Ηλεία: Συναγερμός για την πυρκαγιά στην Pummaro – Άσκηση της Πυροσβεστικής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ηλεία: Συναγερμός για την πυρκαγιά στην Pummaro – Άσκηση της Πυροσβεστικής

20:22 | 29/4/17

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, καθώς έγινε τηλεφώνημα για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της βιομηχανίας τοματοπολτού ‘Pummaro’ της Unilever στη Γαστούνη και παράλληλα υπήρχε και εγκλωβισμένο άτομο το οποίο είχε χάσει τις αισθήσεις του

Αμέσως έγινε μεγάλη κινητοποίηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση του συμβάντος.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω ήταν το σενάριο της ετήσιας άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία είχε στόχο να αξιολογηθεί το προσωπικό και να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα να αξιολογηθεί και η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την Ομάδα Πυροπροστασίας του εργοστασίου.

Τι προέβλεπε

Σύμφωνα με το σενάριο, στις 9 χθες το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο

χώρο αποθήκευσης υλικών συσκευασίας της βιομηχανίας λόγω βραχυκυκλώματος ηλεκτροκίνητου κλαρκ, το όποιο έκανε εργασίες.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε διάφορα υλικά συσκευασίας της τομάτας που υπάρχουν αποθηκευμένα σε μεγάλη ποσότητα για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Βάσει του σεναρίου πάντα, ο χώρος γέμισε με καπνούς με αποτέλεσμα την εισπνοή αυτών από εργαζόμενο – χειριστή του κλαρκ, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του, προσπαθώντας νωρίτερα να σβήσει την πυρκαγιά.

Αμέσως ενημερώθηκε η ομάδα πυροπροστασίας του εργοστασίου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας.

Αμέσως έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ειδοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και στο εργοστάσιο έφτασαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επικεφαλής τον διοικητή κ. Κωνσταντίνο Χριπάτσιο.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν και απεγκλώβισαν τον εργαζόμενο και τον μετέφεραν σε ασφαλή χώρο και εν συνεχεία προχώρησαν σε κατάσβεση της ‘εικονικής’ πυρκαγιάς. Με την ολοκλήρωση της κατάσβεσης έλαβε τέλος και η άσκηση.

Αξιολόγηση

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης όλες τις ενέργειες παρακολούθησαν οι υπόλοιποι πυροσβέστες της υπηρεσίας που δεν συμμετείχαν, καθώς και η Ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου, ενώ παρόντες ήταν οι υποδιοικητές της Π.Υ. κ. Χρήστος Δούγερης και κ. Ευστάθιος Κάρμης.

Στο σημείο παρευρέθηκε και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου- αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο οποίος ανέφερε: «Η άσκηση ήταν επιτυχής, εξελίχθηκε ομαλά. Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση του προσωπικού και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Π.Υ. Αμαλιάδας καθώς και σε συνεργασία με τους φορείς και συγκεκριμένα με το προσωπικό του εργοστασίου σε ένα πραγματικό συμβάν».

Έτοιμοι για την αντιπυρική

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας- επιπυραγός Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η άσκηση έγινε σε συνεργασία με την ομάδα πυροπροστασίας του εργοστασίου. Το εργοστάσιο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να κάνει. Αυτή η άσκηση έγινε με σκοπό τη συνεργασία της Ομάδας Πυροπροστασίας του εργοστασίου με την Π.Υ. να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις ενδεχομένως για να τα σχολιάσουμε και να αξιολογήσουμε το συμβάν σε συνθήκες ηρεμίας, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε κανονικές συνθήκες. Είμαι ικανοποιημένος και από την ετοιμότητα των πυροσβεστών αλλά και από τη δράση της ομάδας πυροπροστασίας του εργοστασίου που κινήθηκαν όπως πρέπει να κινηθούν».

Ερωτηθείς ο κ. Χριπάτσιος και για τη νέα αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και η Υπηρεσία είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στα περιστατικά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ελλείψεις δεν υπάρχουν εκτός από κάποιο πρόβλημα που έχουμε με ένα όχημα, το οποίο θα λυθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δασική πυρκαγιά και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και θα λειτουργήσουμε με βάση το περσινό σκεπτικό».

Ικανοποίηση

Αναφορικά με τη χθεσινή άσκηση η διευθύντρια του εργοστασίου Pummaro κα Στέλλα Γεωργανά ανέφερε: «Είμαι εντυπωσιασμένη από την άψογη συνεργασία, επικοινωνία και οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και πώς η επικοινωνία αυτή μεταξύ του Σώματος και της Ομάδας Πυροπροστασίας του εργοστασίου ήταν τόσο επιτυχής που εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω να παρατηρήσω παρά μικρά πράγματα. Επειδή όμως ο απώτερος στόχος είναι έστω και μικρές λεπτομέρειες που δεν πήγαν καλά στην άσκηση, να τις εξετάσουμε με το Πυροσβεστικό Σώμα έτσι ώστε να τις βελτιώσουμε, γι’ αυτό θα συγκεντρωθούμε για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για να δούμε τι βελτιώσεις χρειαζόμαστε και από τις δύο πλευρές. Ευχαριστώ πάρα πολύ το Πυροσβεστικό Σώμα Αμαλιάδας».

Πηγή: patrisnews.com

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών