Μόλις 9.000 τόνους λάδι έβγαλε η Ηλεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μόλις 9.000 τόνους λάδι έβγαλε η Ηλεία

13:11 | 22/4/17
molis-9-000-tonous-ladi-evgale-i-ilia

Τα περισσότερα ελαιοτριβεία άνοιξαν για δύο ή τρεις ημέρες ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Μόλις 9.000 τόνοι λαδιού ήταν η φετινή σοδειά στην ελαιοπαραγωγή της Ηλείας για την περίοδο 2016-17
, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κοινωνικής και οικονομικής τραγωδίας που βίωσε ο νομός. Το αγροτικό εισόδημα είναι το κατ’ εξοχήν οικονομικό στήριγμα της τοπικής αγοράς, με συνέπεια φέτος τα εμπορικά και λοιπά καταστήματα να υποστούν μεγάλη καθίζηση στον τζίρο.

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Ηλείας, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων των ελαιοτριβείων της Ηλείας, η παραγωγή έφτασε οριακά στους 9.000 τόνους, ενώ από τα 120 περίπου ελαιοτριβεία της Ηλείας, μεγάλος αριθμός υπολειτούργησε. Όπως τονίστηκε από στέλεχος της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, τα περισσότερα ελαιοτριβεία άνοιξαν για δύο ή τρεις ημέρες, ενώ αρκετοί ελαιοτριβείς άνοιγαν μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με τους παραγωγούς.

Η σύγκριση με την ελαιοκομική περίοδο 2015-16 προκαλεί απογοήτευση, αφού η συγκεκριμένη χρονιά ήταν «χρυσή», με παραγωγή πάνω από 35.000 τόνους λαδιού. Για την επόμενη χρονιά, οι προβλέψεις είναι θετικές, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι φορείς θα συμβάλουν στο να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία της ελιάς και θα βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η διακήρυξη για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας με την προσδοκία να καλυφθούν όλοι οι τομείς με μεγάλες ελαιοκομικές ζώνες και να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο των άγονων διαγωνισμών.

Προτεραιότητα για την Περιφέρεια το λάδι

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών μας, δυστυχώς η φετινή ελαιοπαραγωγή ήταν πάρα πολύ μειωμένη, κάτι που προκάλεσε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, διότι διαπιστώνεται στροφή των αγροτών προς την ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό οφείλεται και στο ότι δεν πήγε καλά στον δάκο και στο γλοιοσπόριο, ασθένειες που έπληξαν την ελιά. Ευελπιστώ ότι η επόμενη χρονιά, με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών και των γεωπόνων, θα είναι πολύ καλύτερη, κάτι που θα τονώσει την οικονομία της Ηλείας. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες που πρέπει για τη δακοκτονία και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε έτοιμη και τη διακήρυξη. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιοκάρπου», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος.

Εγρήγορση για το γλοιοσπόριο

O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβεών Βορείου Ηλείας, Νίκος Βασιλακόπουλος, χαρακτήρισε «άθλια» την περασμένη ελαιοκομική περίοδο, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τη χρονιά 2017-18 θα κυλήσει πολύ καλά, ενώ επισήμανε τη ζημιά που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες και το γλοιοσπόριο.

«Ήταν άθλια η κατάσταση. Φέτος, ευελπιστούμε, αν και εφόσον ο καιρός είναι καλός, ότι η σεζόν 2017-18 θα είναι τέλεια. Βαρόμετρο της παραγωγής της ελιάς είναι ο Μάιος. Πέρυσι είχαμε ακαρπία, ενώ σε ένα ποσοστό 20-25% που φαινόταν ότι υπάρχει παραγωγή, ο καρπός πάνω στα δέντρα. Δυστυχώς, όπως μας εξήγησε γεωπόνος που έκανε αυτοψία, το γλοιοσπόριο προκάλεσε μεγάλη ζημιά και είναι μια ασθένεια  που ως τώρα ήταν άγνωστη σε μας και προκαλείται από τις ζέστες του φθινοπώρου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι παραγωγοί, διότι οι περισσότεροι δε το γνωρίζαμε», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Βασιλακόπουλος.

Κριτική για την κρατική μέριμνα

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» ότι η πενιχρή ελαιοπαραγωγή καταδεικνύει τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των αγροτών και στηλίτευσε την απουσία κρατικής μέριμνας προς τους πληγέντες αγρότες, επισημαίνοντας τους κινδύνους και για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

«Ενώ μέχρι στιγμής πάει καλά ο καιρός, λόγω της ανομβρίας υπάρχει κίνδυνος να υποστούμε νέα ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κράτος δεν έχει σκοπό να στηρίξει τον παραγωγό, όπως είδαμε τον περασμένο Μάιο με τις βροχοπτώσεις και την υψηλή θερμοκρασία, η κατάσταση θα δυσκολέψει και θα συμπαρασύρει το αγροτικό νοικοκυριό αλλά και όσους δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό το επάγγελμα, όπως οι γεωπόνοι και άλλα συναφή επαγγέλματα» υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Γιαννόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι και η τωρινή κυβέρνηση κωφεύει στο αίτημα για εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει τον παραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών