίωσε ότι εργάζεται στην κατεύθυνση συμφωνίας στο Eurogroup. Αυτό μένει βέβαια να αποδειχθεί στη Μάλτα, εάν δηλαδή θα υπάρξει έστω κάποιου είδους συμφωνία που θα ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών, με το βλέμμα στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21- 23 Απριλίου, ή εάν η Γερμανία παρά τις διαβεβαιώσεις ότι επιθυμεί συμφωνία, στοχεύει να τραβήξει τη διαπραγμάτευση σε μάκρος, ώστε εάν αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μέτρα για το χρέος, να έχει το επιχείρημα ότι πίεσε και επέβαλλε στην Ελλάδα αυστηρά πλαίσια.
Για αυτό εξάλλου και κατά τα εγκαίνια των έργων στα Τέμπη, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι "τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ".
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδιαπραγμάτευσηΔΝΤΚομισιόνΟικονομίαΠολιτική
Σχετικά άρθρα