10:35 | 6/4/17
Τι προβλέπει η τελευταία πρόταση των θεσμών, που έφερε στο Μαξίμου από τις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τι μέλλει γενέσθαι με αφορολόγητο, συντάξεις. Γιατί ματαιώθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς
Αγωνία μέχρι και το τελευταίο λεπτό, φαίνεται ότι θα έχει η προσπάθεια να υπάρξει έστω και ένα περίγραμμα τεχνικής συμφωνίας μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.Η τελευταία πρόταση των θεσμών με την οποία πήγε χθες το απόγευμα από το αεροδρόμιο των Σπάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, είναι περίπου η ίδια με αυτή που είχε προτείνει προ 10 ημερών, αλλά είχε απορριφθεί από το ΔΝΤ.
Προβλέπει την επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ σε δύο χρονιές. Το 1% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπή συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 από την μείωση του αφορολόγητου. Στην πρόταση του υπουργού οικονομικών, η περικοπή του αφορολόγητου θα εφαρμόζονταν το 2019 και οι περικοπές στην συντάξεις το 2020. Σε μια προσπάθεια, να είναι εντός και το ΔΝΤ η πρόταση προβλέπει, ότι αν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε όλα τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μαζί το 2019.
Σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να απαντήσει η Ελληνική πλευρά, για να γίνουν άμεσα και τα επόμενα βήματα από τους θεσμούς.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ελληνικής αποστολής με τους δανειστές ματαιώθηκε μεν λόγω αδυναμίας να συμμετέχει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και θα γίνει είτε σήμερα είτε κυριολεκτικά στο παρά πέντε του Eurogroup το πρωί της Παρασκευής.
Αν η Ελλάδα πει το «ναι» το πρώτο αντάλλαγμα θα είναι το πράσινο φως από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.
Ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν γίνει πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι στην Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε παγκόσμια συμφωνία (global agreement) μέχρι τις 22 Μαΐου, για την αξιολόγηση τα πρόσθετα μέτρα του 2019, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στις 8 Ιουνίου η ΕΚΤ στην συνεδρίαση της στο Ταλίν της Εσθονίας είναι πολύ πιθανό, να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι προβληματισμοί
Από την άλλη όμως, η συμφωνία προϋποθέτει η Κυβερνητική πλειοψηφία να μπορέσει να αντέξει πολιτικά ένα νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα περικοπές που δεν θα είναι 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ), αλλά 4,5 δις ευρώ (2,5% του ΑΕΠ). Τούτο διότι οι δανειστές ζητούν καθαρή δημοσιονομική απόδοση 2%. Αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο κατά 0,5% του ΑΕΠ (900 εκ ευρώ), ώστε να καλυφθούν και οι απώλειες σε φόρους και εισφορές.Επίσης η νέα πρόταση των δανειστών βάζει πρώτο το μαχαίρι που θα πέσει στις συντάξεις, παραβιάζοντας την σχετική κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης την στιγμή που οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν θα φτάνουν το 1,25% του ΑΕΠ ή 2,25 δις ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά τις περικοπές που επέβαλε ακόμη και ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος.
Ο όρος της ταυτόχρονης περικοπής αφορολόγητου και συντάξεων το 2019 αν τα πράγματα δεν πάνε καλά το 2018, είναι ένα ακόμη σημείο προβληματισμού. Τέλος τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν εγκριθεί από τους θεσμούς είναι αρκετά «φτωχά» και θα υπολείπονται κατά πολύ των απωλειών. θα εφαρμοστούν δε, μόνο αν η Ελλάδα δείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 15 ημέρες για να αποφασιστεί, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ΒρυξέλλεςδανειστέςδιαπραγμάτευσηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα