Οι εκ δεξιών φόβοι της Νέας Δημοκρατίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι εκ δεξιών φόβοι της Νέας Δημοκρατίας

12:07 | 29/4/17

Τι κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να πάρει πάνω του την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό για την τροπολογία του βουλευτή Κοζάνης, που καταγγέλθηκε ως φωτογραφική για το ΣΕΚΑΠ. Οι πολιτικές κινήσεις του Πάνου Καμμένου στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της βουλής κατά του πρωθυπουργού για φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών με αφορμή την τροπολογία του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη μόνο τυχαία δεν ήταν.

Γαλάζιες πηγές μάλιστα πατώντας πάνω στις ομιλίες τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και κυρίως του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου υποδείκνυαν ως «χαριστική ρύθμιση» τη συγκεκριμένη τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο πολιτικός χρωματισμός όμως που θέλησε να δώσει η ΝΔ, στο εν λόγω ζήτημα, με τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να παρέμβει στη Βουλή για να καταγγείλει την κυβέρνηση και να μην αφήνει αυτό το θέμα να το χειριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οφείλεται στο γεγονός ότι στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές παράμετροι.

Πιο συγκεκριμένα ορισμενα γαλάζια στελέχη ανησυχούν ότι κυοφορούνται πολιτικές διεργασίες εκ δεξιών της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα πιστεύουν ότι ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται για αναδιοργάνωση του πολιτικού φορέα των ΑΝΕΛ και στρώνει το έδαφος για τη δημιουργία ενός ευρύτερου συμμαχικού σχήματος στα δεξιά της ΝΔ, του οποίου θα ηγηθεί ο υπουργός Άμυνας και θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν την εκτίμηση ότι αυτές οι διεργασίες στηρίζονται από επιχειρηματίες όπως ο Ιβάν Σαββίδης και αυτός είναι ο πολιτικός λόγος που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε με τέτοια έμφαση το θέμα της τροπολογίας για τα πρόστιμα από το λαθρεμπόριο.

Όπως φαίνεται η κίνηση αυτή προετοιμάστηκε μεθοδικά για να δοθούν αυτές οι ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Πέμπτη στον πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση το ζήτημα της λειτουργίας του κοινοβουλίου και την ψήφιση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.

Υπ’ αυτό το πρίσμα των πολιτικών προεκτάσεων και των διεργασιών για νέο κόμμα Καμμένου πρέπει να ιδωθούν και η επίσκεψη Μητσοτάκη στον αρχιεπίσκοπο όπου τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 3 για τις σχέσεις εκκλησίας κράτους, καθώς στόχευε σε συγκεκριμένα ακροατήρια στα οποία ο Πάνος Καμμένος διατηρεί διαύλους επικοινωνίας. Άλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ήταν έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση αν του το ζητούσε ο Ιερώνυμος την  περίοδο της κόντρας της ηγεσίας της εκκλησίας με το Νίκο Φίλη.

Η σχέση ΝΔ και Ιβάν Σαββίδη δεν είναι μια καινούργια υπόθεση. Ο κ.Καμμένος υπενθύμισε χθες στη Βουλή ότι και η ΝΔ το 2013 ήθελε να αναλάβει ο ομογενής επιχειρηματίας τη ΣΕΚΑΠ.  Εξάλλου δεν ήταν και λίγα στελέχη της ΝΔ που χρέωναν στο εν λόγω επιχειρηματία -στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού σχεδίου που εκτιμούν ότι υπάρχει- ακόμα και ανάμιξη στα εσωκομματικά της ΝΔ με αφορμή την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ το 2015. Η δραστηριότητα όμως στα media και οι αναφορές που έχει κάνει κατά καιρούς στο πρόσωπο του ο κ.Καμμένος έχουν προβληματίσει τη ΝΔ, που βλέπει στους ΑΝΕΛ μία πιθανή απόπειρα απειλής κατά της αυτοδυναμίας της εκ δεξιών.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών